Rotterdam: Opgesloten ‘Katten’ En ‘Honden’ Demonstreren Tegen Wrede Experimenten Van Iams

9 februari 2004

Nederland ? Activisten in gevangenispakken met katten- en hondenmaskers zullen, in drie Nederlandse, zichzelf in hokken proppen om daarmee het lijden te illustreren van dieren die worden verwaarloosd en gedood in primitieve ?voedingstesten’ uitgevoerd door het dierenvoerbedrijf Iams (dat ook Eukanuba produceert), onderdeel van Procter & Gamble (P&G). Bezorgde PETA-leden en consumenten van honden- en kattenvoer zullen ook demonstreren. De protestacties is het begin van de offici‰le Nederlandse lancering van de internationale PETA-campagne tegen Iams. In heel Europa en Noord-Amerika zullen gelijksoortige acties plaatsvinden.

Datum: 10 februari  
Tijd:     12 uur precies
Plaats:  Grote Markt 21, Groningen, voor Vroom & Dreesman   

 Datum: 11 februari
 Tijd:     12 uur precies
 Plaats:  Het Raadhuisplein, Apeldoorn

 Datum: 12 februari
 Tijd:     12 uur precies
 Plaats:  Heuvelstraat 1, Tilburg, voor Australian Homemade     

Een recent undercover onderzoek van PETA bracht verschrikkelijke omstandigheden boven water bij een laboratorium in de Verenigde Staten dat in opdracht van Iams werkte. Er werden minstens 27 honden vernietigd terwijl anderen overleden aan aandoeningen die niet werden behandeld. Dit alles ondanks de verzekering van Iams dat er bij geen enkele Iams-test ooit opzettelijk dieren zouden worden gedood. Andere activiteiten van Iams waren even gruwelijk. Een informant bij een laboratorium in Oostenrijk maakte er melding van dat honden die worden gebruikt door een vivisector wiens salaris zou worden gefinancierd door Iams regelmatig worden geschopt en geslagen. Veel honden werden neurotisch door opsluiting in te kleine betonnen cellen voor periodes tot zeven jaar. Het PETA-onderzoek in het laboratorium van Iams bracht ook de volgende zaken boven water:

? Honden die voor onbepaalde tijd opgesloten zaten in kleine kooien en kerkerachtige ruimtes;
? Honden wiens stembanden operatief werden verwijderd zodat ze niet konden blaffen;
? Honden die te lijden hadden van onbehandelde oorinfecties, rotte tanden en gewonde poten;
? Meldingen van medewerkers van een levend, jong katje dat door een afvoer werd gespoeld;
? Doodsbange, vervreemde dieren die als een klein hoopje in hun kooien zitten;
? Kennels die veel te warm zijn tijdens de zomer en rond het vriespunt liggen in de winter;
? Honden die via buisjes in hun keel onder dwang plantaardige olie moeten slikken.

“Iams houdt op wrede wijze honden en katten gevangen voor proeven terwijl het bedrijf de consument voorliegt over zijn zorg voor dieren”, aldus PETA Europe Director of European Campaigns Sean Gifford. “Voer voor huisdieren dient thuis te worden getest, niet op opgesloten, eenzame honden en katten in laboratoria verborgen voor het oog van het publiek.”

Beelden van hoge kwaliteit van dieren in de contractlaboratoria van Iams zijn beschikbaar op de website. Bezoek voor meer informatie de PETA website IamsCruelty.com.