‘S Werelds Grootste Theebedrijf Stopt Alle Theeproeven Op Dieren Na Vergadering Met PETA-Zusterorganisaties

Amsterdam ? Slechts enkele dagen voordat PETA en haar zusterorganisaties internationale campagnes wilden gaan lanceren tegen ’s werelds grootste theebedrijf Unilever, de maker van Lipton en PG tips, heeft het bedrijf aangekondigd om met onmiddellijke ingang wereldwijd te stoppen met alle testen op dieren die niet vereist zijn voor thee en thee-extracten, voor gezondheidsclaims of voor welke andere redenen dan ook. De beslissing van Unilever is het resultaat van berichten en briefkaarten die meer dan 40.000 leden van PETA en haar internationale zusterorganisaties naar het bedrijf stuurden, alsmede een vergadering met managers van PETA’s zusterorganisaties in het Verenigd Koninkrijk, India, Duitsland en Noord-Amerika. Tijdens de vergadering werd Unilever ingelicht over de geplande wereldwijde ‘Lipton/PG tips CruelTEA’ campagnes door PETA en haar zusterorganisaties. De PETA-vertegenwoordigers gaven managers van het bedrijf een kijkje op de geplande campagne-website van PETA Amerika, waarop harde feiten staan over pijnlijke experimenten op varkens, konijnen en ratten, en ook parodie‰n op de labels van de theemerken. Als uitkomst daarvan heeft Unilever haar nieuwe beleid op haar website geplaatst, waarin wordt vermeldt: “Unilever doet met onmiddellijke ingang geen dierenproeven voor onze thee en op thee gebaseerde dranken”.

 

“Liptons besluit betekent dat het bedrijf niet langer levende varkens verwondt of konijnen onthoofdt”, zegt PETA’s oprichter Ingrid E. Newkirk. Ze wijst erop dat de afgelaste acties van PETA’s zusterorganisaties onder meer bestonden uit een  ‘tea dump’ in Boston Harbor door PETA Amerika, een ‘ Mad Hatter’s tea party’ stunt in Londen door PETA Engeland en protesten over de hele wereld. “We bedanken het bedrijf dat men geluisterd heeft naar de ongerustheid van theedrinkers door te stoppen met deze wrede proeven.”

 

Unilever heeft experimenten gefinancierd waarbij biggen werden besmet met E. coli en hun darmen werden opengesneden terwijl ze nog in leven waren. Muizen werden gedood door verstikking en het breken van de nek. Konijnen werden onthoofd en bij ratten werden de hersenen beschadigd. Deze testen waren niet bij wet vereist en Amerikaanse en Europese regelgevers keuren alleen gezondheidsclaims voor voedsel en drank goed die gebaseerd zijn op menselijke studies. Moderne in vitro en veilige op mensen gebaseerde testmethoden zijn effectiever dan experimenten op dieren, vanwege de grote fysiologische verschillen tussen mensen en andere dieren.

 

Lipton en PG tips sluiten zich aan bij vele andere grote theebedrijven, waaronder ’s werelds nummer een onder de groene-theeproducenten, ITO EN, evenals Tetley, Typhoo, Twinings en Tesco. Deze bedrijven hebben allen bevestigd dat zij geen thee op dieren testen. De enige uitzondering op het nieuwe beleid zou in uitzonderlijke gevallen een buitenlandse overheid, als China, of een overheidsinstelling kunnen zijn die de niet-dierlijke testmethoden die worden toegepast in de EU en in de Verenigde Staten niet erkent en diertesten vereist.

 

#