Schokkende nieuwe video: bloederige ‘wet markets’ nog steeds open in heel Azië

Per direct uit te geven:

19 mei 2020

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

SCHOKKENDE NIEUWE VIDEO: BLOEDERIGE ‘WET MARKETS’ NOG STEEDS OPEN IN HEEL AZIË

PETA zegt de Wereldgezondheidsorganisatie moet eisen dat regeringen smerige markten stopzetten – voor ieders bestwil

Amsterdam – Terwijl er door het coronavirus wereldwijd nog steeds mensen ziek worden of sterven, geeft PETA Azië nieuw beeldmateriaal vrij, opgenomen in de afgelopen weken, waarop te zien is dat smerige levendedierenmarkten vol honden, vleermuizen, apen, civetkatten en slangen nog steeds opereren in Cambodja, China, de Filipijnen, Indonesië, Thailand en Vietnam.

Op de beelden zijn levende civetkatten (die in verband zijn gebracht met het SARS-virus) en vleermuizen (die gelinkt worden aan het coronavirus) te zien die in Indonesië worden verkocht, evenals apen, vogels en katten die in kooien worden gehouden – die bedekt zijn onder een laag bedorven eten en uitwerpselen – en bovenop en vlak naast elkaar staan. Een konijn lag te stuiptrekken en stierf voor de ogen van de onderzoeker. In Thailand zitten eenden en kippen (die worden gelinkt aan de vogelgriep) vleugel aan vleugel in kooien gepropt. Op de Filipijnen lopen werknemers op slippers over de bloeddoorweekte vloer en snijden ze varkens- en vogelkarkassen in stukken met hun blote handen. In Vietnam worden de gekookte koppen en andere lichaamsdelen van honden opgestapeld op een toonbank naast levende dieren. Op elke markt was de vloer bedekt met bloed, ingewanden en water.

PETA en haar internationale zusterorganisaties gebruiken het videomateriaal om er opnieuw bij de Wereldgezondheidsorganisatie op aan te dringen om levendedierenmarkten wereldwijd te sluiten. Tot dusverre wordt de campagne ondersteund door meer dan een kwart miljoen mensen.

“De volgende dodelijke pandemie is onvermijdelijk zolang markten vol met zieke en gestreste dieren nog steeds open zijn”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA roept regeringsfunctionarissen op om deze kweekvijvers voor pandemieën te sluiten.”

PETA – wiens motto deels luidt, “dieren zijn niet van ons om te dragen”, en dat zich afzet tegen het speciësisme, de overtuiging dat mensen superieur zijn – merkt op dat uitbraken van varkensgriep, vogelgriep, HIV, mond- en klauwzeer, gekkekoeienziekte en andere ziektes ook zijn voortgekomen uit het vangen of het houden van dieren voor voedsel.

PETA Azië heeft de ministers van Volksgezondheid van China, Indonesië, Thailand en andere Aziatische landen opgeroepen om de ‘wet markets’ daar te sluiten, maar heeft vooralsnog van geen van hen antwoord ontvangen.

Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

#