Stichting PETA Nederland Roept Tweede Kamer Op Om Mensen Die Een Huisdier Willen Vooraf Te Testen Op Geschiktheid, Zoals In Zwitserland Al Praktijk Is

Voor directe publicatie:

22 mei 2008

 

Contact:

Stichting PETA Nederland: 0900 – 235 7382; [email protected]

 

Vanochtend heeft Ingrid E. Newkirk, voorzitter van Stichting PETA Nederland (People for the Ethical Treatment of Animals), een dringende brief naar alle leden van de Tweede Kamer gestuurd. Hierin verzoekt zij hen om een wet te introduceren die reguleert dat toekomstige ‘baasjes’ van katten, honden, vogels en andere gezelschapsdieren moeten aantonen dat ze geschikt zijn om voor dieren te zorgen. Hiervoor dient een cursus te worden gevolgd die wordt afgesloten met een examen. In de brief benadrukt Ingrid Newkirk hoe belangrijk het is dat de wet per diersoort specifieke voorwaarden stelt om hun fysieke en psychische conditie te bevorderen, omdat dit per diersoort erg kan verschillen.

 

Newkirk wijst erop dat het aantal dieren waarvan afstand wordt gedaan in Nederland stijgt en ze legt de schuld volledig neer bij mensen die een huisdier namen zonder enig idee hoe ervoor te zorgen. Twee beroemde voorbeelden van mensen die ongeschikt zijn voor een huisdier, zijn de Amerikanen Britney Spears en Paris Hilton. Zij kopen telkens weer nieuwe honden bij fokkers, alsof dieren modeartikelen zijn, en hun oude ‘aankopen’ lijken te verdwijnen.

 

“Iedereen die ooit in een dierenasiel heeft gewerkt of er als vrijwilliger heeft geholpen, weet dat veel mensen gemakzuchtig dieren in huis halen om ze daarna als oud vuil buiten te zetten”, schrijft Ingrid Newkirk, die soortgelijke brieven heeft verstuurd naar de Britse, Schotse en Europese parlementen. “Mensen groeien op zonder te leren hoe ze voor dieren moeten zorgen en ze denken niet na over de grote verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt.”

 

Ga voor meer informatie over campagnes van PETA om dieren te helpen naar PETA.nl.

 

Bijlage: PETA?s brief naar de Tweede Kamerleden