Supertrash Komt Belofte Niet Na En Gaat Door Met Verkoop Angora

Voor directe publicatie:
9 oktober 2014

Contact:
Stichting PETA Nederland; 0900-235 7382; [email protected]

Nederlands modemerk wordt doelwit online actie voor “harteloze” ommezwaai

Amsterdam – De Nederlandse retailer SuperTrash is vandaag het doelwit geworden van een online actie, omdat ze is terug gekomen op haar besluit om de verkoop van angorawol te stoppen. Eerder dit jaar beloofde het in Amsterdam gevestigde merk, dat verkocht wordt in meer dan  2.000 winkels en warenhuizen, zich aan te sluiten bij H&M, Tommy Hilfiger, WE Fashion, River Island en HEMA, die nu allemaal angoravrij zijn nadat PETA Azië onthulde hoe konijnen het van de pijn uitschreeuwen terwijl medewerkers de vacht uit hun gevoelige huid trekken. Het doelwit van PETA Nederland, de oprichter van SuperTrash Olcay Gulsen, zal duizenden oproepen krijgen van verontruste burgers die haar zullen verzoeken om ontelbare konijnen niet te veroordelen tot een verschrikkelijk leven en een hartverscheurende dood op angorawolfokkerijen.

“Het is lastig om het geluid van de konijnen te vergeten wanneer ze het uitschreeuwen van de pijn terwijl hun vacht op gewelddadige wijze uit hun lichaam wordt gerukt, maar blijkbaar heeft Olcay Gulsen een kortetermijngeheugen, gezien na slechts enkele maanden SuperTrash is terug gekomen op haar belsuit om te stoppen me de verkoop van angorawol”, zegt PETA Nederland voorlichter Tim Zijlstra. “SuperTrash ondersteunt een van de meest verschrikkelijke industrieën in de wereld. We verzoeken Gulsen om zich aan te sluiten bij het ontelbare aantal andere Nederlandse retailers die dit wrede product uit hun schappen hebben gehaald of om zich voor te bereiden op het verliezen van klanten aan meer ethisch verantwoorde concurrenten.”

Het onderzoek van PETA Azië bevat nooit eerder vertoond videomateriaal van konijnen die het uitschreeuwen van de pijn terwijl medewerkers op gewelddadige wijze de vacht uit de huid van konijnen trekken. Konijnen bij wie de vacht geknipt of geschoren wordt lijden ook enorm tijdens het knipproces. Hun voor- en achterpoten worden strak aan elkaar gebonden zodat ze over een bord uitgerekt kunnen worden – een zeer beangstigende ervaring voor een prooidier. Anderen worden aan hun voorpoten in de lucht gehangen. Konijnen hebben een zeer dunne huid, en de scherpe snijmaterialen verwonden de konijnen onvermijdelijk terwijl ze wanhopig proberen te ontsnappen. Dit zijn standaard gebruiken in de barbaarse angora industrie. Of de konijnen nu geplukt of geschoren zijn, als in het etiket “angora” staat, betekent dit dat konijnen geleden hebben.

De online petitie van PETA Nederland om SuperTrash te verzoeken te stoppen met de verkoop van angora is hier beschikbaar. Bezoek PETA.nl voor meer informatie.