Van Amsterdam tot Sydney delen kleine demonstranten boodschap tegen dierproeven

Voor onmiddellijke publicatie:

24 april 2020

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

VAN AMSTERDAM TOT SYDNEY DELEN KLEINE DEMONSTRANTEN BOODSCHAP TEGEN DIERPROEVEN

PETA roept op tot einde aan wrede proeven met dieren

Amsterdam – Ondanks de sociale onhouding (of juist daardoor) hield PETA vandaag in Amsterdam een virtueel protest met een leger schattige dierenfiguren ter gelegenheid van Wereldproefdierendag. Vergelijkbare protesten vonden over de hele wereld plaats, van Parijs tot Londen.

 

Dieren in laboratoria lijden massaal: alleen al in 2018 werden er in Nederland 448.399 procedures uitgevoerd op dieren. Veel dieren – waaronder muizen, ratten, cavia’s, honden, konijnen en apen – werden vergiftigd, verbrand, in stukken gesneden, emotioneel getraumatiseerd, gedwongen te zwemmen om te overleven of besmet met ziekten. Nog eens 484.010 dieren werden gebruikt als fokmachine, werden gedood voor hun lichaamsdelen of kwijnden hun hele leven lang weg in kooien.

Maar onderzoek wijst uit dat 90% van het fundamenteel onderzoek – waarvan het grootste deel dierproeven omvat – geen behandelingen voor de mens oplevert.

“De wetenschap moet niet langer afhankelijk zijn van dierproeven”, zegt dr. Janneke Hogervorst, wetenschappelijk adviseur van PETA. “De overheid heeft de morele plicht om de menselijke gezondheid te bevorderen en kan dit effectiever doen door de vertragingen die worden veroorzaakt door gebrekkige dierproeven te erkennen. Om effectieve behandelingen en vaccins te kunnen bieden die onmisbaar zijn voor patiënten in nood, is het van vitaal belang om over te schakelen op innovatieve technologie die relevant is voor de mens.”

PETA en haar internationale zusterorganisaties roepen autoriteiten op om toe te zeggen alle dierproeven te beëindigen en financiële middelen over te hevelen naar superieure, niet-dierlijke methoden, zoals geavanceerde tests met menselijke cellen en weefsels en computermodelleringstechnieken die zowel mensen als dieren ten goede komen.

Een afbeelding van hoge resolutie is hier beschikbaar. PETA verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht. Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl.

 

#