Verzoek aan President Obama: ren gillend weg van stierenrennen in Pamplona

Voor directe publicatie:

22 juni 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland; 0900 235 7382; [email protected]

PETA wil ervan verzekerd zijn dat het bezoek van de president aan Spanje het stierenren-festival, waarbij de stieren worden gemarteld en gedood, uitsluit

Amsterdam – Terwijl president Barack Obama zich voorbereidt om in juli Spanje te bezoeken, sturen PETA US en haar internationale zusterorganisaties en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis hem een duidelijke boodschap: Sla San Fermín, Pamplona’s “stierenrennen” over.

In een brief die vanochtend naar President Obama werd gestuurd legt PETA US – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor vermaak” –uit dat iedere stier die achternagezeten wordt in de smalle straten van Pamplona en daarbij slipt, uitglijdt, tegen muren ramt en botten breekt kort daarna gemarteld en gedood wordt in de stierengevecht arena van de stad.

“Wanneer medelevende mensen in Spanje zich hard inzetten om de martelende en ouderwetse stierengevechten en stierenrennen te beëindigen moeten invloedrijke toeristen op kilometers afstand blijven aan ook maar enige aanwijzing op het ondersteunen van deze wreedheid”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid Newkirk. “Een Nobel Peace Prize eigenaar als President Obama zou op geen enkele manier geassocieerd mogen worden met dergelijke wreedheden.”

In een typisch stierengevecht, wordt een enkele stier door maar liefst acht mannen geschimpt, geslagen en met dolken en harpoenachtige banderillas neergestoken totdat hij door het bloedverlies verzwakt is. Daarna wordt het uitgeputte dier door de matador met een zwaard neergestoken en snijdt de beul zijn ruggengraat door. Veel stieren zijn verlamd maar bij het bewustzijn wanneer ze geketend uit de arena worden gesleept.

Uit een recentelijk Ipsos MORI-onderzoek blijkt dat 81 procent van Spanjaarden geen interesse heeft in stiergevechten. Meer dan 100 dorpen en steden in Spanje – waaronder de gehele regio van Catalonië – hebben stiergevecht-achtige festivals verbannen.

De brief aan President Obama is hier beschikbaar. Bezoek PETA.nl voor meer informatie.

#