VIDEO: ACTIVISTEN SPRINGEN DE ARENA IN UIT PROTEST TEGEN WREDE, BARBAARSE STIERENGEVECHTEN

Voor directe publicatie:

7 juli 2017

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

PETA legt in Pamplona een kippenvel bezorgend moment vast waarin leden van de Vegan Strike Group proberen om de gruwelijke aanval van een matador te stoppen

Amsterdam – PETA legt het moment vast waarin leden van de Vegan Strike Group in Pamplona middenin de arena springen om een stier te troosten die bloedend aan zijn wonden en stervend op de grond ligt. Voordat ze op hardhandige wijze werden afgevoerd door officieren, hielden de drie activisten waaronder een Nederlander, plakkaten omhoog met daarop de leus: “Stierenvechten is marteling.” De actie vond plaats tijdens het beruchte San Fermín festival van de stad waarbij 54 stieren door de geplaveide straten worden gejaagd voordat ze in een stierengevecht arena geslagen, gepriemd en doodgestoken worden, en maakt onderdeel uit van de algemene campagne van de organisatie om ervoor te zorgen dat dieren niet langer worden gebruikt en gedood voor menselijk vermaak.

Het videomateriaal is hier beschikbaar. Foto’s zijn hier, hier, hier en hier beschikbaar.

“De stier was doodsbang en leed verschrikkelijk veel pijn – we konden hem niet alleen achterlaten om te sterven,” zegt Peter Janssen van de Vegan Strike Group. “Wij vertegenwoordigen de meerderheid van mensen wereldwijd, die een einde wensen aan dit wrede evenement.”

“Stierenvechten is een smadend en ouderwets spektakel dat geen plaats heeft in een beschaafde samenleving,” zegt PETA-woordvoerder Yvonne Lemmen. “PETA bejubelt deze moedige activisten voor het herinneren van de toeschouwers dat het martelen en doden van dieren voor zogenaamd ‘vermaak’ verachtelijk is.”

Meer dan 100 Spaanse dorpen en steden hebben stierengevechten afgeschaft. Maar in Pamplona worden stieren gemarteld met elektrische en scherpe stokken voor dat ze, achtervolgd door honderden adrenaline junkies, door de nauwe straten glippen en glijden. In de arena zullen tot wel acht mannen de stier uitlokken, slaan en neersteken met dolken en harpoenachtige banderilla’s totdat hij instort door het bloedverlies. Vervolgens steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard in een poging om zijn hart door te boren.

Bezoek PETA.nl of de Vegan Strike Group’s Facebook page voor meer informatie over dieren die worden gebruikt voor vermaak.

#