Video: koeien gebrandmerkt, geslagen en behandeld met elektrische schokken voor leren autobekleding

 

Voor directe publicatie:

16 november  2016

Contact:

Stichting PETA Nederland; 0900 235 7382; [email protected]

PETA US openbaart systemische wreedheid bij leveranciers van ’s werelds grootste leerproducent met links naar General Motors, Volkswagen, Toyota en anderen

Amsterdam – Een nieuwe video-onthulling van PETA US met daarin onderzoeksmateriaal van de niet-gouvernementele organisatie Repórter Brasil, in acht Braziliaanse veeboerderijen die leer aan JBS SA – ’s werelds grootste rundvlees-producent en leerverwerker – leveren onthult dat koeien gebrandmerkt worden in het gezicht zonder pijnbestrijding, geslagen en behandeld met elektrische schokken voordat hun keel wordt doorgesneden en worden gevild voor de productie van de lederen interieurs die worden aangeboden door General Motors, Volkswagen, Toyota en andere grote, wereldwijde autofabrikanten.

Als reactie roept PETA – wiens motto deels bestaat uit dat “dieren niet van ons zijn om te dragen of te mishandelen op welke manier dan ook” – autofabrikanten op om al hun lederen interieurs met veganistisch leer te vervangen.

“Elk auto-interieur dat gemaakt wordt van leer betekent dat er zo’n drie zachtaardige koeien werden geslagen, gebrandmerkt en behandeld met elektrische schokken voordat ze gevild werden”, zegt PETA-woordvoerder Annemarijn van Osch. “PETA roept klanten op om compassievolle keuzes te maken, zowel bij het winkelen als bij keuze voor het type auto dat ze rijden, en daar dierenhuiden bij te vermijden.”

De ooggetuige zag dat kalfjes bij hun moeder werden weggesleept, aan hun oren en staart omhoog werden getrokken, en dat koeien leden aan open, bloederige wonden. Het vee werd in smalle loopschachten gedwongen, waar ze elkaar in paniek vertrapten, en werden behandeld met elektrische schokken om hen in de volle vrachtwagens te dwingen op weg naar JBS slachthuizen waar hun keel werd doorgesneden en hun huid werd afgestroopt.

Brazilië heeft een van de grootste veestapels ter wereld – 219 miljoen koeien, die een landoppervlakte innemen dat vergeleken kan worden met de grootte van Frankrijk, Duitsland en Oekraïne bij elkaar. Slechts enkele decennia geleden was een groot gedeelte van dit gebied bedekt met weelderig en waardevol regenwoud.

JBS produceert jaarlijks 10 miljoen huiden door middel van 26 fabrieken die over drie continenten zijn verdeeld. Naast auto interieurs wordt het leer ook gelinkt aan mode retailers zoals Puma, Reebok en Adidas.

Videomateriaal vanuitzendbare kwaliteit is hier verkrijgbaar om te downloaden, en foto’s zijn hier verkrijgbaar. Bezoek alstublieft PETA.nl voor meer informatie.

#