Video: Nederlandse jager schiet buffel neer; banden met trofeejacht van Zuid-Afrikaanse president onthuld

Video: Nederlandse jager schiet buffel neer; banden met trofeejacht van Zuid-Afrikaanse president onthuld

PETA eist dat UPS stopt met het vervoeren van jachttrofeeën

Amsterdam – Na een geheim onderzoek heeft PETA US de verborgen connecties met de trofeejachtindustrie en investeringen daarin van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa aan het licht gebracht. De groep verkreeg videobeelden en foto’s van een Nederlandse jager en zijn vrouw die een buffel en een koedoe neerschieten, evenals een Amerikaanse toerist die niet in staat is om een jonge olifant in een keer dood te schieten, zelfs niet met begeleiding van jachtgidsen, en herhaaldelijk op het dier schiet net buiten het Kruger National Park.

Op de beelden is te zien dat de olifant rustig uit de rimboe komt wandelen terwijl een Amerikaanse trofeejager en zijn gidsen op de loer liggen. Dan schiet de trofeejager het dier in de kop. De olifant, die op zijn knieën valt en naar het jachtgezelschap kijkt, blijft op de grond lijden terwijl de man – die meer dan € 25.000 heeft betaald om hem te doden – de tijd neemt om door de gidsen te worden geïnstrueerd en vervolgens nog vier keer op hem schiet terwijl het hulpeloze dier bromt van ellende. De toerist betaalde later bijna € 20.000 om de lichaamsdelen van de olifant te conserveren voor verzending naar de Verenigde staten, wat PETA ertoe aanzette om UPS te vragen een verbod op het vervoer van wildtrofeeën in te stellen.

“Betalen om gevoelige, nieuwsgierige dieren neer te schieten is wreed en laf”, zegt Mimi Bekhechi, campagne-adviseur bij PETA. “PETA vraagt iedereen die door deze beelden wordt geraakt om samen met ons UPS op te roepen om te stoppen met het accepteren van lichaamsdelen van wilde dieren op zijn vluchten.”

PETA’s video laat ook zien dat president Ramaphosa stilletjes een landgoed met de naam Diepdrift aan het ontwikkelen en uitbreiden is voor de trofeejacht – met dieren uit zijn persoonlijke wildfokkerij, Phala Phala – en dat hij een aandeel van 50% heeft in Tsala Hunting Safaris. Onderzoekers namen gesprekken op waarin Ramaphosa’s managers toegeven dat hij in gelijke mate deelt in de winst van alle jachten die via Tsala worden uitgevoerd en spraken over het belang van het verbergen van zijn betrokkenheid. Een manager zei: “We proberen de naam van de president eigenlijk uit het jachtgedoe te houden …. Dus [Ramaphosa] wil zichzelf dit besparen, hoe kan ik dat zeggen, de slechte publiciteit en dat alles. We moeten het doen onder een andere merknaam, waar mijn naam of zijn naam niet aan verbonden is.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te mishandelen, op welke manier dan ook” – verzet zich tegen het speciësisme, de opvatting dat de mens superieur is en dieren niets meer zijn dan trofeeën of handelswaar. De groep merkt op dat sinds 2015 al meer dan 40 luchtvaartmaatschappijen het vervoer van trofeeën van in het wild levende dieren hebben verboden en dat UPS het vervoer van haaienvinnen, bepaalde levende dieren en ivoor niet meer toestaat – maar het maakt de trofeejachtindustrie nog steeds mogelijk.

Foto’s zijn hier beschikbaar. Ga voor meer informatie naar PETA.nl

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

 

#