Video: PETA Frankrijk bespot Jane Birkin’s steun aan tassen van struisvogelleer

Voor directe publicatie:

6 juli 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

Cartoon-gezicht van zangeres is geplakt over echt beeldmateriaal van vogels die wreed worden geslacht voor Hermès handtassen

Amsterdam – Hoewel ze op de hoogte is gebracht over struisvogels die elektrische schokken krijgen toegediend en worden geslagen, gedood, geplukt en gevild voor Birkin tassen, heeft Jane Birkin geweigerd zich uit te spreken tegen deze wreedheid. Als reactie hierop heeft onze zusterorganisatie PETA Frankrijk een kitscherige parodievideo gecreëerd, hier beschikbaar, waarin een ‘Jane Birkin’ alle wreedheden ondergaat die dieren ervaren in de ‘luxe’ huidenindustrie. “Kom op, Jane,” zegt de video: “Wees geen oude taart (‘old bag’). Vertel Hermès te stoppen met wrede struisvogelleer”.

PETA Frankrijk – wiens motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen” – heeft de video naar Birkin gestuurd en het op socialenetwerksites gedeeld alsook op die van haar internationale zusterorganisaties, in de hoop dat het Birkin zal inspireren zichzelf in de situatie van de dieren te plaatsen die gedood worden voor de tassen die haar naam dragen. De video komt na talloze pleidooien door PETA UK, waarin ze Birkin dringend verzoeken om de wreedheid van de exotische huidenindustrie aan de kaak stellen.

Uit PETA’s allereerste onthulling van de industriële struisvogelslacht-handel blijkt dat jonge struisvogels worden gehouden in kale en smerige voederplaatsen tot ze naar het slachthuis worden vervoerd. Eenmaal aangekomen worden de één- jarige struisvogels ondersteboven gekeerd in verdovingsmachines, wordt hun keel doorgesneden en worden hun veren uitgetrokken om de bobbelig getextureerde ‘kippenvel’ huid te creëren die gebruikt wordt voor Birkin tassen en andere ‘luxe’ producten.

“Elke tas van struisvogelleer met Jane Birkin’s naam erop, betekent dat een gevoelige jonge struisvogel een ellendig leven heeft geleid en een angstaanjagende dood is gestorven”, zegt PETA oprichter Ingrid Newkirk. “Wij verzoeken mevrouw Birkin dringend om zichzelf van Hermès te distantiëren voordat haar naam net zo synoniem wordt met dierenmishandeling als Cruella De Vil.”

Nadat PETA en haar zusterorganisaties onthulden dat krokodillen in overvolle, kale betonnen putten worden gehouden voor Birkin tassen van krokodillenleer, vroeg Birkin aan Hermès om haar naam van de handtassen te verwijderen – maar ze herriep dit verzoek snel op basis van wat PETA ziet als valse garanties van Hermès.

Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl.

#