VIDEO: VRESELIJKE OMSTANDIGHEDEN VASTGELEGD BIJ DUITSE EENDENLEVERANCIER VAN NEDERLANDS BEDRIJF

Voor directe publicatie:

25 oktober 2017

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

VIDEO: VRESELIJKE OMSTANDIGHEDEN VASTGELEGD BIJ DUITSE EENDENLEVERANCIER VAN NEDERLANDS BEDRIJF
PETA roept de consument op over te stappen naar veganisme naar aanleiding van beelden waarop medewerkers op eenden stampen, hun de keel doorsnijden
terwijl ze nog bij bewustzijn zijn en meer

Amsterdam – PETA Duitsland heeft schokkende videobeelden ontvangen die werden vastgelegd in mei en waarop te zien is dat duizenden vogels in een smerige stal opeengepakt zijn op een Duits bedrijf dat vlees levert aan het in Ermelo gevestigde Tomassen Duck-To B.V. Naar aanleiding daarvan verzoekt PETA mensen de overstap naar veganisme te maken. PETA Duitsland heeft aangifte gedaan tegen het bedrijf en verzoekt de overheid om het tot sluiten te dwingen.

Op de beelden zijn duizenden eenden – die waterdieren zijn – te zien die geen toegang hebben tot voldoende water, opeengepakt zitten in een schuur en gedwongen zijn om in hun eigen uitwerpselen te leven. Ze worden gefokt om zo snel zo dik te worden dat velen van hen achterover op hun rug vallen en niet in staat zijn om zelf op te staan. Er was te zien dat medewerkers vogels bij hun vleugels grepen en op hen gingen staan voordat ze hen de keel doorsneden terwijl ze nog bij bewustzijn waren – en zonder ze van tevoren te verdoven, wat in strijd is met de Duitse wetgeving. Ze werden vervolgens in een afvalbak gegooid – soms terwijl ze nog met hun vleugels flapperden.

“Om te voldoen aan de consumentenvraag naar eendenvlees worden vogels met duizenden tegenlijk in kale schuren opeengepakt voordat hun de keel wordt doorgesneden,” zegt PETA oprichter Ingrid Newkirk. “PETA verzoekt meelevende mensen om deze nachtmerrieachtige wreedheid af te wijzen en alle dieren te beschermen door vegan te worden.”

Nadat PETA Duitsland – wiens motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te eten” – in 2012 een reportage onthulde waarin dode en stervende eenden te zien waren bij hetzelfde bedrijf, moesten de beheerders van het bedrijf een boete betalen voor het overtreden van de Duitse dierenwelzijnswet en de verordening omtrent het welzijn van vee. Wiesenhof, die voorheen de eenden van het bedrijf afnam, liet het meteen vallen als leverancier.

De nieuwe reportage van PETA Duitsland komt in snelle navolging op het onderzoek door Animal Rights dat 11 maanden in beslag nam en eenzelfde soort wreedheden vastlegde in Nederlandse bedrijven die dieren leverden aan Tomassen. Ooggetuigen troffen dode en stervende eenden aan in elke bezochte schuur, en sommigen lagen op hun rug, stervend van de honger of uitdroging.

Videobeelden van hoge kwaliteit zijn op aanvraag beschikbaar. Bezoek PETA.nl voor meer informatie.

#