Videoreportage: ezels mishandeld in afrikaanse slachthuizen

Voor onmiddellijke publicatie:

21 mei 2019

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

VIDEOREPORTAGE: EZELS MISHANDELD IN AFRIKAANSE SLACHTHUIZEN 

PETA onthult de extreme mishandeling van ezels die in Kenia worden gedood voor huiden die naar China worden geëxporteerd en worden gebruikt om ejiao-medicijnen te maken

Amsterdam – PETA heeft een nieuwe videoreportage uitgebracht die de wreedheid blootlegt achter de Chinese handel in ezelhuiden, die worden ingekookt om te worden gebruikt in drankjes, snoep en een medicijn in de traditionele Chinese geneeskunde genaamd ejiao. De reportage onthult dat ezels wiens huiden worden gebruikt in deze industrie geconfronteerd worden met gruwelijke mishandeling in slachthuizen in Mogotio en Naivasha, Kenia, die door de overheid van dat land zijn goedgekeurd. In Naivasha werd op videobeelden vastgelegd dat medewerkers doodsbange ezels sloegen die zo dicht op elkaar waren gepropt dat ze amper konden bewegen.

De ejiao-industrie, die jaarlijks meer dan 4.500 ton producten met het verachtelijke ingrediënt produceert, gebruikt elk jaar zo’n 4 miljoen ezelhuiden, waarvan de helft vanuit andere landen naar China worden geëxporteerd. De huiden komen onder andere uit Kenia, waar in de afgelopen drie jaar drie nieuwe slachthuizen voor ezels zijn geopend om aan deze vraag te voldoen. Ezels worden in vrachtwagens gepropt en naar de slachthuizen gebracht, soms zelfs vanuit omringende landen – en de reis vanaf de grens met Ethiopië kan tot wel twee dagen duren. Gedurende de reis krijgen de dieren niets te eten of te drinken. Veel storten in, en sommigen sterven zelfs. Terwijl ooggetuigen van PETA Azië ter plaatse waren, lieten medewerkers de lichamen van twee ezels die tijdens de lange reis waren omgekomen buiten een slachthuis liggen en sleepten ze een ander dier – dat zo zwaargewond was dat ze niet in staat was om op te staan – van een vrachtwagen, dumpten haar op de grond en schopten haar.

“Terwijl slachthuizen goed verdienen aan de Chinese vraag naar ejiao, worden zachtaardige ezels gemarteld en gedood”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA roept alle vriendelijke mensen over de hele wereld op om stil te staan bij de doodsbange ezels die lijden en sterven voor de gelatine gemaakt van hun huid en om te weigeren producten te kopen die het bevatten.”

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om te eten of te mishandelen op welke manier dan ook” – merkt op dat Pakistan en een groot aantal Afrikaanse landen, waaronder Botswana, Burkina Faso, Mali, Niger, Senegal, Tanzania en Oeganda, door China gefinancierde slachthuizen hebben verboden of beleid hebben geïmplementeerd om de export van ezelhuiden naar China te stoppen. Na een oproep van PETA US hebben bedrijven zoals eBay en Jet.com besloten om niet langer artikelen met ejiao te verkopen.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

 

#