Schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee heeft een brief gestuurd naar alle leden van het Europees Parlement met betrekking tot stierenvechten

Voor onmiddelijke uitgave:
13 april 2007

Contactpersoon:
Lauren Bowey +44 (0) 20 7357 9229, toestel 230; [email protected]

Bejubelde schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee heeft een brief gestuurd naar alle leden van het Europees Parlement met het verzoek om de Schriftelijke Verklaring 0002/2007 te steunen. In deze verklaring wordt gevraagd om een afschaffing van het stierenvechten binnen de EU en het beeindigen van subsidies voor boeren in de EU die stieren fokken voor stierenvechten.

Coetzee, die de Nobelprijs voor Literatuur in 2003 heeft gewonnen, zegt in de brief: “Ik sluit me aan bij mijn collega’s van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) en verzoek u om de Schriftelijke Verklaring 0002/0007 te ondertekenen?. Stierengevechten worden aangekondigd als krachtmetingen van moed, maar we weten allemaal dat het gevecht doorgestoken kaart is. De stier kan niet winnen. Het was en is nooit meer dan een bloederig, wreed spektakel geweest en ligt op een lijn met de gladiatoren gevechten?”

Ieder jaar worden meer dan 40.000 stieren afgeslacht tijdens Spaanse stierengevechten. Stieren worden opzettelijk op verschillende manieren verzwakt, onder andere door zandzakken op hun rug te gooien. Ook wordt aan de stieren vaak drugs toegediend. In een typisch stierengevecht worden speren in zijn rug- en nekspieren gestoken, waardoor de stier erg veel bloed verliest. Daarna worden banderillas stokken met harpoenpunten in de rug van de stier gestoken. Uiteindelijk wordt het stervende dier doodgestoken. Soms zijn de stieren verlamd maar nog steeds bij bewustzijn wanneer er kettingen aan hun hoorns worden vastgemaakt en ze de arena worden uitgesleept.

Hieronder vindt u de heer Coetzee’s brief aan de leden van het Europees Parlement.

Wilt u meer informatie over het stierenvechten of over PETA’s humane alternatief voor de Stierenrennen, een evenement verwant aan deze bloedsport, bezoek dan RunningoftheNudes.com.

Brieftekst J.M. Coetzee

Beste [Lid van het Europees Parlement]:

Ik sluit me aan bij mijn collega’s van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) en verzoek u om de Schriftelijke Verklaring 0002/2007 te ondertekenen, waarin wordt gevraagd om afschaffing van het stierenvechten binnen de EU en het beeindigen van subsidies voor boeren in de EU die stieren fokken voor de stierengevechten.

Stierengevechten worden aangekondigd als krachtmetingen van moed, maar we weten allemaal dat het gevecht doorgestoken kaart is. De stier kan niet winnen. Het was en is nooit meer dan een bloederig, wreed spektakel geweest en ligt op een lijn met de gladiatoren gevechten.

Ik hoop dat u de Verklaring zijn verdiende steun geeft.

Hoogachtend,

J.M. Coetzee
Nobel Laureaat in Literatuur, 2003