Voor het eerst in geschiedenis worden werknemers in de wolindustrie strafrechtelijk vervolgd wegens mishandelen van schapen

Voor directe publicatie:

13 december 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

Werknemers betrapt op het stompen, stampen op en met scheerscharen slaan van schapen in Australische scheerschuren

Amsterdam – In een historische mijlpaal heeft een schapenscheerder voor het eerst in de Australische geschiedenis schuldig gepleit aan wreedheid tegen dieren. De vier punten van de aanklacht tegen de Lucindale man volgden nadat een PETA US-onderzoek was vrijgegeven waarin is vastgelegd dat Australische werknemers doodsbange schapen in het gezicht sloegen met elektrische scheerscharen en op hun hoofd en nek stampten.

Naar aanleiding van een onderzoek door Agriculture Victoria, diende de procureur-generaal van Australië aanklachten in tegen de man, die afgelopen vrijdag in de rechtbank van Horsham Magistrates verscheen. Hij is veroordeeld tot een tweejarig verbod op het scheren van vee of supervisie hebben over vee, en is verplicht $ 500 te doneren aan de RSPCA.

Als gevolg van het onderzoek werden zes scheerders strafrechtelijk vervolgd waarvan de andere vijf het volgend jaar voor de rechter moeten te komen. Maar liefst 40 extra medewerkers werden alleen al in Victoria als verdachte beschouwd.

“Er is geen twijfel mogelijk dat opzettelijk en onnodig dierenmishandeling een vanzelfsprekendheid is in scherenschuren in Australië”, zegt PETA Nederland-woordvoerder Yvonne Lemmen. “Dit is een waarschuwing aan alle scheerders dat als je schapen mishandelt of iemand dit laat doen, je waarschijnlijk vervolgd wordt.”

Het uitgebreide bewijs bevatte videobeelden van 235 incidenten die alleen al in Victoria zijn vastgelegd, evenals meer dan 40 pagina’s aan formele juridische klachten. Een onderzoeker die tevergeefs wachtte op schapenboerderijmanagers om in te grijpen en humane behandeling te vereisen, zei: “Er is niets moeilijker dan toekijken terwijl mishandeling plaatsvindt en te weten dat degenen die in een positie zijn om dit te voorkomen, niet van plan zijn om er iets aan te doen”.

PETA – wiens motto deels bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen” – stimuleert consumenten om te kiezen voor materialen die niet afkomstig zijn van verschrikkelijk leed.

Voor meer informatie over de wreedheid van de wolindustrie, kunt u terecht op PETA.nl.