Wolleverancier Patagonia Snijdt Lammetjes De Nek Door, Vilt Hen Levend

Voor directe publicatie:

14 augustus 2015

Contact:

 

PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

 

Stella McCartney verbreekt alle samenwerkingsverbanden nadat moeilijk te aanschouwen videomateriaal van PETA de extreme wreedheid blootlegt achter ‘verantwoord geproduceerde’ wol


Amsterdam – PETA US heeft zeer verontrustend videomateriaal in handen gekregen ter bewijs van de wreedheden die plaatsvinden op fokkerijen die onderdeel uit maken van het Ovis 21 netwerk in Argentinië – een leverancier van wol aan kledingbedrijf Patagonia. In de videobeelden is te zien hoe medewerkers op levende lammetjes knielen en de nek van de dieren doorzagen met messen, wat er voor zorgt dat ze bloeden en braken terwijl ze tegenstribbelen, met hun benen schoppen en met hun staarten slaan. In haar gedragscode beweert Patagonia dat haar leveranciers “dierenwelzijn” respecteren en “humane handelspraktijken” moeten uitvoeren, terwijl Ovis 21 “duurzaamheid” beweert. Maar in de videobeelden is te zien dat dieren op de Ovis 21 fokkerijen, waar lammetjes en schapen worden gebruikt voor wol, stukken van hun oor of staart krijgen afgesneden, wat ervoor zorgde dat bloed uit de wonden druppelde, en van een van de lammetjes werden de genitaliën strak vastgebonden om  een pijnlijke castratie te veroorzaken – dit alles zonder verdoving.

 

PETA verzoekt Patagonia om te stoppen met de in- en verkoop van producten van wol. Stella McCartney, die geen bont, leer of exotische huiden gebruikt in haar collecties, is een van de ontwerpers waar Ovis 21 wol aan leverde. McCartney, een levenslange vegetariër en PETA bondgenoot werd op de hoogte gesteld van het onderzoek door PETA US. Ze zei het volgende hier over: “Na het bekijken van het schrijnende videomateriaal van PETA US hebben we zelf onderzoek verricht in Argentinië en onze leverancierslijst. We zijn daarna meteen gestopt met het inkopen van wol van Ovis 21. We zijn enorm geschokt en betreuren de wreedheid die te zien was in het videomateriaal, vooral omdat dierenwelzijn in al onze werkzaamheden centraal staat. Dit is een enorme tegenslag ten aanzien van het redden van de graslanden in Patagonië. We zij nu vastberadener om onze gezamenlijk strijd voor dierenrechten in de mode-industrie voort te zetten en zullen alle leveranciers die werkzaam zijn in deze industrie nog beter in de gaten houden. We onderzoeken daarnaast de mogelijkheden voor het introduceren van veganistisch wol net zoals we de afgelopen jaren in staat waren om kwalitatieve alternatieven voor leer en bont te gebruiken.” 

 

“Na getuige te zijn geweest van de meest walgelijk niveaus aan wreedheden tegen schapen – die werd vastgelegd in elke scheerschuur die bezocht werd in Australië, Amerika en nu Argentinië – is het hoog tijd dat bedrijven en consumenten wol links laten liggen”, zegt PETA woordvoerder Tim Zijlstra. “Vandaag de dag is het heel gemakkelijk om alternatieven voor leer, bont en pelzen te vinden en geen enkel dier hoeft te lijden wanneer bedrijven meelevende keuzes maken. Wij danken Stella voor het verwerpen van de wreedheden achter de wolindustrie en hopen dat Patagonia en anderen snel zullen volgen.”

 

PETA US heeft een klacht ingediend bij de Argentijnse autoriteiten aan de hand van de plaatselijke dierenbeschermingswetten. De onthulling laat zien hoe lammetjes schreeuwen, naar adem snakken en met hun benen schoppen, zelfs nadat de medewerkers hun keel hebben opgesneden en hun hoofd naar achter getrokken hebben, terwijl enkele meters verderop andere blatende lammetjes toekeken en hun beurt afwachtten.

 

Daarnaast stompten en stonden medewerkers op de benen van de schapen en het snelle, hardhandige scheren liet de dieren verwond en bloedend achter. De ooggetuige heeft nooit waar kunnen nemen dat schapen medische verzorging kregen voor hun wonden, en nam minstens een verwonding waar die zo ernstig was dat het interne weefsel uit de wond stak en het dier er later naar verluid door stierf. Wanneer ze niet meer gewild waren, werden oude schapen op een rij gezet, sommigen werden omver geduwd, en weggesleept om verscheept te kunnen worden naar de slacht.

 

Beeldmateriaal van hoge uitzendkwaliteit van de onthulling kan hier worden gedownload en fotos zijn hier beschikbaar. Bezoek PETA.nl voor meer informatie.