Wreedheid onthuld: veren van levende vogels uitgerukt op donsfokkerijen

Voor directe publicatie:

26 mei 2016

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

PETA US-onthulling van ganzenfokkerijen in China roept ernstige twijfels op over de zogenaamde ‘Responsible Down Standard’

Amsterdam – Een nieuwe onthulling van PETA US betreffende donsfokkerijen in China, de bron van 80 procent van ’s werelds dons, toont aan dat werknemers ganzen vastpinnen en hun veren uit hun lijf rukken terwijl ze tegenstribbelen en schreeuwen. Velen verduren deze marteling meerdere malen alvorens ze uiteindelijk worden geslacht. Alle fokkerijen in het beeldmateriaal hebben connecties met retail-leveranciers die gecertificeerd zijn door de zogenaamde ‘Responsible Down Standard’ (RDS): een keurmerk dat het levend plukken van ganzen wiens veren onder het keurmerk verkocht worden verbiedt, maar tegelijkertijd leveranciers de mogelijkheid geeft om met levend geplukt dons te werken, wat vragen schept over de legitimiteit van het RDS-keurmerk.

Nu roept PETA – wiens motto deels luidt “dieren niet van ons zijn om te dragen” – retailers op om te stoppen met de verkoop van donsproducten en in plaats daarvan alleen hightech producten zonder dons te verkopen die al door bedrijven aangeboden worden, om daarmee te garanderen dat de kleding 100 procent wreedheidvrij is.

“Er is simpelweg geen garantie dat de veren die in een jas of een kussen verwerkt zijn, niet uit de huid van een schreeuwende gans zijn gerukt”, zegt PETA Nederland woordvoerder Yvonne Lemmen. “PETA roept alle meelevende retailers en consumenten op om geen dons te kopen en te kiezen voor hightech synthetische materialen die diervriendelijk, warm en hypoallergeen zijn – en zelfs isolatie bieden wanneer ze nat zijn.”

Een coöperatie in de onthulling, Jilin Wan Long River Animal Husbandry, stuurt levend geplukte veren naar Jilin City Bailing Down Products. Een Bailing vertegenwoordiger gaf toe dat, “Het plukken in het geheim wordt gedaan; we zijn niet bereid om openlijk te plukken” en “We adverteren dat het allemaal pas geplukt is na het slachten – niemand durft het te kopen als je zegt dat het van levende dieren is geplukt”, wat de vraag oproept of levend geplukte veren belanden in producten die worden geacht vrij te zijn van levend plukte veren. Bailing verkoopt dons aan het RDS-gecertificeerde Down Decor, een leverancier van Lands’ End.

Bovenstaande informatie zou ervoor moeten zorgen dat consumenten hun wenkbrauwen fronsen wanneer ze een product zien dat als ‘verantwoord verkregen’ gelabeld is.

Videobeelden van hoge kwaliteit zijn op aanvraag beschikbaar en foto’s zijn hier beschikbaar. Ga naar PETA.nl voor meer informatie.

#