YOOX NET-A-PORTER GROEP LEGGEN ZICH TOE OP VERBOD OP ANGORA

Voor directe publicatie:

21 juni 2017

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

Belangrijke online luxe modegroep bevestigt dat het de verkoop van angora binnen alle bedrijfstakken zal beëindigen

Amsterdam – People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) UK kan vandaag bevestigen dat een belangrijke luxe modegroep, YOOX NET-A-PORTER, zich inzet om de verkoop van angora binnen al haar bedrijfstakken te beëindigen. Dit initiatief volgt de recente aankondiging van de groep om een een bontvrij bedrijfsbeleid in te voeren.

Sinds PETA’s baanbrekende exposé van de Chinese angora-industrie – de bron van 90 procent van de werelds angora – onthulde hoe gevoelige konijnen levend worden geplukt voor hun vacht, heeft PETA bevestigd dat ontwerpers zoals Stella McCartney, Calvin Klein, Bas Kosters en Alexa Chung, evenals winkels zoals Didi, H&M en DEPT angorawol hebben verboden. Het wereldwijde effect is zo groot dat een jaar nadat de exposé werd uitgebracht, de uitvoer van Chinese angora met 85 procent daalde, een daling die zich blijft voortzetten.

“Ongeacht of bont of angora wordt verkregen door dieren te vergassen, elektrocuteren, doodknuppelen, of uit een doodsbang, levend konijn wordt gerukt, het is altijd een product van extreme wreedheid – één dat vermeden wordt door de meerderheid van stijlvolle vrouwen en ontwerpers nu de vraag naar duurzame vegan mode is gestegen,” zegt PETA-woordvoerder Yvonne Lemmen. “Door het verbod op angora in te voeren bovenop het reeds bestaande bontverbod, versterkt YOOX NET-A-PORTER zijn plaats als de belangrijkste luxe modebestemming – nu en in de toekomst.”

PETA-exposés hebben aangetoond dat zelfs op angora-boerderijen die door onafhankelijke accountants als ‘diervriendelijk’ worden bestempeld, werknemers  de konijnen vastbinden en de vacht uit hun huid rukken, waardoor bloederige wonden achterblijven, terwijl de dieren schreeuwen van de pijn. Konijnen verdragen deze kwelling elke drie maanden voor twee tot vijf jaar voordat hun keel wordt doorgesneden en hun huid wordt afgescheurd.

Bezoek PETA.nl voor meer informatie.

#