Zaandammer Sluit Zich Aan Bij Meer Dan 100 Schaarsgeklede Demonstranten Om Een ‘Rivier Van Bloed’ The Creëren Voor De Stierenvechtarena In Pamplona

Voor directe publicatie:
4 juli 2015

Contact:
PETA Nederland; 0900 235 7382; [email protected]

Uitgeklede PETA-aanhangers verzoeken een einde aan het wrede stierenrennen evenement

Amsterdam – met niets dan een paar “stierhoorns” op en een bord in haar handen met daarop: “De straten van Pamplona zijn besmeurd met stierenbloed” stond de 35-jarige Lobke Hartog uit Zaandam deze ochtend tussen een groep van 100 demonstranten van PETA en de Spaanse dierenrechtenorganisatie AnimaNaturalis om te demonstreren tegen het stierenrennen evenement in de stad. Verspreid voor de ingang van de stierenvechtarena in Pamplona – met niet meer op haar lijf dan bloedrode bodypaint – lieten de demonstranten de straten met “bloed” rood kleuren. Het doel? Het publiek de verwondingen te laten herinneren die stieren te wachten staan als deelnemers de stieren opjagen, slaan en bestoken als ze onderweg zijn naar de stierenvechtarena – waar de mishandelde dieren uiteindelijk gedood zullen worden.

Foto’s van de demonstratie zijn hier, hier, hier en hier beschikbaar.

“Het mishandelen en doden van dieren kan nooit als vermaak door de beugel”, zegt Lobke. “We verzoeken Spanje om haar wereldwijd omstreden stierenrennen evenement en de aansluitende stierengevechten – en daarmee het verschrikkelijke lijden en de mishandeling van stieren – af te schaffen.”

Voorafgaand aan het stierenrennen worden de stieren vaak bestookt met elektrische poken en scherpe stokken en worden soms verzwakt met verdovingsmiddelen. De dieren glippen en glijden door de nauwe straten en worden achtervolgd door honderden mensen voordat ze bij de stierenenvechtarena aankomen. Eenmaal aangekomen worden er maar liefst acht mannen tegenover de stier gezet die hem allemaal tegelijk aanvallen, slaan en steken met dolken voor ongeveer 15 minuten lang – totdat de matador uiteindelijk komt en het uitgeputte dier aanvalt met een zwaard. PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit: “dieren zijn niet van ons te mishandelen op welke manier dan ook” – geeft aan dat veel stieren in hun eigen bloed verdrinken als de matador niet goed mikt en met zijn het zwaard in de longen van het dier steekt in plaats van het hart.

Bezoek PETA.nl voor meer informatie.