ZWOLLENAAR PROTESTEERT TEGEN BLOEDIGE STIERENGEVECHTEN IN PAMPLONA

Voor onmiddellijke publicatie:

5 juli 2018

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

ZWOLLENAAR PROTESTEERT TEGEN BLOEDIGE STIERENGEVECHTEN IN PAMPLONA

30-jarige sluit zich aan bij activisten van over de hele wereld om mensen erop te wijzen dat de mishandeling en het doden van stieren direct moet stoppen

Amsterdam – Met een bord met daarop de tekst “Stop de bloedige stierengevechten” sloot de 30-jarige Irene Verwoerd uit Zwolle zich vandaag aan bij 100 andere protestanten in het centrum van Pamplona, Spanje. Tijdens de energieke demonstratie schoten de activisten – de helft verkleed als ‘renners’ en de andere helft als ‘stieren’ – bloedrode lichtkogels de lucht in om op te roepen tot een einde aan de mishandeling en het doden van stieren tijdens het jaarlijkse San Fermín-festival. Het protest – dat werd georganiseerd door PETA UK en de Spaanse dierenbeschermingsorganisatie AnimaNaturalis – vond plaats voorafgaand aan het stierenrennen, waarbij tientallen stieren worden geterroriseerd en geslagen terwijl ze de smalle straatjes door glibberen op weg naar een gewelddadige dood in de stierenvechtarena.

Foto’s van de demonstratie zijn hierhierhier en hier te zien, en videobeelden zijn hier te vinden. Er zijn op aanvraag meer foto’s beschikbaar.

“Ik vertegenwoordig met trots de overgrote meerderheid van de mensen over de hele wereld, die het verouderde, moorddadige spektakel van stierenvechten al lang niet meer tolereren”, zegt Verwoerd. “Het wordt tijd dat Pamplona niet langer toestaat dat doodsbange stieren worden doorboord en neergestoken voor deze vorm van zogenaamd ‘vermaak’, die niets meer is dan bloeddorstigheid.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor vermaak” – wijst erop dat meer dan 100 Spaanse gemeentes stierenvechten hebben verboden. Maar in Pamplona worden stieren gekweld met elektrische prikstokken en scherpe stokken voordat ze de smalle straatjes door glibberen, een gewelddadige dood in de arena tegemoet. Eenmaal daar wordt elke stier door tot wel acht mensen getergd met dolken en harpoenachtige banderillas totdat hij verzwakt raakt van bloedverlies. Dan steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard en snijdt een beul zijn ruggenmerg door. Veel stieren raken verlamd maar zijn nog bij bewustzijn terwijl ze worden geketend en de arena uit worden gesleept.

Verwoerd is beschikbaar voor interviews.

Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

#

{LINK_TO_UNSUBSCRIBE}