De meedogenloze exotische-huidenindustrie

Sommige mensen hebben geen enkel gewetensbezwaar als het gaat om het veranderen van levende dieren in sinister uitziende accessoires – van krokodillen-, alligator- en slangenhuid tot de huid van ‘trendy’ dieren, zoals struisvogels, pijlstaartroggen en haaien.

Deze dieren worden mogelijk in het wild door stroperij gevangen of gefokt op ellendige fokkerijen en gedood op de meest afgrijselijke manieren, alvorens ze naar Europa worden geëxporteerd en gebruikt worden door ‘luxe’ merken. Reptielen zijn, net als zoogdieren, gevoelig voor pijn, maar toch worden ze met regelmaat verminkt zonder enige voorafgaande verdoving of pijnstillers.

Koelbloedige wreedheid

Slangen worden gewoonlijk vastgenageld aan bomen en worden levend gevild door hun lichaam van top tot teen open te snijden, vanwege de overtuiging dat levend villen hun huid soepel houdt. Hun verminkte lichaam wordt daarna weggegooid, maar vanwege hun langzame stofwisseling kan het soms uren of dagen duren voordat de slangen sterven. In sommige landen worden pythons gedood door verstikking: hun mond en anus wordt afgedicht met elastiekjes en ze worden vol met lucht of water gepompt. Het kan wel 30 minuten duren voordat ze sterven.

Hagedissen worden vaak onthoofd, maar sommigen kronkelen in doodsangst wanneer de huid van hun lichaam wordt gerukt.

De meeste alligator- en krokodilenhuiden komen van gefokte dieren die zijn opgegroeid in overbevolkte baden of reservoirs vol vuil, stinkend water. Ze worden neergeschoten of op hardhandige wijze neer geknuppeld met hamers. Werknemers gebruiken soms een hamer en beitel om de ruggengraat door te snijden – wat hen soms verlamd maar niet altijd dood. Dit zou het ruggenmerg door moeten snijden, maar onnauwkeurigheid zorgt er echter vaak voor dat de dieren tot wel acht pogingen moeten verduren, met als gevolg een langzame en pijnlijke dood.

“Er is geen wetenschappelijke vraag of alligators in staat zijn om pijn te voelen en gevoelig zijn voor stress – dat zijn ze.”

– Dr. Clifford Warwick, reptiel biologie- en welzijnsspecialist

De nek van palingen wordt doorgesneden en daarna worden hun ingewanden verwijderd en worden ze gevild en onthoofd – een proces dat vaak een langzame en tergend pijnlijke dood veroorzaakt.

Pijlstaartroggen worden gewoonlijk gedood door een speer in hun hoofd te steken.

Ieder jaar worden miljoenen kangoeroes gedood en hun huid wordt vaak gebruikt voor voetbalschoenen. Hoewel de Australische overheid vereist dat jagers de dieren neerschieten, moeten tot wees gemaakte jonge kangoeroes en gewonde volwassenen, volgens de overheid, worden onthoofd of fors op het hoofd geslagen worden om “de hersenen te vermorzelen”.

Zwarte markt producten

De illegale handel in exotische dierenhuiden is ongebreideld met fraude, slechte regelgeving, onjuiste etikettering en een gebrek aan transparantie door de gehele distributielijn. Naar schatting wordt er bijvoorbeeld ieder jaar in Europa illegaal bijna 1 miljard euro aan python huiden geïmporteerd.

Daarnaast behoren veel van de miljoenen reptielen van wie de huid wordt geëxporteerd vanuit Zuidoost Azië toe aan bedreigde diersoorten, van wie de aantallen in het wild drastisch afnemen.

Er zijn maar weinig wetten die reptielen beschermen tegen mishandeling, en de wetten die bestaan worden vaak niet uitgevoerd. Bijvoorbeeld, hoewel dieren zoals anaconda’s en krokodillen worden beschermd door de ‘Convention on International Trade in Endangered Species‘ wetgeving, wordt naar schatting voor elk dier dat op legale wijze gedood wordt, wordt een ander dier illegaal gestroopt. Deze harteloze industrie is daarnaast enorm verspillend: er zijn soms wel vier krokodillen nodig voor het maken van een enkele tas.

Wat je kunt doen

  • Koop met medeleven. Bekende retailers zoals Topshop, Ann Taylor, Adidas, H&M en Victoria’s Secret hebben beloofd geen exotische huiden te gebruiken. Sluit je bij hen aan, door altijd te kiezen voor namaakslangenleer, namaakkrokodillenleer en andere diervriendelijke opties.
  • Geef jouw mening wanneer je exotische huiden te koop ziet.
  • Deel informatie over de wrede exotische-huidenhandel met vrienden en familie, zodat ook zij weloverwogen en diervriendelijke keuzes kunnen maken.