10 jaar na het testverbod worden cosmetica-ingrediënten nog steeds door de keel van dieren geduwd

Geplaatst op door Chelsea Munro

Vandaag, 11 maart, hadden we moeten vieren dat dieren gered zijn van wrede cosmeticaproeven. Maar ondanks verboden en beloftes van beleidsmakers worden konijnen, ratten en andere dieren nog steeds gedwangvoederd met cosmetica-ingrediënten.

Vandaag precies tien jaar geleden, op 11 maart 2013, voerde de EU een verkoopverbod in op cosmeticaproducten en -ingrediënten die op dieren zijn getest, wat betekent dat bedrijven die deze producten willen verkopen niet langer gegevens van nieuwe dierproeven mogen gebruiken om hun veiligheid aan te tonen.

Klinkt veelbelovend, toch? Waarom worden er dan nog steeds duizenden konijnen, ratten, muizen en andere dieren als reageerbuis gebruikt?

Konijnen worden gedwangvoederd met ingrediënten van zonnebrandcrèmes

Meer dan 400 chemische stoffen zijn in de EU geregistreerd als ingrediënten die uitsluitend in cosmetica worden gebruikt, en sommige daarvan worden door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) aan nieuwe dierproeven onderworpen.

Bij deze testen worden tienduizenden ratten, konijnen of vissen maandenlang gedwongen blootgesteld aan shampoo- of zonnebrandcrème-ingrediënten. In sommige gevallen krijgen zwangere dieren deze chemicaliën toegediend voordat zij en hun ongeboren jongen worden gedood en ontleed. In andere proeven laten de onderzoekers de nakomelingen geboren worden, om ze vervolgens hetzelfde ellendige lot te doen ondergaan als hun moeders.

Deze testen ondermijnen volledig het doel van het verbod: veilige cosmetica op de markt brengen zonder dat daarvoor nieuwe dierproeven zijn gedaan.

Geen enkel dier mag lijden of gedood worden voor wrede cosmeticaproeven

Er bestaat een overvloed aan superieure methoden zonder dieren om de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten daarvan te beoordelen – met inbegrip van moderne instrumenten zoals driedimensionale weefselmodellen en geavanceerde computersimulaties. Al deze methoden die in tegenstelling tot dierproeven daadwerkelijk in de 21e eeuw thuishoren, worden routinematig gebruikt om de veiligheid van cosmetica te beoordelen zonder archaïsche testen die dieren schaden.

Deskundigen kunnen nu voorspellen hoe een cosmetica-ingrediënt of een combinatie van ingrediënten het menselijk lichaam zal beïnvloeden of welk effect zij op het milieu kunnen hebben – resultaten die veel relevanter zijn dan die van testen op ratten, konijnen en vissen.

Het zal daarom niemand verbazen dat de database van PETA US met bedrijven die niet op dieren testen meer dan 6100 merken bevat, waaronder Dove, Herbal Essences, Aveda, e.l.f., Tropic Skincare en Urban Decay. Deze bedrijven hebben toegezegd nooit dierproeven uit te voeren, te laten uitvoeren, of toe te staan in welke fase van de ontwikkeling van cosmetica-ingrediënten of eindproducten dan ook. Zij moeten overeenkomsten hebben met hun leveranciers die garanderen dat de ingrediënten die zij kopen niet op dieren zijn getest.

Europa stemde voor een dierproefvrije toekomst

Meer dan 1.2 miljoen EU-burgers hebben een Europees burgerinitiatief (EBI) ondertekend en roepen de Europese Commissie op om dierproefvrije cosmetica te redden en zich in te zetten voor een Europa zonder dierproeven. Nu we de volgende fase van het EBI ingaan, een gesprek met ambtenaren van de Commissie, hebben we jouw hulp nodig om steun te tonen voor het gebruik van uitsluitend dierproefvrije methoden om de veiligheid van cosmetica-ingrediënten te beoordelen.

Kom in actie voor dieren in laboratoria

Elke keer dat je cosmetica koopt, stem je met je portemonnee voor ofwel een dierproefvrije toekomst óf voor het veroordelen van dieren tot lijden en sterven in laboratoria.

Op dit moment hebben miljoenen dieren jouw steun nodig. Beloof alleen nog maar dierproefvrije producten te kopen en steun PETA’s campagne om een einde te maken aan alle cosmeticaproeven op dieren: