10 tips om je te helpen over te stappen op vegan eten

Sommige mensen worden van de ene op de andere dag vegan als ze de waarheid over de veeteelt te weten komen, maar voor anderen is de overstap makkelijker door kleinere stappen te nemen.

Hier zijn 10 handige tips om ervoor te zorgen dat je overstap op een vegan levensstijl permanent is:

1. Leg onze 30-daagse vegan eed af.

Leg deze maand november voor Wereldveganmaand onze 30-daagse vegan eed af. Elke week sturen we je maaltijdplannen, recepten en tips voor een uitgebalanceerd voedingspatroon, het kiezen voor vegan kleding en cosmetica zonder dierenleed en manieren waarop je op andere vlakken in je leven medelevend kunt zijn voor dieren.


2. Doe aan vegan dagen.

Begin met een vleesvrije dag. Kies vervolgens een paar dagen per week uit waarop je dierlijke etenswaren laat staan en werk er langzaam aan om van vegan eten een dagelijkse gewoonte te maken. Extra dagen toevoegen zal vanzelfsprekend worden en je zult merken dat je elke dag voor plantaardig eten gaat kiezen.


3. Eet thuis vegan.

Maak alle maaltijden die je thuis eet of klaarmaakt vegan, inclusief wat je in je lunchtrommel doet. Op onze receptenpagina kunt je inspiratie opdoen. Als je uit eten gaat, bedenk dan dat de meeste restaurants ten minste één vegan optie op het menu hebben staan – zelfs je favoriete restaurantketens.


4. Proef nieuwe dingen.

Zie je interesse in vegan eten als een kans om nieuwe lekkere dingen te ontdekken. Er is genoeg innovatie in het veganwereldje en je zult talloze heerlijke etenswaren tegenkomen die snel de dierlijke producten zullen vervangen waar je nu aan gewend bent. Bekijk om te beginnen onze lijsten met nieuwe favorieten:


5. Vervang.

Als je het moeilijk vindt om te stoppen met bepaalde etenswaren, zoek dan een alternatief. Er is van elk dierlijk voedingsmiddel of ingrediënt wel een vegan versie – en je zult merken dat het net zo lekker is. Bekijk onze gidsen voor enkele aanbevelingen:


6. Sluit je aan bij een groep.

Kook voor en met anderen, vooral gelijkgestemde mensen die je kunnen ondersteunen. Ga uit eten met vrienden om nieuwe vegan restaurants uit te proberen, sluit je aan bij vegan Facebookgroepen in je omgeving, ga met mensen in gesprek op Twitter en neem deel aan demonstraties. Er gaat een (vegan) wereld voor je open!


7. Laat je informeren.

Het is makkelijker om dierlijk voedsel te laten staan als je je bewust bent van het leed dat erachter schuilgaat, de milieu-impact van de veeteelt en de gezondheidsvoordelen van het eten van plantaardig voedsel. Blijf dus op de hoogte van wat er gaande is in de vegan wereld. Kennis is macht.


8. Blijf bij je overtuigingen.

Niet iedereen zal het eens zijn met je redenen om vegan te worden – sommige mensen doen er zelfs alles aan om te proberen je ongelijk te bewijzen. Maar vergeet niet: vegan eten is een goede daad en kiezen voor mededogen in een wereld waarin geweld genormaliseerd wordt, is krachtig.

Vergeet niet dat je keuzes een positief effect hebben op dieren, de aarde en je gezondheid. Beter kan het toch niet?


9. Wees dankbaar.

Veel mensen weten niets over dierenrechtenkwesties of hebben geen toegang tot middelen om meer te weten te komen over de andere problemen die samenhangen met het eten van vlees, eieren en zuivelproducten. Wees dus dankbaar dat je dat wel hebt en dat je in staat bent om een verschil te maken.


10. Wees voorbereid.

Houd je keuken goed gevuld met artikelen zoals zuivelvrije kaas, vegan mayo, diepvriesproducten, pasta en groenten. Tal van voedingsmiddelen die je waarschijnlijk al eet zijn vegan, dus je kunt gegarandeerd veel basisvoedingsmiddelen blijven gebruiken.


Vergeet niet om dingen in je eigen tempo te doen en wees niet te streng voor jezelf als je een keer een misstap maakt. Vegan zijn gaat over het maken van gezonde, medelevende keuzes voor jezelf, dieren en de planeet.

Ben je geïnspireerd geraakt om vegan te worden? We helpen je op weg: