12 geweldige ideeën voor een heerlijk vegan ontbijt

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Net als elk ander type ontbijt kan een vegan ontbijt zo eenvoudig of zo uitgebreid zijn als je wilt, van een snelle energiestoot tot een uitgebreide brunch. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete vegan gerechten om de dag mee te beginnen op een rijtje gezet.

  1. Pannenkoeken

Je hebt geen eieren en melk nodig om een heerlijke stapel pannenkoeken te maken. Wat is er lekkerder als ontbijt in het weekend? Serveer de pannenkoeken met bananen, bosbessen en ahornsiroop. Hier is een eenvoudig basisrecept via vegan blogger Squatcilla.

  1. Toast

Dit is misschien een open deur, maar geroosterd brood met Marmite, marmelade, pindakaas, jam of zuivelvrije chocoladepasta is een heerlijke vegan optie – vergeet alleen niet om zuivelvrije margarine, zoals Alpro Soya of Becel 100% plantaardig, te gebruiken. Of probeer voor de variatie eens de spreads van de Vegetarische Slager. De Petit Pâté en Petit Filet à l’Americain zijn allebei vegan en het proberen waard.

  1. Ontbijtgranen

Veel soorten ontbijtgranen zijn vegan, waaronder Bolletje Ovengebakken Krokante Ontbijtgranen en de meeste merken cornflakes en muesli. Eet ze in plaats van met koeienmelk met zuivelvrije melk naar keuze.

  1. Tofu scramble

Veel beter dan een geroerde kippeneicellen. Dit heerlijke ontbijtgerecht van Lisa goes Vegan is in een handomdraai klaar en je kunt er de groente en specerijen aan toe voegen die jij lekker vindt.

  1. Ontbijtmuffins

Trakteer jezelf ’s ochtends eens op een muffin bij de koffie. Er zijn genoeg vegan varianten verkrijgbaar met havervlokken, fruit of noten.

  1. Gestoofd fruit

Snij seizoensfruit zoals appels, vijgen, peren, pruimen, rabarber of verse bessen in stukjes en stoof het een paar minuten. Je kunt het gestoofde fruit maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Het is heerlijk bij ontbijtgranen of door de soja-yoghurt.

  1. Havermout

Een ouderwetse kom havermoutpap is goedkoop, troostend en gegarandeerd om je urenlang te vullen. Eigenlijk heb je alleen havermout en water nodig, maar maak de mix interessanter door soja- of amandelmelk, geroosterde zaden, vers fruit, jam, een snufje kaneel – of dit allemaal – toe te voegen. Deze drie makkelijke recepten van de Groene Meisjes kunnen bijna niet misgaan.

  1. Broodje vegaworst

Twee sneetjes brood, twee van je favoriete vegan worstjes (je kunt wat ons betreft niet misgaan met de worstjes van Dee’s) en ketchup, vegan mayonaise of een andere smaakmaker naar keuze, en voilà – de gezondere, verantwoorde versie van een broodje worst.

  1. Smoothies

Het beste aan smoothies is dat ze naast heerlijk en verfrissend ook een handige manier zijn om in één klap je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen. Kijk op de pagina van Puur Suzanne voor  alvast een overheerlijk voorbeeld.

  1. Zelfgemaakte granola of muesli

Dit vergt een beetje meer voorbereiding, maar het is absoluut de moeite waard voor de heerlijke knapperige, nootachtige smaak. Je kunt een grote portie maken en deze een aantal weken in een luchtdichte vershouddoos bewaren. Er zijn tientallen recepten online beschikbaar, deze van blogger Vegadutchie bijvoorbeeld.

  1. Mueslirepen

Als je geen tijd hebt om rustig aan de ontbijttafel te zitten zijn vegan repen zoals Snelle Jelle Ontbijtkoek, Raw.bite en Trek Protein Bars ideaal om de dag mee te beginnen.

  1. Een vegan Engels ontbijt

Combineer nummers 5 en 7, voeg witte bonen in tomatensaus, vegan spek, gebakken champignons en eventueel een gegrilde tomaat of twee toe en je hebt een heerlijke “fry-up”. Het feit dat er geen dierenleed aan te pas is gekomen maakt het des te lekkerder.

Wat is jouw favoriete vegan ontbijt? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Wil je meer tips over de overstap naar veganisme? Download ons gratis vegan starterspakket of doe mee met onze 30 dagen vegan challenge.

Download het starterspakketDoe de vegan uitdaging