5 dingen die u kunt doen als u een hond in een hete auto ziet

Geplaatst op door PETA Nederland

Ieder jaar lijden en overlijden honden wanneer hun baasjes de fout maken hen in een geparkeerde auto achter te laten – zelfs voor ‘maar een minuutje’ – wanneer ze even boodschappen doen. Geparkeerde auto’s zijn dodelijk voor honden.

animal-731355_1920

Op een dag van 25 graden kan de temperatuur in een stilstaande auto oplopen tussen de 35 en 45 graden in enkele minuten, en op een dag van 32 graden kan de binnentemperatuur oplopen tot wel 70 graden in minder dan 10 minuten. Dieren kunnen hersenletsel oplopen of zelfs overlijden van oververhitting in slechts 15 minuten.

Voor honden is het extra moeilijk om de hitte tegen te gaan omdat ze zichzelf enkel kunnen afkoelen door hijgen en zweten door hun poot-kussentjes. Dit zijn 5 stappen die u kunt nemen als u een hond in een te hete auto ziet:

1 Noteer de kleur, het merk en het kenteken van de auto en probeer te eigenaar te vinden

2 Bel onmiddelijk de politie

Als er tijd is, ga dan naar het dichtstbijzijnde gebouw en vind de manager. Onthoud: het duurt slechts een paar minuten voordat een hond hersenschade op kan lopen als het heet is. Tijd is belangrijk! Vraag de manager om de eigenaar van de auto op te roepen. BEN AANHOUDEND!

3 Blijf bij de auto tot de situatie is opgelost

4 Als u de eigenaar niet kunt vinden, de diensten niet reageren of te langzaam reageren, of het leven van de hond in onmiddellijk gevaar lijkt, zoek dan een getuige (of twee) die uw mening kan onderbouwen. Doe er daarna alles aan wat u kunt om het dier uit de auto te krijgen.

Let op de symptomen van oververhitting, zoals rusteloosheid, overmatige dorst, dik slijm, hevig gehijg, moeheid, donkere tong, snelle hartslag, koorts, overgeven, bloederige diarree en gebrek aan coördinatie. Als een hond een van deze symptomen vertoont, haal hem of haar dan uit de hitte, bij voorkeur in een voertuig met airconditioning en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts. Als u de hond niet kunt transporteren, neem hem of haar dan mee naar een gebouw met airconditioning waar mogelijk en bel de dierenambulance.

Wacht tot de hulpdiensten arriveren.

Alstublieft, deel deze tips met iedereen die u kent en zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij kan doen in een noodsituatie.