54 activisten liggen ‘dood’ op een ‘plaats delict’ van het stierenrennen

Geplaatst op door Debra Wolford

Vandaag hebben 54 activisten met geel lint een ‘plaats delict’ gecreëerd in Pamplona, Spanje. De aanhangers van PETA en de Spaanse dierenbeschermingsgroep AnimaNaturalis vertegenwoordigen elk van de stieren die deze maand een bloederige slachting zullen ondergaan in Pamplona nadat ze tijdens het beruchte stierenrennen door de straten zijn gejaagd.

© Esa Ennelin

De activisten kwamen naar Pamplona vanuit landen over de hele wereld – waaronder Australië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de VS – en lagen samen met Spaanse demonstranten binnen de contouren van stieren op een gloeiendheet plein in het centrum van Pamplona.

Banderillas – wapens die worden gebruikt om stieren neer te steken tijdens stierengevechten – staken uit de ruggen van de demonstranten. Ze herinnerden toeschouwers eraan dat stieren zijn gemaakt van vlees, bloed en botten – en angst en pijn voelen, net zoals mensen.

Alle 54 waren ze omringd door borden met de woorden: “Stieren gedood in Pamplona. Stop stierengevechten”.

Wat is het stierenrennen en waarom is het wreed?

Het protest vindt plaats twee dagen voor de start van het beruchte stierenrennenevenement, waarin angstige stieren door de straat van de stad naar de arena worden gejaagd. Zodra ze de arena hebben bereikt, worden ze daar gehouden, voordat ze later die avond in een stierengevecht worden doodgemarteld.

Toeristen komen massaal af op het San Fermín-festival, allemaal schijnbaar onbewust van het feit dat elk van de doodsbange dieren die ze door de nauwe straatjes jagen een paar uur later zal sterven nadat hij herhaaldelijk is gestoken in een stierengevecht.

Hoe Spanjaarden denken over stierengevechten

De meer dan 50 demonstranten vertegenwoordigen de overgrote meerderheid van mensen over de hele wereld, ook in Spanje, die het moorddadige spektakel van het stierengevechten al lang niet meer tolereren.

Meer dan 80% van de Spanjaarden is tegen wrede stierengevechten, en in 2018 vonden ongeveer 56% minder officiële stierengevechten plaats dan in 2007, maar deze zieke evenementen kunnen grotendeels door toeristengeld worden voortgezet. Sensatiezoekers realiseren zich niet dat met de stieren rennen betekent dat ze deelnemen aan een festival waarbij dieren worden doodgemarteld.

Het wordt tijd dat Pamplona stopt met het toestaan van het neersteken van doodsbange stieren voor dit barbaarse spektakel.

Wat je voor stieren kunt doen

Veel mensen die stierengevechten bijwonen zijn geschokt door wat ze zien en zouden nooit een kaartje hebben gekocht als ze hadden geweten hoe gewelddadig het zou zijn.

Maar dan is het al te laat: de stierenvechtindustrie heeft het geld al gekregen en de stier heeft een martelende, rituele dood ondergaan die geen enkele hoeveelheid spijt ongedaan kan maken. De enige manier om deze beledigende industrie te stoppen is door te weigeren het op welke manier dan ook te ondersteunen.

PETA en andere dierenbeschermingsgroepen hebben zich al een lange tijd uitgesproken tegen het jaarlijkse bloedbad van Pamplona – en jij kunt dat ook doen:

stier gewond tijdens stierengevecht

Kom op voor stieren

© Tras los Muros

En vertel het door!