AANSTOOTGEVEND: Zebra onthoofd en aan tijgers gevoerd in Noorse dierentuin

Geplaatst op door PETA Nederland

Bezoekers van Kristiansand Dyrepark in Noorwegen werden geconfronteerd met een luguber aanzicht vorige week: het onthoofde lichaam van een zebra was achtergelaten in een van de verblijven.

Beheaded-Zebra

Volgens de NRK was het lichaam daar achtergelaten om te worden verslonden door tijgers en werd dit publiekelijk gedaan om bezoekers te “onderwijzen”.

De gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat geschokte mensen berichten op social media achterlieten. Velen waren bezorgd om het effect dat het zien van een onthoofde en in stukken gereten zebra zou kunnen hebben op kinderen. Het incident was vergelijkbaar met wat er met Marius gebeurde, een giraffe van 18 maanden oud die in 2014 door de Kopenhagen Zoo vermoord werd en aan leeuwen werd gevoerd. Dit zorgde toen voor protesten overal in de wereld.

Het is gebruikelijk voor dierentuinen om gezonde dieren te vermoorden wanneer ze er te veel hebben. Alleen al in Europeese dierentuinen worden ieder jaar tussen 3.000 en 5.000 gezonde “overtallige” dieren vermoord. Fokprogramma’s hebben geen daadwerkelijke conservatie doelstellingen omdat zebra’s en andere dieren zelden tot nooit terugkeren naar hun natuurlijke habitat. Ze worden vaak louter gebruikt als baby-machines en bezoekersattracties.

baby-zebra-75885_1920

Het argument dat dierentuinen leerzaam zijn is ook niet substantieel genoeg. Het zien van gefrustreerde, depressieve en vaak compleet gekke dieren die constant heen en weer lopen, zwieren en rondcirkelen leert kinderen niets over normaal gedrag van dieren – we zouden zeker onze kinderen niet meenemen naar een gevangenis om ze iets bij te brengen over menselijk gedrag. Ze kunnen veel meer waardevolle en inspirerende lessen leren door natuurdocumentaires te kijken die dieren laten zien waar ze thuishoren: in het wild.

PETA spoort iedereen aan die zich oprecht om zebra’s – en alle andere individuen die levenslang in dierentuinen zitten opgesloten – bekommert om neerbuigende “attracties” te vermijden en in plaats hiervan geld te doneren aan campagnes die daadwerkelijk dieren in hun natuurlijke habitat beschermen.