Anjelica Huston meldt Hollywood: Geen apenstreken meer

Geplaatst op door PETA Nederland

Anjelica HustonActrice en Oscar winnares Anjelica Huston kan wreedheid tegen dieren niet verdragen. “Ik ga simpelweg de set niet op als ik zie dat een dier wordt mishandeld”, vertelt ze tegen Dan Mathews, de senior vicepresident van PETA Amerika, op de set van haar nieuwste project, een video voor PETA over het gebruik van mensapen in de amusementsindustrie.

PETA Amerika stuurt de video naar zowel Hollywood film – en tv – producers en regisseurs, als reclamebureaus. In de video dringt Anjelica er bij mensen uit de amusementsindustrie op aan om geen mensapen te gebruiken in hun werk. Ze beschrijft hoe baby’s van chimpansees en orang-oetans worden weggehaald bij hun moeders – die er alles aan doen om hun kleintjes te beschermen – en vaak met vuisten worden geslagen of tegen de kop worden geschopt tijdens angstaanjagende trainingen.

“Het trieste verhaal begint als de dieren nog maar baby’s zijn. Ze worden bij hun moeders weggerukt en gedwongen afhankelijk te zijn van hun menselijke trainers“, zegt Anjelica. “Apenmoeders zijn intens beschermend over hun baby’s. Dus moet men ze misleiden, verdoven of vastketenen als hun jongen uit hun armen worden getrokken. Deze wrede methodes laten levenslange emotionele schade achter bij zowel de moeder, die in een diepe depressie raakt, als bij de baby’s”.

Geen pensioen voor ‘acteur’ apen

Rond de leeftijd van acht jaar worden jonge chimpansees die gebruikt worden in de amusementsindustrie te sterk voor de omgang en worden ze vaak afgedankt. Veelal aan slecht gerunde dierentuinen of fokkers die zich voordoen als opvangcentra. Daar kwijnen ze decennia lang weg – chimpansees kunnen 60 jaar oud worden – in kale kooien of klamme, depressieve betonnen hokken. In een zogenaamd opvangcentrum waar PETA Amerika een onderzoek naar had ingesteld, vonden ze een chimpansee die, naar verluidt, was gebruikt in Planet of the Apes. Hij leefde in een betonnen kuil onder de grond, dat er als een kerker uitzag en vol lag met verrot eten en uitwerpselen.

“Chimpansees en orang-oetans horen thuis in het regenwoud, waar ze nesten kunnen bouwen, naar eten kunnen zoeken, gereedschap kunnen maken en gebruiken, elkaar kunnen vlooien en families kunnen stichten”, zegt Anjelica. “Mensapen gebruiken voor TV, film en reclame… heeft een levenslang lijden tot gevolg…”

Wat jij kunt doen

  • Als je een film ziet waar levende apen in worden gebruikt, loop dan de zaal uit en zeg tegen de bioscoopmanager dat je mishandeling van dieren niet steunt en dus graag je geld terug wilt hebben.
  • Schrijf een brief naar de redactie van je krant en waarschuw anderen geen films te steunen waar chimpansees en orang-oetans in worden gebruikt.
  • Als je een televisieprogramma of reclame ziet waarin een levend dier wordt gebruikt, neem dan contact op met de televisiezender die het heeft uitgezonden om je ongerustheid hierover te melden.
  • Als je een televisieprogramma ziet waarin een aap wordt gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met het programma en vertel ze dat dit je bezwaart. Zoek op de website van het televisieprogramma naar de “reactie-formulieren”.
  • Als je een tv-reclame ziet of een advertentie leest waarin een chimpansee of orang-oetan wordt gebruikt, neem dan contact op met het desbetreffende bedrijf. Boycot het product of de diensten die het bedrijf aanbiedt en zorg ervoor dat je dit ook doorgeeft aan het bedrijf. Als je er achter kunt komen door welk reclamebureau de advertentie is gemaakt (dit soort informatie is vaak online beschikbaar), neem dan contact op met het bureau en vraag hen om een beleid in te voeren om geen mensapen te gebruiken in hun werk.
  • Zeg het voort! Vertel iedereen die je kent hoe wreed mensapen in de amusementsindustrie worden behandeld. Veel mensen uiten zich niet over belangrijke onderwerpen omdat ze er simpelweg niet van op de hoogte zijn.