Tientallen in middeleeuwse martelwerktuigen protesteren tegen de stierengevechten in Pamplona

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Voorafgaand aan het San Fermín festival in Spanje – waar onder meer de stierenrennen en zestig stierengevechten plaatsvinden – verzamelde een groep ‘bebloede’ PETA- en AnimaNaturalis-aanhangers zich op de Plaza Consistorial.

De demonstranten droegen stierenhoorns en zaten gevangen in middeleeuwse martelwerktuigen en symboliseerden het lijden van de zestig stieren die voor de ogen van een joelende menigte zullen worden neergestoken en afgeslacht.

Waarom je de stierenrennen moet overslaan

Elk jaar worden stieren gedwongen door de smalle straatjes van Pamplona te rennen terwijl ze op de vlucht zijn voor een joelende menigte. Ze verwonden zichzelf vaak als ze over de geplaveide grond uitglijden of tegen muren botsen terwijl ze proberen aan de menigte te ontsnappen.

Deze stieren hebben voorheen doorgaans weinig interactie met mensen gehad, en het plotseling tussen een horde terechtkomen is verontrustend en overweldigend.

Veel mensen die dit wrede spektakel bijwonen, realiseren zich niet dat dezelfde stieren die ze door de straten jagen, later op dezelfde dag in de arena worden doodgemarteld.

Verontrustend geweld op het San Fermín-festival in Pamplona

Tijdens deze gebeurtenissen drijven aanvallers op paarden lansen in de rug en nek van een stier voordat anderen banderilla’s in zijn rug steken, wat acute pijn veroorzaakt wanneer hij zijn hoofd draait en zijn bewegingsbereik belemmert. Uiteindelijk, wanneer de stier zwak wordt door bloedverlies, verschijnt er een matador die probeert het dier te doden door een zwaard in zijn longen te steken of, als dat niet lukt, zijn ruggenmerg met een mes door te snijden. De stier kan verlamd zijn, maar nog steeds bij bewustzijn als zijn oren of staart worden afgesneden en als trofee aan de matador worden gepresenteerd en zijn lichaam uit de arena wordt gesleept.

Lees meer over de gruwelijke uitbuiting van stieren tijdens het San Fermín-festival in Pamplona:

Marteling, geen traditie

Meer dan 125 Spaanse dorpen en steden hebben het martelen en afslachten van stieren voor vermaak afgewezen, maar in Pamplona gaat dit wrede spektakel door.

Stierengevechten moeten, net als gladiatorengevechten of openbare menselijke executies, naar de geschiedenisboeken worden verwezen.

PETA moedigt het Spaanse publiek aan om het #NoEsMiCultura (Niet mijn cultuur) Popular Legislative Initiative te steunen, onder leiding van dierenrechtenactivisten in Spanje, dat tot doel heeft de wet in te trekken die het stierenvechten als ‘cultureel erfgoed’ bestempelt en de Spaanse gemeenschappen in staat stelt deze wrede bloedsport te verbieden.

Jij kunt stieren helpen

Teken alsjeblieft onze petitie aan de burgemeester van Pamplona en spoor hem aan om deze barbaarse slachting nu te beëindigen: