Bent u op rampen voorbereid? U kunt dieren helpen voordat de ramp toeslaat

Geplaatst op door PETA Nederland

 

420-disastermainJason Winslow/Splash News

Uw steun voor het Amerikaanse dierenrampenfonds (Animal Emergency Fund) van PETA helpt ons bij het redden van dieren in nood. Verder steunt uw bijdrage ons bij het voeren van publiciteitscampagnes en bij het verstrekken van belangrijke hulp en informatie in andere gebieden die door stormen, bosbranden of andere natuurrampen worden bedreigd, zodat we mensen erover kunnen informeren dat de enige manier om een heel gezin te redden is door de dieren tijdens de evacuatie mee te nemen, zodat dieren niet achteraf hoeven te worden gered. Het Amerikaanse dierenrampenfonds (Animal Emergency Fund) van PETA komt tevens in actie bij verkeersongevallen waarbij dierentransporten zijn betrokken. Het tracht dit soort ongevallen te voorkomen, en ondersteunt vele andere levensreddende nooddiensten.

Het dierennoodprogramma (Animal Emergency Program) van PETA houdt overal in de VS een wakend oog op de weersomstandigheden, en reageert snel via radio en TV om bewoners in de bedreigde gebieden over de gevaren in te lichten, en over manieren waarop dieren in deze gebieden kunnen worden beschermd. Naast deze rampenplannen werkt PETA ook onvermoeibaar om het dagelijkse zinloze lijden van dieren te voorkomen, om dierenmisbruik tegen te gaan, en dieren te redden als ze gevangen worden gehouden in onwaardige omstandigheden. Verder voert PETA voorlichtingscampagnes over de gevaren van het buiten houden van honden, dag en nacht verdoemd tot een leven aan een ketting, blootgesteld aan weer en wind. Lees meer over de inspanningen van PETA om het dagelijkse leed van dieren te verminderen.

Er zijn doeltreffende manieren waarop u zich op noodomstandigheden kunt voorbereiden. Het belangrijkste is om op voorhand voorzieningen te treffen die de veiligheid van dieren tijdens een evacuatie bevorderen. Er zijn gelukkig middelen waarvan u hiervoor gebruik kunt maken. Ongeacht de aard van de noodsituatie, en ook als men u het tegenovergestelde belooft: u kunt er nooit van uitgaan dat u binnenkort weer terug naar huis kunt om uw dier alsnog op te halen.

Neem nu een paar minuten om de volgende maatregelen te treffen, zodat u straks voor het ergste bent voorbereid.

Controlelijst rampenvoorbereiding

  • Als het ook maar enigszins kan, laat geen dieren achter. U kunt met geen mogelijkheid weten wat er met uw huis zal gebeuren terwijl u weg bent, en het is mogelijk dat u dagen- of zelfs wekenlang niet naar uw huis zult kunnen terugkeren.
  • Alle dieren moeten een halsband met identificerende informatie hebben. Zorg ervoor dat u een recente foto voor identificatiedoeleinden bij u hebt, zoals u het ook voor uw kind zou doen.
  • Plak een stikker op uw voordeur voor het geval dat zich een brand of een andere ramp voordoet terwijl u niet thuis bent. Noteer hoeveel dieren in huis zijn, en welke ruimten zij kunnen worden gevonden.
  • Heb een dierenkit voor noodgevallen paraat staan. Deze kit moet geleideriemen bevatten, of middelen om de dieren te dragen. Ook waterflessen, eet- en drinkbakjes, en droog voedsel moet worden ingepakt. Als u een kat hebt, zorg dat u een kleine kattenbak en een pak vulling hebt klaarstaan.
  • Hotels hebben vaak een geen-huisdierenbeleid. Het is daarom zinvol om een lijst bij te houden van hotels die wel diervriendelijk zijn, voor het geval dat u ander onderkomen nodig hebt. Noteer ook het telefoonnummer van uw plaatselijke dierenasiel. Ook daar kan men u in een noodgeval waardevolle informatie geven.
  • Als u niet onmiddellijk naar uw huis terug kunt, zult u onderdak voor uw huisdieren moeten vinden. De meeste kennelhouders, dierenartsen en dierenasielen vragen om medische papieren om zeker te zijn dat de vaccinaties in orde zijn, dus bewaar ook deze in de noodkit.

Als u uw dieren toch moet achterlaten

  • Laat uw dieren noot los. Bind ze niet buiten vast, en laat ze niet zonder toezicht in uw auto achter. Laat ze in een veilige ruimte in uw huis.
  • Laat voldoende water achter voor tenminste 10 dagen. Vul elk aanrecht en elke pan, kom, bak, of kuip met water, en plaats ze op de grond. Één bak is niet genoeg omdat deze zou kunnen worden omgegooid. Als uw toilet geen chemische reinigingsmiddelen bevat, laat dan ook de klep open bij wijze van een aanvullende bron van water, maar laat dit nooit de enige bron zijn.
  • Laat voldoende droog voedsel staan voor tenminste 10 dagen. Ander voedsel wordt al gauw ranzig.
  • Als u niet terug naar huis kunt, vraag dan een buurman of vriend om een oog op de dieren te houden, of ze te evacueren. Geef specifieke instructies in verband met de benodigde zorg.