Coronavirus-vaccin: waarom proeven met mensen, niet dierproeven, de juiste aanpak zijn

Geplaatst op door Debra Wolford

Hier bij PETA zeggen we al jaren dat dierproeven onnozel zijn – ze vertragen het zoeken naar behandelingen en geneesmiddelen voor menselijke ziekten. Bovendien is al het vergiftigen, schokken, branden en doden onethisch en wreed. Veel andere wetenschappers en experts zijn het daarmee eens. Maar als het gaat om een nieuw coronavirusvaccin, geeft het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) eindelijk gehoor aan de oproep van PETA – volgens BBC News wacht het bureau niet op de typische lange testfase op dieren en gaat het in plaats daarvan rechtstreeks beginnen met menselijke proeven. Hoewel dit niet alle tests op dieren voor het vaccin zal stoppen, zou het de weg moeten vrijmaken om vanaf nu veilige vaccinproeven rechtstreeks op mensen uit te voeren.

In Seattle nemen 45 gezonde, bereidwillige vrijwilligers deel aan de eerste menselijke proef met een vaccin, gefinancierd door NIH, dat zou kunnen beschermen tegen COVID-19, de coronavirusuitbraak die een groot deel van de wereld zijn greep heeft.

Ratten, muizen en andere dieren kunnen geen vrijwillige deelnemers zijn aan experimenten.

In tegenstelling tot mensen kunnen dieren er niet voor kiezen om mee te werken aan experimenten. En in tegenstelling tot de menselijke vrijwilligers in Seattle die naar huis gaan en een normaal leven leiden tussen hun twee doses van het vaccin, worden dieren geboren en sterven ze in een laboratorium en brengen ze de tussenliggende tijd door in kleine, sombere kooien. Als dieren toestemming zouden kunnen geven, zouden ze er waarschijnlijk niet voor kiezen om te worden verminkt, vergiftigd, besmet met pijnlijke en dodelijke ziekten, verbrand, geëlektrocuteerd, neergeschoten, verslaafd gemaakt aan drugs of bijna verdronken en uiteindelijk gedood.

Weigeren om dieren te veroordelen tot een leven van pijn, eenzaamheid en terreur mag niet alleen voorbehouden zijn aan dringende prioriteiten op het gebied van de volksgezondheid – het moet de standaardpraktijk zijn.

We werken er wereldwijd aan om het gebruik van dieren in experimenten te beëindigen. Dit omvat inspanningen om te voorkomen dat dieren worden gebruikt in experimenten, het blootleggen van het leed dat uit het zicht plaatsvindt in laboratoria en het bevorderen van de ontwikkeling en het gebruik van moderne, niet-dierlijke methoden. Met de hulp van onze leden en aanhangers nemen we het voortouw op weg naar een toekomst zonder wrede, archaïsche tests op dieren.

We doen dit gedeeltelijk omdat experimenten met dieren niet alleen wreed en duur zijn – een overgrote meerderheid ervan is ook nog eens niet van toepassing op mensen.

NIH meldt zelf dat 95 van de 100 geneesmiddelen die dierproeven goed doorstaan bij mensen falen. Dierproeven leiden tijd en geld weg van betere, niet-dierlijke methoden.

We verzoeken wetenschappers om het goede voorbeeld van NIH te volgen en veilige, rechtstreeks op de mens gerichte vaccin- en medicijnproeven uit te voeren om dierenleed te voorkomen en de beste kans te hebben om deze uitbraak te overwinnen.

Wat je kunt doen

Het is te laat voor de dieren die al hebben geleden en zijn gestorven in naam van proeven voor het coronavirusvaccin en voor andere experimenten, maar je kunt dieren die bijna verdrinken in de wrede gedwongen zwemtest helpen door op de onderstaande link te klikken: