Deze dieren mishandelende ‘sporten’ zouden niet moeten bestaan in de 21ste eeuw

Geplaatst op door PETA Nederland

Dankzij de campagnes van PETA en haar zusterorganisaties, mede als andere dierenrechten activisten overal ter wereld, is er inmiddels al een hoop succes behaald in het verminderen en stoppen van dierenleed in wrede ‘sporten’: hondengevechten zijn bijvoorbeeld al een tijd illegaal in Nederland. En terwijl de meeste mensen zich niet kunnen voorstellen dat ze een dier ooit kwaad zouden kunnen doen, bestaan er nog steeds gruwelijke, zogenaamde tradities die wij graag geschiedenis maken.

Stierenvechten

We AnimalsBullfightingJo-Anne McArthur | We Animals

Ieder jaar worden duizenden stieren barbaars gedood in stierengevecht arena’s over de hele wereld. Van het moment dat ze de ring binnenkomen hebben de stieren geen schijn van kans. Ze kunnen worden verzwakt door stokslagen, hun hoorns worden afgeschaafd zodat ze hun balans verliezen of er wordt vaseline in hun ogen gesmeerd om hun zicht te verminderen.

Nadat er speren in hun rug en nek worden geboord en wanneer ze zijn verzwakt door bloedverlies verschijnt de matador en probeert, na het uitdagen en wat vermoeide aanvallen van het stervende dier, de stier te doden met zijn zwaard. Als hij mist, wat alleen maar leidt tot meer verwondingen, wordt een beul ingeschakeld om het verzwakte en onderdanige dier dood te steken. De dolk zou het ruggenmerg van het dier moeten doorsnijden, maar zelfs dit kan falen; de stier kan enkel verlamd raken maar bij bewustzijn blijven terwijl hij aan zijn hoorns de arena uit wordt gesleurd.

Velen willen dat deze wreedheid stopt, en u kunt ook helpen. Teken de petitie en help het stierenvechten te stoppen.

Jagen

animal-17843_1280

Deze onnodige, gewelddadige vorm van “vermaak” scheidt de families van dieren en laat ontelbare dieren als wees of zwaargewond achter wanneer de jagers hun doelwit missen. Een Engelse studie naar de jacht op herten wees uit dat 11 procent van de herten die gedood werden door jagers, pas overleden na twee of meer schoten en sommige gewonden herten nog meer dan 15 minuten leden voordat ze stierven.

Het halen van exotische dieren uit hun natuurlijke omgeving zodat jagers hen kunnen doden is een ander probleem: als ze kunnen ontsnappen en overleven, kunnen ze een bedreiging vormen voor plaatselijke wilde dieren en kunnen gevestigde ecosystemen ontregelen.

Vissen

char-585705_1280

Miljarden vissen worden ieder jaar gedood in netten en door haken. Sommigen zijn bestemd voor menselijke consumptie, maar velen zijn enkel gemarteld voor “sport”.

Wanneer vissen uit het water worden gerukt, beginnen ze te stikken. Hun kieuwen klappen vaak in en hun zwemblazen kunnen scheuren door de plotselinge verandering in druk. Talrijke wetenschappelijke rapporten van over de hele wereld bevestigen dat vissen pijn voelen. Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh en de universiteit van Glasgow bestudeerden de pijnreceptoren bij vissen en kwamen tot de conclusie dat deze erg veel lijken op die van zoogdieren.

Vissen die worden vrijgelaten na de vangst kunnen de beschermende laag over hun schubben verliezen, wat ze vatbaar maakt voor ziekten, en ze krijgen een gevaarlijke opbouw van zuur in hun spieren, zuurstofgebrek en schade aan hun gevoelige vinnen en monden.

Dieren zijn er niet om ons te vermaken. Maak alstublieft geen onderdeel uit van een van deze zogenaamde “sporten” en kom op voor de dieren tegen degenen die dit wel doen. Teken onze petitie tegen stierenvechten en lees over manieren waarop dierenleed voor menselijk vermaak voorkomen kan worden.