PETA, Cruelty Free Europe, Dove, The Body Shop en meer dan 450 andere verdedigen dierproevenverbod

Geplaatst op door Debra Wolford

PETA, Cruelty Free Europe en meer dan 450 bedrijven, merken en dierenbeschermingsorganisaties – waaronder Dove, Lush, Simple en The Body Shop – hebben een open brief aan het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad ondertekend. De brief dringt er bij wetgevers op aan om het verbod op dierproeven en het verkoopverbod van de EU-cosmeticaverordening te handhaven en om in geen geval toe te staan dat cosmetica-ingrediënten op dieren worden getest.

Wacht even – is het testen van cosmetica niet verboden in Europa?

Kort gezegd, ja. Sinds 2009 zijn dierproeven voor cosmetica-ingrediënten in de EU verboden op grond van de cosmeticaverordening. Ook mogen cosmeticaproducten en -ingrediënten die afhankelijk zijn van de resultaten van dierproeven die na 2013 zijn uitgevoerd voor veiligheidsbeoordeling niet in de EU worden verkocht.

Toch eist het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), gesteund door de Europese Commissie en de raad van bestuur van ECHA, nieuwe dierproeven voor cosmetica-ingrediënten onder het mom van de REACH-chemicaliënverordening. Alleen al in de afgelopen vijf jaar zijn tests verplicht gesteld die het gebruik van meer dan 10.000 dieren vereisen. Daarmee wordt het doel van de cosmeticaverordening – het veilig op de markt brengen van cosmetica zonder dierproeven – volledig omzeild en worden dieren weer in laboratoria gebruikt.

Tot overmaat van ramp werkt de Europese Commissie ook aan plannen die de cosmeticaverordening nog verder zouden kunnen verzwakken en de zwaarbevochten bescherming van dieren die erin is opgenomen, zouden kunnen terugdraaien. Dit zou leiden tot veel meer dierenleed in wrede, zinloze cosmeticaproeven en zou de beschikbaarheid van producten en ingrediënten die binnen de dierproefvrije sector op de markt worden gebracht ernstig beperken.

Wat we eraan doen

De cosmeticaverordening loopt gevaar, en PETA komt in actie om hem te beschermen. We bundelen onze krachten met medelevende bedrijven, merken en organisaties om te eisen dat er geen dieren meer lijden voor cosmetica, een standpunt dat overweldigend wordt gesteund door het publiek en dat door de wet wordt vereist.

In de brief aan de EU-autoriteiten worden ze beschuldigd van het ondermijnen van de cosmeticaverordening en van het veroordelen van duizenden dieren – waaronder ratten en konijnen, waarvan sommigen zwanger zijn – om te lijden in tests waarbij ze onder dwang een cosmetica-ingrediënt krijgen toegediend voordat ze worden gedood en ontleed.

Zoals in de brief wordt vermeld, is de wereld bezig zich af te keren van dierproeven. In 2018 riep het Europees Parlement op tot de invoering van een wereldwijd verbod op het testen van cosmetica op dieren per 2023, en 84% van de respondenten in een recente wereldwijde enquête zei dat ze een cosmeticaproduct niet zouden kopen als ze wisten dat het op dieren was getest.

© Doctors Against Animal Experiments

Wat kun je doen om te helpen?

Het testen van schoonheidsproducten op dieren is verachtelijk, punt uit. Draag je steentje bij door altijd diervriendelijke producten te gebruiken en controleer bij twijfel de internationale database van PETA US met daarin bedrijven die wel en niet op dieren testen.

Help ons alsjeblieft de kracht van het publieke verzet tegen het testen van cosmetica op dieren te laten zien: dring er bij de Europese Commissie en ECHA op aan de cosmeticaverordening te respecteren en dierproeven voor cosmetica-ingrediënten te verbieden, ongeacht de omstandigheden: