Diervriendelijk op reis gaan doe je zo

Geplaatst op door PETA Nederland

Ik ga op vakantie en ik neem mee… zonnebrandcrème, mijn paspoort… en compassie.

Een vernietigend rapport onthulde dat wereldwijd meer dan een half miljoen exotische dieren gebruikt worden voor de toeristische sector. Van selfies met tijgers tot olifantenritjes, deze activiteiten kunnen dieren meer pijn doen dan u denkt.

Dit is wat u moet vermijden om er zeker van te zijn dat uw medeleven netjes is ingepakt in uw koffer samen met uw favoriete vegan-leren slippers.

Olifantenritten

animal-677668_1920

Olifanten zijn intelligente en zelfbewuste dieren, en zij willen geen camera-meesjouwende toeristen op hun rug dragen. Een toerist werd gedood toen een olifant die hem en zijn dochter in een ‘olifantenpark’ ronddroeg, doordraaide en de man vertrapte en spietste. Ooggetuigen vertelden dat de mahout (de trainer) de olifant vlak voor de aanval meerdere malen had geslagen met een olifantenhaak, een wapen dat lijkt op een open haard poker met een scherpe haak aan een uiteinde. Slechts een week eerder werd een mahout op dezelfde faciliteit betrapt op camera  terwijl hij een olifant sloeg en treiterde. Deze olifant, net als velen voor hem, bereikte uiteindelijk zijn breekpunt.

Selfies met tijgerwelpen

tiger-1099911_1920

Wat voor u misschien een onschuldige foto lijkt, betekent wellicht een leven vol ellende voor een tijgerwelpje of elk ander dier dat wordt gedwongen te poseren voor foto’s bij een dierentuin of andere attractie. Tijgerwelpjes die gebruikt worden als foto-attractie, zijn meestal weggerukt bij hun radeloze moeders als ze slechts een paar dagen oud zijn en worden vervolgens blootgesteld aan extreme stress en lichamelijke mishandeling. Zodra deze tijgers groter worden en te gevaarlijk zijn om te hanteren, worden ze meestal opgesloten in kooien. Tijgerselfies hebben niks te maken met behoud, ondanks de beweringen die toeristische organisaties kunnen maken om u zover te krijgen mee te doen. De dieren die opgeofferd worden voor selfies, zijn gefokt voor maar één reden: om de zakken te vullen van hun mishandelaren.

Een foto van u met een schattig tijgerwelpje bezorgt u misschien een paar likes op Instagram, maar de dieren betalen een hoge prijs voor deze selfies. En onthoud: het zijn niet alleen tijgers die lijden voor fotomomenten. Vermijd elke plaats die mensen in staat stelt tot interactie met beren, apen, krokodillen, leeuwen of welk dier dan ook, en waar geld wordt gevraagd om met deze dieren op de foto te kunnen.

Stierenvechten

Help een einde te maken aan de StierenrennenLisa Markkula

In een typisch stierengevecht wordt een stier een arena ingeleid en duwen mannen op paarden, genaamd picadors, lansen in de rug en nekspieren van de stier. De picadors draaien en wrikken vervolgens met de lansen om zoveel mogelijk bloedverlies te veroorzaken, waardoor de stier zijn hoofd niet meer op kan tillen om zichzelf te verdedigen. Vervolgens steken mannen te voet de stier met felgekleurde stokken genaamd banderillas en laten hem rondjes rennen. De matador komt de arena pas in als de stier al bijna dood is. Nadat het stervende dier wordt geprovoceerd om nog een paar uitputtende aanvallen te doen, probeert de matador de stier te doden door zijn ruggenmerg door te snijden. Als een laatste barbaarse daad kunnen de oren en de staart van de stier worden afgesneden als ‘trofeeën’.

Toeristen die uit nieuwsgierigheid een stierengevecht bijwonen, ontvluchten vaak na een paar minuten al de arena vanwege de afschuwelijke taferelen. Maar op dat moment is de schade al aangericht, want elk verkocht ticket houdt dit sadistische spektakel in stand.

Proeverij van koffie van civetkatten en andere ‘lokale delicatessen’

Kopi loewak is gemaakt van de bonen van koffiebessen die zijn opgegeten en verteerd door – ja, u las dat correct! – de Aziatische civetkat. Om deze koffie te maken, worden de civetten meestal weggegrist uit hun natuurlijke habitat in het bos om vervolgens opgesloten te worden in kleine, barre kooien. Alles wat van nature en belangrijk is voor de dieren wordt ze ontnomen, waaronder vrijheid, beweging, ruimte en goede evenwichtige voeding.

Het ergste van deze wrede industrie? Het wordt in stand gehouden door toeristische attracties die proeverijen aanbieden en door de export van de koffie naar andere delen van de wereld. Een kopi loewak-proeverij klinkt misschien als een exotische “’s Lands wijs ’s lands eer” ervaring, maar het drinken van koffie van civetkatten is simpelweg wreed.

Zwemmen met dolfijnen

dolphins-1161173_1280

Omdat het lijkt alsof dolfijnen lachen, betekent het nog niet dat ze daadwerkelijk blij zijn om vast te zitten in reservoirs omringd door massa’s toeristen, ver weg van de oceaan waar ze horen, en waar ze worden gedwongen om te zwemmen en in contact te komen met mensen. In piepkleine verblijven opgesloten zitten en de hele dag door lastig gevallen worden kan zeer traumatisch zijn voor dolfijnen, die sociale en intelligente dieren zijn die van nature tot 100 km per dag zwemmen met hun familie als ze in hun eigen zeegebied zijn. Veel dolfijnen ontwikkelen pijnlijke aandoeningen, zoals maagzweren, en de meesten sterven voortijdig door de stressvolle omstandigheden van gevangenschap.

Vispedicures

Ja, het gebeurt echt en het is zo smerig en wreed als het klinkt. Sommige staten in de Verenigde Staten hebben vispedicures al verboden, en de wetgeving voor extra verbodsbepalingen moet nog besloten worden in andere staten. De vissen die gebruikt worden voor deze pedicures worden uitgehongerd, zodat ze hongerig genoeg zijn om het vlees van de voeten van mensen te eten. De vissen worden uiteindelijk afgedankt alsof het gebruikte nagelvijlen zijn, en worden niet behandeld als levende wezens.

Ritjes in paardenkoetsen

fontainebleau-726780_1920

Voor het dier dat vastgebonden zit in een harnas, omringd wordt door lawaaierig verkeer en gedwongen wordt om lange uren te werken in de brandende hitte en ijzige kou, is een ritje in een paardenkoets niet romantisch. Veel paarden zijn ingestort onder de enorme hoeveelheid stress. De lijst van ongevallen met paardenkoetsen groeit elk jaar, dus het is zeker een vakantieactiviteit om over te slaan omwille van het welzijn van het paard  en uw eigen veiligheid.

Aquaria en dierentuinen

gorilla-447869_1920

Geen dierentuin of aquarium kan de natuurlijke habitat van een dier nabootsen. Reservoirs en kooien zijn geen geschikte plekken voor dieren die vrij in het wild honderden kilometers per dag afleggen. Deze plekken vertellen mensen dat het acceptabel is om ons te bemoeien met dieren en ze in gevangenschap te houden, waar ze zich vervelen, opgesloten en alleen voelen en geen enkele controle hebben over hun eigen leven. Zeker geen goede les om over te brengen op kinderen tijdens de meivakantie dit jaar.

Het slechte nieuws is dat u tijdens uw vakantie een heleboel activiteiten moet vermijden als u geen dieren pijn wilt doen.  Maar het goede nieuws is dat u nog steeds de beste en meest meelevende vakantie ooit kan hebben, door te profiteren van de vele diervriendelijke activiteiten die er mogelijk zijn: 

  • Als u dieren wil observeren, overweeg dan een trip walvis spotten of bezoek of werk vrijwillig bij een erkend opvangcentrum.
  • Neem foto’s van zeeleeuwen die zonnebaden in hun natuurlijke habitat.
  • Ga naar diervrije circussen
  • Drink lokale veganistische wijn
  • Ga naar musea.. en nog veel meer!

Echt, de mogelijkheden voor een meelevende vakantie zijn slechts beperkt door hoe groot uw inzet is om dierenleed uit uw reisplan te houden.