Dit is waarom je nooit ‘geitenyoga’ moet proberen

Geplaatst op door Debra Wolford

Tegen een Australische kinderboerderij die babygeiten aanbiedt voor ‘geitenyoga’-evenementen zijn 10 aanklachten wegens dierenmishandeling ingediend, nadat sommige dieren uitgedroogd en ondervoed zijn geraakt en diarree en infecties hebben opgelopen. Volgens The Daily Telegraph was een geit zo uitgemergeld en overstuur dat hij of zij moest worden geëuthanaseerd.

Dit soort mishandeling is in strijd met een van de fundamentele principes van yoga: ahimsa, geen kwaad doen. En het is slechts een van de redenen waarom we de geitenyoga-‘trend’ niet omarmen.

Naast dat ze de verwaarlozing en mishandeling die vaak voorkomen op kinderboerderijen in de hand werken, dragen activiteiten met babygeiten ook bij aan een wrede cyclus van fokken, verwaarlozen en doden. Jonge geiten worden snel volwassen geiten, dus bedrijven moeten ze vaak vervangen.

Omdat er in Nederland weinig markt is voor geitenvlees, worden jonge geitenbokjes vaak gedood zodra ze te groot worden om bij dergelijke evenementen te worden gebruikt. Als ze van een ras zijn dat voor melk wordt gebruikt, kunnen de vrouwtjes in de zuivelindustrie terechtkomen, waar ze keer op keer onder dwang worden geïnsemineerd en hun jongen kort na de geboorte op traumatische wijze bij ze weg worden gehaald. Er is een groeiende trend voor intensieve geitenbedrijven waar dieren hun hele leven niet kunnen grazen en worden opgesloten. Na een paar jaar van mishandeling ondergaan ze dezelfde gewelddadige dood als hun broers – in een industrieel slachthuis.

South Wales Animal Save

En kinderboerderijen zijn niet alleen slecht voor dieren. Deskundigen hebben aangegeven dat reizende dierenshows broeinesten zijn van ernstige ziekteverwekkers die mensen kunnen schaden, waaronder E. coli en salmonella. Het gebied rond het verblijf van een dier kan vol zitten met bacteriën. Mensen die in contact komen met E. coli kunnen bijvoorbeeld bloederige diarree, bloedarmoede, chronisch nierfalen en neurologische aandoeningen zoals toevallen en beroertes ontwikkelen. Volgens de Health and Safety Executive kunnen infecties zich verspreiden door direct of zelfs indirect contact met dieren en kunnen ze in sommige gevallen dodelijk zijn. Vooral kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groot risico.

Sta niet toe dat organisatoren van dierenacts uitbuiting laten doorgaan voor vermaak. De geitenyoga-‘trend’ ziet er schattig uit op Instagram, maar geiten zijn intelligente, nieuwsgierige dieren waarvan bekend is dat ze geduldige en zorgzame moeders zijn – het zijn geen selfie-rekwisieten. Door anderen te informeren over de wreedheid die inherent is aan dergelijke evenementen en uit te leggen dat ze niet leuk en niet ethisch zijn, kun je dit helpen stoppen. Blijf alsjeblieft weg bij kinderboerderijen en alle andere dierenattracties.