Eet jij ezelhuid? Zo kom je erachter

Geplaatst op door Debra Wolford

Krijg jij ezelhuid binnen? Of smeer je het misschien op je gezicht? Je staat wellicht versteld van het antwoord.

Een onderzoek van PETA Azië heeft aangetoond dat ezels op fokkerijen in China op het hoofd worden geslagen met mokers en levend worden gevild zodat hun huiden kunnen worden ingekookt om ezelhuidgelatine te maken. Dat wordt gebruikt in een Chinees ‘medicijn’, ejiao, dat voornamelijk te vinden is in vitamine-, kruiden- en acupunctuurwinkels, zelfs in Europa. Gelatine gemaakt van ezelhuid kan echter ook voorkomen in andere medicijnen en ook in kruidenthee, verzorgingsproducten, snoepgoed en energiedrankjes. Zo kun je dit wreed verkregen ingrediënt herkennen en ezels uit je kast houden.

Zit er ezel in je voedingssupplementen? Lees het etiket!

Gelukkig hebben ejiao-producten vaak een Nederlandse aanduiding op de verpakking, maar het ingrediënt kan ook onder een aantal andere namen opduiken. Pas op voor producten waar ‘ezelolie’, ‘ezelhuidgelatine’, ‘ezelhuid’, ‘ezellijm’ of ‘ezelhuidlijm’ in zit.

Het is ook te koop in verschillende vormen, zoals in vierkantjes, blokjes, of als korrels; gemengd met noten, zaden, of dadels; of opgelost in thee of kruidendrankpoeders. Maar hoe het ook wordt gepresenteerd, de bron is altijd dezelfde.

PETA US en PETA Azië blijven contact opnemen met bedrijven die ejiao verkopen en blijven ze aansporen om daarmee te stoppen.