Emmanuelle-actrice Natasja Vermeer met billen bloot in anti-bontadvertentie

Geplaatst op door PETA Nederland

Emmanuelle-actrice en internationaal topmodel Natasja Vermeer heeft over de catwalks gelopen in New York, Parijs en Milaan en stond over de hele wereld op covers van tijdschriften. Nu gaat deze Nederlandse schoonheid uit de kleren en poseert ze naakt voor de serie befaamde naakte anti-bontadvertenties van PETA om dieren te helpen. Naast de slogan “Wees een engel voor de dieren. Draag geen bont” bewijst Natasja dat schoonheid en betrokkenheid pas echt modieus zijn.

564-natasja-vermeer

Natasja weet dat de bontindustrie nertsen, chinchilla’s, konijnen, honden en katten martelt voor hun vacht en de dieren soms levend vilt. Ze zat onlangs met PETA om de tafel om uit te leggen waarom zij zich wilde aansluiten bij een groeiende groep van modebewuste supersterren, die opkomen voor dieren en zich uitspreken tegen bont.

Waarom besloot je voor PETA uit de kleren te gaan?
Ik heb altijd al aan een PETA-campagne willen meedoen, al sinds ik een klein meisje was. Ik heb altijd het werk bewonderd dat jullie bij PETA voor de dieren doen. Ik hou van dieren en ik ben altijd tegen bont geweest. Ik heb geen bezwaar om uit de kleren te gaan, maar ik heb wel enorm veel bezwaar tegen bont!

Je bent een topmodel. Heb je ooit bont gedragen of werd je ooit gevraagd om bont te dragen?
Ik heb in mijn leven nooit bont gedragen, niet in mijn priveleven en niet als model. In mijn carriere heb ik altijd duidelijk aangegeven dat ik tegen bont ben. Ik ging eens kleding passen bij een gerenommeerde ontwerper in Parijs en kwam erachter dat er bont in de collectie zat. Ik vertelde dat ik niet voor hen wilde werken omdat ik tegen bont ben. Ze wilden beslist dat ik de klus zou doen en niemand anders, dus vervingen ze alles door nepbont (ik kan altijd voelen of het echt is of nep). En ik heb natuurlijk ook een paar keer werk geweigerd.

Wat vind je van beroemdheden die bont dragen?
Ik denk dat deze beroemdheden of onwetend zijn of egoistisch. Ik denk wel dat onwetendheid vaak de reden is waarom wreedheden en verwoestingen van de aarde blijven doorgaan. Maar ik hoop dat de jonge sterren van nu zich bewust zijn van het dierenleed dat schuilgaat achter het produceren van bont. En als ze met deze kennis dan toch nog steeds bont dragen, dan zijn ze domweg egoistisch en wreed. Om uit ijdelheid dieren zo vreselijk te laten lijden, vind ik onbegrijpelijk en ik walg ervan. Ik heb geen enkel respect voor mensen die bont dragen.

Waardoor raakte je betrokken bij dierenrechten? Was er een bepaald voorval?
Ik hield altijd al veel van dieren en voelde gewoon dat ze beschermd moesten worden. Dus van jongs af aan bewonderde ik PETA enorm. Ik herinner me nog zeer goed de advertentie van enkele jaren geleden met daarop een gevild dier. De tranen rolden over mijn wangen en ik wilde helpen om deze wreedheden te stoppen en mensen er bewuster van te maken.

Wat vind je van PETA’s manier van campagne voeren die varieert van sexy advertenties tot het verstoren van modeshows?
Ik denk dat sexy advertenties een goede benadering zijn, want mensen pikken een positieve boodschap beter op. Mensen zijn namelijk geneigd de ogen te sluiten als het te heftig wordt en daarom is er waarschijnlijk nog zoveel onwetendheid in de wereld.

Het verstoren van modeshows is beslist een zeer doortastende manier om onze boodschap duidelijk te maken. Ik begrijp nog steeds niet waarom zoveel ontwerpers nog bont gebruiken, want ze weten exact wat de feiten zijn. … Als ze bont uit hun collectie verbannen en het niet meer als mode bestempelen, dan willen consumenten het ook niet meer. Wie wil er nou ‘oma’s ouderwetse jas’ dragen? Toch?

Wil je Natasja’s voorbeeld volgen en opkomen voor dieren in de bontindustrie? Dat kan makkelijk door vandaag nog onze Bontvrije Eed af te leggen!