‘Finding Dory’: Wat is de echte boodschap?

Geplaatst op door PETA Nederland

We zullen geen spoilers weggeven, maar de boodschap van de film is duidelijk: vissen, octopussen, roggen, walvissen, haaien en andere zeedieren horen in de oceaan.

Het creatieve team van Pixar zat middenin het productieproces van de langverwachte film Finding Dory toen de publieke afkeer van SeaWorld begon toe te nemen nadat de documentaire Blackfish werd uitgebracht. Volgens de New York Times hebben filmmakers de premièredatum verschoven zodat ze het script konden herschrijven.

Tanks kunnen niet eens een fractie van de complexe wereld reproduceren die deze dieren nodig hebben. Sommige aquaria (zelfs zeeparken zoals het  Marine Institute in Finding Dory dat een faciliteit is voor het  ‘redden, rehabiliteren en vrijzetten) moedigen het publiek aan om pijlstaartroggen aan te raken in speciale tanks, waar de dieren die worden lastig gevallen geen kans hebben te ontsnappen. Bijna overal waar er ‘aanraak-tanks’ worden aangeboden, sterven roggen vroegtijdig.

surgeonfish-1363874_1920

Er is weinig twijfel dat kinderen de film verlaten zonder een “Dory” of “Hank” te willen hebben. Maar veel ouders hebben hun les geleerd na Finding Nemo, toen de vis die ze in een opwelling kochten om hun kind te plezieren uiteindelijk vergeten en verwaarloosd werd voordat deze door de wc werd gespoeld. Het ‘nieuwe’ van een net-gekochte vis vervaagd snel. Laten we hopen dat na het zien van deze film, mensen zich realiseren dat de “Dory’s”, “Bailey’s” en “Destiny’s” van de wereld voorkeur geven aan hun eigen thuis, de oceaan – niet het leven in een tank.

Ga naar Finding Dory, maar blijf ver weg van water-gevangenissen zoals SeaWorld, het Dolfinarium en andere aquaria evenals dierenwinkels. Deel dit met anderen!