5 redenen om nooit een puppy of kitten cadeau te geven voor kerst

Geplaatst op door PETA Nederland

Enkel omdat dieren er schattig uitzien onder de kerstboom, betekent dit niet dat ze een goed cadeau zijn tijdens de feestdagen. Het zorgen voor dieren is een gigantische verantwoordelijkheid en ze zouden nooit zomaar als nonchalant cadeau aan iemand mogen worden gegeven.

honden adoptie kerst PETA

Hoe graag ze het ook willen, veel mensen die dieren als cadeau ontvangen, realiseren dat ze geen levenslange toezegging kunnen doen met betrekking tot het verzorgen van hun nieuwe huisdier. Dieren verdienen het beste leven mogelijk, maar het weggegeven worden als cadeau zal dit leven minder waarschijnlijk maken. Dit zijn een aantal van de vele redenen waarom:

1. De concentratiespan van een kind past waarschijnlijke beter bij een knuffeldier

knuffels dieren hond peta

Asielen zijn overvol met dakloze dieren, vele van hen voormalig “huisdier” – alleen maar omdat een kind zijn of haar interesse verloor en niemand anders actie ondernam en de tijd nam om training en verzorging te geven. Honden hebben iedere dag buiten beweging nodig en een grote tijdstoezegging is nodig voor het trainen (en daarbij het zindelijk maken) van een puppy – kinderen zijn niet volwassen genoeg om deze verantwoordelijkheid te dragen.

2. Veel mensen willen helemaal geen dier voor kerst

kat peta nederland kerst cadeau adoptie

Heeft de persoon interesse getoond in het adopteren van een dier? Wat voor soort dier zou goed bij hen passen? (Bijvoorbeeld een welgemanierde volwassen hond of een wat oudere schootkat is vaak een betere keuze dan een puppy of kitten met veel energie.) Als een familie besluit een dier te adopteren zou iedereen uit dat gezin samen naar het lokale asiel moeten gaan om het dier te kiezen, na het bediscussiëren van de verplichtingen en voornamelijk die op de lange termijn. Als je een dier als cadeau geeft, bestaat er een goede kans dat de ontvanger eigenlijk nooit en dier wilde, wat kan eindigen in slechte verzorging.

3. Je kunt zomaar ook een schuld “cadeau” geven

euro schuld kerst dieren

Heeft de persoon de ruimte, tijd en het geld om voor een dier te zorgen? (Het zorgen voor een dierenvriend vereist een levenslange toezegging, die tot wel 20 jaar kan duren.) Kosten kunnen oplopen, niet alleen door eten maar ook door bezoekjes aan de dierenarts en spoedverzorging wanneer een hond een sok inslikt of de kat een paar happen uit de giftige huisplant neemt. Is de ontvanger iemand die het druk heeft? Zo ja, dan is een reguliere oppas en/of honden-uitlaatservice misschien nodig. Forbes voorziet dat de kosten van het zorgen voor een kat “minstens 780 dollar per jaar kost en 16.800 gedurende het mogelijke 15-jarige leven [van de kat].” Voor een grotere hond is het prijskaartje zo ongeveer “1.570 per jaar en per 12-jarig leven liggen [de totale kosten] tussen 22.025 tot 82.929 dollar voor mensen die een uitlaatservice gebruiken.” Forbes’ inschatting voor een kleine hond is nog hoger!

4. Je hebt geen kristallen bol

hond lief peta nederland adoptie kerst

Niemand weet wat de toekomst brengt. Zijn er voorzienbare veranderingen in het leven die de zorg voor een dier bezwaren? (En wat dacht je van de onvoorzienbare?) Bijvoorbeeld, sommige mensen realiseren zich niet dat ze allergisch zijn voor dieren tot het dier al door hen verzorgd wordt. Pookie werd buiten gehouden tot PETA US zijn familie overhaalde om hem binnen te laten. Maar dat was ook het moment dat ze ontdekten dat hun jongste zoon allergisch is en ze vroegen PETA vervolgens om Pookie mee te nemen en een nieuw thuis voor hem te vinden. Hij leeft nu een fijn leven binnen met zijn nieuwe familie, maar niet alle dieren hebben zoveel geluk. Veel dieren zullen hun gezelschapsdier achterlaten bij een druk en overvol asiel, of ze geven het dier door aan een aantal andere huizen, wat allemaal kan leiden tot gedragsproblemen, trauma en psychologische littekens. Er kan veel gebeuren waardoor iemand minder goed voor een dier zou kunnen zorgen.

5. Er is slechts een veilige manier om een dier als cadeau te geven

kitten adoptie nederland peta

Als je iemand kent die heel graag een gezelschapsdier wil en die klaar is voor de verantwoordelijkheid, waarom geef je diegene dat niet een cadeaubon voor de adoptiekosten bij een lokaal asiel? Koop een voedselbak en wat speeltjes bij de cadeaubon en leg dit onder de boom. Of je kunt een hondenmand of kattenmand kopen en deze met een knuffel en het certificaat inpakken. Na de feestdagen kunnen jullie allemaal samen naar het asiel gaan en een dier uitkiezen die perfect bij de ontvanger past.

Alstublieft, adopteer alleen dieren van asielen en koop nooit een dier van een dierenwinkel of fokker. En vergeet niet de dieren altijd te laten steriliseren of castreren.