Geweld in Petra verhinderde zorg voor zieke en gewonde dieren

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Update (9 maart 2023): Na te zijn geblokkeerd door oproer en geweerschoten tussen bedoeïenendorpelingen en de regering, is de door PETA gesteunde dierenkliniek in Petra, Jordanië, weer in actie! Nu het geweld dat eerder deze week uitbrak onder controle is – althans voorlopig – krijgen de dieren weer zorg. Dorpelingen zeggen dat ze de beloofde betalingen van de regering nog steeds niet hebben ontvangen – ook degenen die hun paardenkarren hebben vervangen door de elektrische voertuigen van het Ministerie van Toerisme. Als gevolg daarvan gebruiken paardeneigenaren hun vermoeide dieren om de inkomenskloof te vullen door hen te dwingen zware karren vol toeristen rond de archeologische plaats te trekken. Dierenartsen, bezorgd over het aantal ezels, muilezels en kamelen dat nu in Petra wordt gebruikt, behandelen pijnlijke ledematen, kolieken, infecties en andere kwalen.

Om de kliniek en haar werk te steunen kun je doneren aan PETA’s Global Compassion Fund.

Update (7 maart 2023): In Uum Sayhoun, Jordanië, is geweervuur uitgebroken tussen dorpelingen en de politie, een onstabiele situatie die het voor het door PETA gesteunde personeel van de dierenkliniek onmogelijk maakt om gewonde ezels en andere vermoeide dieren te bereiken die gedwongen worden te werken rond het cultureel erfgoed in Petra en afhankelijk zijn van hun gratis zorg. De regering had beloofd de dorpelingen elke maand te compenseren na het beperken van het aantal dieren dat gedwongen werd in toerisme te werken, maar toen de betalingen blijkbaar niet werden gedaan, begonnen de dierenverzorgers te protesteren, en het werd al snel gewelddadig.

De door PETA gesteunde kliniek gebruikt haar mobiele faciliteit om de werkende dieren elke dag gratis te verzorgen, en het is hun enige hoop op verlichting. Het personeel behandelt dieren die pijn hebben en lijden aan geïnfecteerde wonden en andere problemen die ontstaan doordat verzorgers hun gezondheid verwaarlozen, hen slaan, hen onvoldoende water en voedsel bieden en hen dwingen de 900 afbrokkelende stenen traptreden naar het klooster op en af te lopen. Het personeel staat paraat, in afwachting van de gelegenheid om Petra weer binnen te gaan en dieren in de omliggende dorpen te helpen.