Griekse autoriteiten censureren advertentiecampagne tegen wrede ezelritten

Geplaatst op door Debra Wolford

Autoriteiten op het Griekse eiland Santorini hebben geweigerd om een advertentiecampagne op lokale bussen en taxi’s toe te laten waarin een uitgeputte ezel te zien is naast de woorden “Ezels lijden voor toeristen. Maak geen ritjes op ze.” De advertenties zouden voor aanvang van het drukke toeristenseizoen op voertuigen over het hele eiland worden geplaatst.

Een vertegenwoordiger van een plaatselijk advertentiebedrijf legde uit dat de gemeente Santorini weigerde de vereiste autorisatie voor het plaatsen van de advertenties af te geven omdat veel bus- en taxichauffeurs ook ezels hebben die gedwongen worden toeristen de steile trappen op te vervoeren. De gecensureerde reclamecampagne volgt op een recente ooggetuigenreportage van PETA waaruit blijkt dat eigenaren in Firá dieren de trap van de haven naar het oude centrum afslepen en hen slaan met stokken om ze in beweging te krijgen.

Een nieuwe wet die dit jaar is aangenomen verbiedt eigenaren om hun ezels te belasten met meer dan 100 kilo, hoewel ezels volgens dierenartsen niet meer dan 20% van hun lichaamsgewicht mogen dragen – ongeveer 50 kilo. Wanneer ze niet gedwongen worden om extreem zware lasten op hun rug te dragen, worden ze vaak vastgebonden in de zinderende zomerzon zonder toegang tot water of schaduw.

De Griekse autoriteiten zouden in actie moeten komen en moeten voorkomen dat ezels in Santorini de dood in worden gewerkt in plaats van te verbergen dat ze wreed gedwongen worden om zware toeristen honderden treden op te dragen. PETA roept mensen overal op om vrienden of familieleden die van plan zijn naar Santorini te reizen aan te sporen om te weigeren deze mishandeling te steunen en in plaats daarvan de kabelbaan van Firá te gebruiken.

Stuur ook een bericht naar de burgemeester van Santorini en de Griekse minister van Toerisme met het verzoek om wrede ezeltochten op Santorini te beëindigen: