Heerlijke vegan recepten voor het kerstdiner

Geplaatst op door Debra Wolford

Dit afgelopen jaar zagen we een enorme toename van het aantal Nederlanders die vlees en zuivelproducten de rug toekeren en veganist worden. Deze kerst zal niet anders zijn, duizenden mensen zullen geen kalkoen eten en zullen in plaats daarvan kiezen voor meer meelevende opties voor op de kersttafel.

Deze heerlijke recepten, van hartige gerechten tot traditionele taart, zullen perfect zijn om een goed indruk te maken op je vrienden en familie tijdens deze feestdagen:

  • Haver gebak en rokerige zeewierpaté

  • Kastanje en rodekool roerbak

  • Kersttaart

  • Glühwein


Haver gebak

©Jill Strong

Deze traditionele Schotse hartige koekjes zijn heerlijk met allerlei soorten toppings – probeer ze met onze rokerige zeewierpaté. (Maak ze glutenvrij met behulp van gecertificeerde glutenvrije haver.)

Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Maakt 4 porties

  • 230 g fijne havermout (of gemalen haver) + extra voor het werkoppervlak
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ tl zuiveringszout
  • 40 g zuivelvrije margarine
  • 5 eetlepels warm water
  1. Verwarm de oven voor op 190° C.
  2. Meng de havermout, het zout en het bicarbonaat van soda samen in een grote kom.
  3. Wrijf de margarine in tot er geen klontjes achterblijven en voeg dan het hete water toe. Het mengsel zou in een zacht deeg moeten klonteren.
  4. Strooi wat havermout op een werkblad en verdeel het deeg in 2 bollen. Rol ze elk uit in een ruwe cirkel van ongeveer 5 mm dik.
  5. Snijd elke cirkel doormidden en knip vervolgens elke helft in 3 driehoeken. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
  6. Bak gedurende 20 minuten.

Rokerige zeewierpaté (glutenvrij)

Als je gefrustreerd bent over de hoge prijs van zeewierpaté in de winkels, maak die dan zelf! Het is heel makkelijk en je hebt zelfs geen strand nodig.

Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 0 minuten
Maakt 4 porties

  • 10 bladen nori zeewier, in kleine vierkantjes gesneden
  • 50 ml water
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 el citroensap
  • 100 g gerookte tofu, in blokjes gesneden
  • 50 g zuivelvrije margarine + extra voor bovenop de paté schalen (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • Laurierblaadjes, partjes citroen en versgemalen zwarte peper, voor garnering
  1. Voeg de nori, water, sojasaus, citroensap, tofu en margarine toe aan een keukenmachine en mix tot het mengsel glad is. Voeg het zout en peper toe, naar smaak.
  2. Schep de paté in 4 kleine potten.
  3. Smeer, indien gewenst, een kleine hoeveelheid margarine en giet over elke pot om een zegel te creëren (een traditionele manier om patés te conserveren). Plaats een laurierblad of citroenwig in de gesmolten margarine en laat afkoelen in de koelkast tot het stevig is.
  4. Top met versgemalen zwarte peper en serveer met haverkoeken of warm knapperig brood.

Kastanje en rodekool roerbak (glutenvrij)

©Jill Strong

Deze makkelijke, kleurige en pittige kerstmaaltijd heeft een unieke smaak, en het zal je niet te dik en lui maken dat je de hele middag op de bank wilt hangen.

Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten

  • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
  • 1 teentje knoflook, geschild en fijngehakt
  • ½ tl fijn geraspte gemberwortel
  • 1 rode chilipeper, gehakt (optioneel)
  • 1 kleine rodekool (ongeveer 500 g)
  • 2 wortels, in dunne reepjes gesneden
  • Sap van 2 sinaasappels
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 200 g ongezoete kastanjes, gepeld
  • 1 handvol veenbessen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • Sesamzaadjes, voor garnering
  1. Voeg de sesamolie, knoflook, gember en peper (indien gebruikt) toe aan een grote braadpan en roer op middelhoog vuur tot de knoflook bruin begint te worden.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van de kool, hak de bodem af, snij in vieren en snijd vervolgens elke kwart in dunne plakjes. Voeg het toe aan de braadpan samen met de wortels en kook gedurende 15 minuten, roer af en toe.
  3. Voeg sinaasappelsap, rode en gele paprika’s, kastanjes, veenbessen en sojasaus toe en kook op matig vuur gedurende 5 minuten.
  4. Serveer warm over rijst en garneer met sesamzaad.

Kersttaart

©Jill Strong

Dit recept kan ingewikkeld lijken, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk te maken. Ook ziet de marsepein er intimiderend uit maar lijkt het erg op Plasticine. En het is sowieso goed verstopt onder de suikerglazuur. Probeer het – verras jezelf!

Bereidingstijd: 1 uur
Kooktijd: 1 uur, 40 minuten
Maakt 10 porties

  • Een snuifje zout
  • 1 tl zuiveringszout
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemengde piment
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • 70 g zuivelvrije margarine
  • 170 g bruine suiker
  • 480 g gemengde gedroogde vruchten (bijvoorbeeld krenten, rozijnen en rozijnen)
  • 30 g gemengde schil, fijngehakt
  • Schil van 1 citroen
  • 280 ml plantaardige melk
  • 40 ml cognac (optioneel)
  • 150 g poedersuiker, gezeefd + meer voor het werkoppervlak
  • 200 g marsepein
  • 1 eetlepel abrikozenjam, gemengd met ¼ theelepel heet water
  • 2 eetlepels aquafaba (water uit een blik kikkererwten)
  • ½ tl vanille-extract
  1. Verwarm de oven voor op 180° C.
  2. Meng het meel, zout, zuiveringszout en specerijen in een grote mengkom en wrijf de zuivelvrije margarine tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
  3. Voeg de bruine suiker, het gedroogde fruit, de schillen en de plantaardige melk toe en meng goed door.
  4. Doe het mengsel in een diepe taartvorm dat aan de onderkant is bekleed met bakpapier en bak gedurende 1 uur. Verlaag vervolgens de oventemperatuur tot 160° C en bak nog eens 40 minuten. Kijk om te zien of de taart in het midden afgebakken is door een spies in het midden te plaatsen (de spies moet er schoon uitkomen). Plaats de taartvorm indien nodig terug in de oven tot deze volledig gaar is. Haal uit de oven en zet opzij om af te koelen.
  5. Draai de afgekoelde taart ondersteboven, prik het oppervlak een paar keer met een spies en schenk er langzaam de brandewijn overheen, indien gebruikt. Zet opzij.
  6. Strooi een werkblad met wat poedersuiker en rol de marsepein uit tot het groter is dan de taart. Gebruik een deegborstel om de abrikozenjam aan één kant van het marsepein te verspreiden en leg het marsepein met de jam naar beneden over de taart. Strijk de marsepein glad met je handen, beginnend vanaf de bovenkant. Knip eventuele vouwen aan de zijkanten eruit en vul eventuele gaten in.
  7. Klop de aquafaba en vanille-extract met een elektrische garde gedurende 30 seconden en voeg dan de poedersuiker toe, één lepel per keer. Wanneer alle suiker is toegevoegd, moet je een dikke, glanzende glazuurlaag hebben.
  8. Schep dit mengsel bovenop de marsepein en verdeel met een paletmes.
  9. Serveer de taart meteen of bewaar hem maximaal 2 weken in een luchtdichte blik.

Glühwein (glutenvrij)

©Jill Strong

Een kerstklassieker die het hele huis heerlijk maakt ruiken. Geen slechte manier om een middelmatige fles wijn te gebruiken.

Bereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Maakt 4 porties

  • 1 fles rode wijn
  • 70 g zachte bruine suiker
  • 1 kaneelstokje
  • ½ theelepel verse nootmuskaat, geraspt
  • Een paar kruidnagels
  • 1 sinaasappel of mandarijn, in plakjes
  1. Verwarm de wijn, suiker, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in een pan op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot de suiker oplost.
  2. Proef en voeg meer suiker toe, indien gewenst.
  3. Zeef in hittebestendige glazen en serveer onmiddellijk met een plakje sinaasappel of mandarijn in elk glas.

Tip: Hoe langer je de wijn laat opwarmen, hoe minder alcoholisch het zal zijn omdat de alcohol in het water kookt. Sommige mensen voegen jenever toe net voor het serveren om dit goed te maken.

We hebben veel bronnen om je te helpen een vegan kerst te vieren zonder het feestelijke plezier te missen. Van de grote verscheidenheid aan vleesvrije braadstukken op de markt tot restaurants in Nederland die vegan opties bieden voor het kerstdiner, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om te genieten van een vakantie zonder wreedheid.