Hoe kasjmier onze planeet in een woestijn verandert

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Verandert jouw winterjas onze planeet in een woestijn? Als hij van kasjmier is gemaakt, is het antwoord “ja”. Kasjmier heeft het twijfelachtige voorrecht de meest vernietigende impact op het milieu te hebben van alle van dieren afgeleide vezels.

Er zijn zes geiten nodig voor één kasjmierjack

Laten we teruggaan naar de basis. Kasjmier is afkomstig van de tere ondervacht van geiten. Als je bedenkt dat een enkele geit jaarlijks slechts 250 gram haar produceert en voor een kasjmierjasje het haar van minstens zes geiten nodig is, kun je je wel voorstellen hoe groot de kasjmierindustrie is en hoeveel dieren er worden uitgebuit.

Mongolië: Het land van 27 miljoen kasjmiergeiten

Mongolië is een van de grootste kasjmierproducenten ter wereld en de industrie heeft een verstrekkende en verwoestende impact – niet alleen op de geiten, maar ook op het land en zijn inwoners. In Mongolië wonen 3,3 miljoen mensen en maar liefst 27 miljoen kasjmiergeiten.

De cijfers zijn schokkend. Stel je de uitgestrekte graslanden voor die nodig zijn om deze kuddes te voeden en bedenk dat elke geit dagelijks 10% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig heeft en dat geiten hele planten opeten, inclusief de wortels, waardoor ze niet meer kunnen aangroeien.

Van grasland tot woestijn: De verwoestende gevolgen

De gevolgen zijn verschrikkelijk. Naarmate de graslanden kaalgevreten worden en de bodem zijn vitaliteit verliest, gaat het landschap van Mongolië snel achteruit. Een schokkende 65% van de graslanden in het land is al aangetast en een alarmerende 90% van het land loopt het risico van verwoestijning.

Is het je opgevallen dat het aantal stofstormen sterk toeneemt? Deze verontrustende verschijnselen zijn een direct gevolg van het woestijnvormingsproces dat in gang wordt gezet door de kasjmierproductie. Naarmate het land zijn vermogen verliest om vocht en vegetatie vast te houden, wordt het steeds vatbaarder voor erosie en de meedogenloze krachten van de natuur.

Geiten schreeuwen het uit van de pijn en worden dan gedood

Elk van deze miljoenen geiten is een levend, ademend individu dat net als wij pijn en angst kan voelen. Toch behandelt de kasjmierindustrie hen als wegwerpartikelen.

PETA Azië heeft geiten gedocumenteerd die het uitschreeuwen van pijn en doodsangst terwijl arbeiders hun poten samenbinden, ze vastpinnen en hun haar uittrekken in een proces dat wel een uur kan duren, soms tot bloedens toe.

Zodra de geiten niet meer genoeg haar produceren om rendabel te zijn, slaan de arbeiders ze met een hamer op hun kop en snijden ze hun keel door. In één slachthuis zag men geiten vier tergende minuten bewegen terwijl ze langzaam doodbloedden.

Koop nooit kasjmier

Denk de volgende keer dat je gaat winkelen aan de zachtaardige geiten die het uitschreeuwen van de pijn en de landen die stilletjes tot stof vergaan. Als consumenten hebben we een opmerkelijke macht. Door kasjmier te vermijden en duurzame vegan mode te omarmen, verwerpen we deze rampzalige uitbuiting van het milieu en wreedheid tegen geiten.

Laat je stem horen. Neem alsjeblieft even de tijd om een bericht te sturen naar Burberry en andere merken die nog steeds kasjmier verkopen en dring er bij hen op aan om de banden met deze mishandelende en schadelijke industrie te verbreken: