Honderden activisten uit de kleren om het leven van stieren te redden

Geplaatst op door PETA Nederland

Op 5 juli trokken activisten naar Spanje om twee dagen vóór de jaarlijkse stierenrennen van Pamplona door de straten van de stad te lopen voor de vierde editie van de jaarlijkse ‘Mensenrace’ van PETA. De meeste deelnemers waren bovendien in niet meer gekleed dan een rode sjaal en plastic hoorns. De lopers wilden toeristen laten weten dat er een win-winalternatief is voor het op hol jagen van angstige dieren, die later op de dag worden gemarteld en afgeslacht in de arena.

De hoogtepunten van dit jaar

De ‘Naakte Mensenrace’ was dit jaar met meer dan zeshonderd lopers uit de hele wereld een overweldigend succes! Hier zijn een paar geweldige foto’s van het evenement.

Hou krantenkoppen uit de hele wereld in de gaten!

Verslag ter plaatse

Het was de grootste groep activisten tot nu toe. De massa naakte en halfnaakte lopers verzamelde zich bij het vertrekpunt, klaar om het parcours af te leggen. Ze droegen spandoeken mee en hadden in hun eigen taal slogans op hun torso geverfd.

Terwijl de deelnemers het op een lopen zetten en ‘Stop the bloody bullfights’ riepen, keken vele toeschouwers vanaf balkonnen toe. Tijdens het feestelijke evenement gooiden de lopers kralen naar het joelende publiek, terwijl een ‘stier’ zijn bewonderaars bedolf onder de rozen. Zowel toeristen als inwoners hadden bijzonder veel plezier en veel toeschouwers sloten zich spontaan aan bij de loop!

De vreedzame, krachtige demonstratie werd beëindigd met een bezielende toespraak in het Spaans en het Engels door de campagnecoördinator van PETA, William Rivas-Rivas. Hij bedankte de lopers voor het feit dat ze naar Pamplona waren gekomen en feliciteerde hen met het feit, dat het hen was gelukt om de wereld duidelijk te maken dat het folteren van stieren niet kan worden getolereerd. Hij maakte ook duidelijk dat meelevende, moedige en naakte individuen elk jaar zullen terugkeren, totdat de stieren niet langer worden gedwongen aan dit jaarlijkse festijn deel te nemen.

Het is moeilijk te geloven dat het nog maar drie jaar geleden is dat we de eerste jaarlijkse ‘Naakte Mensenrace’ organiseerden en een nieuw, vreedzaam evenement naar Pamplona brachten. In 2002 legden vijfentwintig bijna naakte lopers het traditionele parcours van de stieren af. Massa’s plaatselijke bewoners en toeristen stroomden toe om te zien hoe de lopers de straat opgingen en de wereld duidelijk maakten dat er een nieuwe traditie in de maak was! In drie jaar tijd is de ‘Naakte Mensenrace’ uitgegroeid van een groep van vijfentwintig lopers tot een enorm evenement met meer dan zeshonderd deelnemers.

Meer beelden van de vierde jaarlijkse ‘Naakte Mensenrace’.

Meer over de ‘Naakte Mensenrace’.