Jaar van de rat: 15 verbazingwekkende feiten over ratten

Geplaatst op door Lydia Smyth

Wist je dat ratten kunnen giechelen en zingen? Ze houden ervan lol te hebben, met elkaar en hun mensenvrienden te spelen en zichzelf te verzorgen. Volgens de Chinese dierenriem is 2020 het jaar van de rat, en daarom hebben we 15 feiten op een rijtje gezet waarvan je zeker verliefd wordt op deze fascinerende dieren:

 1. Ratten zijn er dol op om gekieteld te worden, vooral op hun rug en buik. Als ze in een goede bui zijn giechelen ze zelfs!
 2. Ratten zijn altruïstisch. Een rat zal een andere rat uit de nood helpen, zelfs als hij of zij het dier niet kent en zelfs als dat betekent dat er eten gedeeld moet worden.
 3. Ratten zijn erg schoon. Ze verzorgen zichzelf en hun groepsleden elke dag urenlang – langer dan katten dat doen!
 4. Ratten ruiken lekker. Als ze niet gedwongen worden in een vieze kooi te wonen heeft de huid van ratten een aangename parfumachtige geur.
 5. Ratten zingen na de seks. Mannelijke ratten zingen op frequenties die door de mens niet te horen zijn, op circa 20 tot 22 kHz.
 6. Rattenstaarten zijn heel veelzijdig. Ze kunnen ermee balanceren, communiceren en hun lichaamstemperatuur reguleren.
 7. Ratten zijn dol op gezelschap. Ze worden depressief, onrustig en angstig als ze te lang alleen zijn.
 8. Ratten hebben een goed geheugen. Ze kunnen andere ratten en mensen die ze eerder hebben gezien herkennen.
 9. Ratten zijn uitstekende moeders. Vrouwelijke ratten met een nestje verdedigen krachtdadig hun nest en jongen.
 10. Ratten trappen graag lol. Ze kunnen zelfs voor hun plezier verstoppertje spelen!
 11. Als ze tevreden zijn, knarsen ratten met hun tanden. Ze doen het ook als ze gestresst zijn.
 12. Ratten zijn trouw. Ze kunnen zo’n sterke band vormen met hun menselijke metgezel dat ze hem of haar kunnen missen als ze plotseling weggegeven of vergeten worden – en soms zelfs overlijden.
 13. Ratten glimlachen met hun oren. De oren van blije ratten zijn meer roze en ontspannen zodat ze losjes aan weerszijden van hun kop hangen.
 14. Ratten lijken te dromen over op ontdekkingstocht gaan, maar kunnen ook nachtmerries hebben!
 15. In Nederland vonden er in 2017 alleen al 91.537 ingrepen op ratten plaats. Veel van deze dieren werden uiteindelijk gedood.

  Bescherm jij ratten?

  Ratten verdienen ons respect en medeleven en onze bescherming. Jij kunt helpen deze sociale en gevoelige dieren te beschermen – koop nooit producten die op dieren zijn getest en teken deze dringende petities om duizenden ratten en andere dieren te helpen die worden gebruikt in wrede experimenten.

Lees dit voor je een rat adopteert

Als je er klaar voor bent om een rat permanent een liefdevol en toegewijd thuis te bieden, zorg er dan voor dat je er zeker van bent. Een dier adopteren is altijd een ingrijpende beslissing: deze slimme dieren hebben jouw tijd, geld en aandacht nodig. Als je klaar bent om je te binden, geef dan alsjeblieft je geld niet aan fokkers, handelaren of dierenwinkels. Er zijn veel afgedankte ratten die een geweldige metgezel voor je kunnen zijn, dus ga naar je plaatselijke asiel als je serieus een paar ratten wilt adopteren. Waarom een paar? Ratten die in paren leven hebben een veel rijker en interessanter leven – ratten die alleen zijn kunnen eenzaam en depressief worden.