Johnny Marr over ezelmishandeling: ‘Het is ellendig en het moet nu stoppen’

Geplaatst op door Debra Wolford

Voorafgaand aan zijn aanstaande optreden tijdens het festival Release Athens heeft muzikant Johnny Marr een beroep gedaan op de Griekse minister van Toerisme, Thanasis Theocharopoulos, om een einde te maken aan de wrede dierlijke ‘taxi’-ritten op het eiland Santorini, een populaire vakantiebestemming.

In een brief wijst het Smiths-idool erop dat ezels en muilezels meerdere keren per dag gedwongen worden om toeristen meer dan 500 treden op te dragen van de haven naar het oude centrum van Firá. Wanneer ze niet gedwongen worden om extreem zware lasten op hun rug te dragen, worden ze vaak vastgebonden in de zinderende zomerzon zonder toegang tot water of schaduw.

Marr verzoekt de minister om deze mishandeling te beëindigen:

“Het is ellendig en het moet nu stoppen. … Maak dus alstublieft een einde aan deze ouderwetse praktijk van het gebruiken van dieren als ‘lastdieren’ en spoor toeristen aan om in plaats daarvan de kabelbaan bij de haven te gebruiken – of hun eigen twee voeten.”

Wat gebeurt er in Santorini?

Een ooggetuigenonderzoek van PETA Duitsland onthulde de gruwelijke omstandigheden die ezels en muilezels elke dag in Santorini doorstaan.

Bekijk de video hierboven om te zien hoe ezelbegeleiders de dieren de trap af slepen en stokken of zwepen gebruiken om hen in beweging te krijgen. Een nieuwe wet die dit jaar is aangenomen verbiedt eigenaren om hun ezels te belasten met meer dan 100 kilo, hoewel ezels volgens dierenartsen niet meer dan 20% van hun lichaamsgewicht mogen dragen – ongeveer 50 kilo.

Hoe je ezels kunt helpen

  • Sluit je aan bij Johnny Marr en PETA en kom op voor ezels door onze petitie aan de Griekse minister van Toerisme en de burgemeester van Santorini te ondertekenen.
  • Bij veel toeristische attracties worden dieren mishandeld om geld te verdienen. Barmhartige mensen moeten dergelijke attracties vermijden, inclusief ritjes op olifanten en kamelen, dierenshows en fotomomenten met wilde dieren.
  • Als je op vakantie wordt gevraagd deel te nemen aan een activiteit waarvoor dieren worden uitgebuit, leg dan aan de organisatoren uit dat je daaraan niet mee wilt doen vanwege zorgen over dierenwelzijn. Vraag hen om dergelijke activiteiten in de toekomst niet meer aan te bieden.