Koeien geslagen met mokers: dit is de internationale leerindustrie

Geplaatst op door Debra Wolford

Heb je je ooit afgevraagd waar je leren schoenen vandaan komen? Deze verontrustende nieuwe ooggetuigenbeelden die zijn opgenomen in een Thais slachthuis tonen een glimp van de terreur en de pijn die koeien moeten verdragen terwijl ze worden gedood voor hun huid en vlees.

De video laat zien dat werknemers herhaaldelijk koeien op het hoofd slaan met mokers voordat ze hun uiteindelijk de keel doorsnijden – en dat terwijl ze nog bij bewustzijn zijn en pijn kunnen voelen.

Vervolgens snijden werknemers hun huid af.

Als je leer draagt, kan het van zo’n slachthuis afkomstig zijn.

De huiden van deze gevoelige dieren worden geleverd aan de wrede internationale leerindustrie, die zich in Thailand uitbreidt omdat leerproducenten de strengere milieunormen in China ontvluchten. Producten gemaakt van de huiden van deze barbaars geslachte koeien zouden in Nederlandse winkels terecht kunnen komen.

Leer is slecht voor het milieu.

Een baanbrekend rapport over de milieuvoetafdruk van de mode-industrie wees uit dat leer schadelijker is dan enig ander materiaal. Omdat het een belangrijk nevenproduct is van de niet-duurzame vleesindustrie is dit niet verrassend.

Het gebruik van dierenhuiden voor mode schaadt ook de mens: om te voorkomen dat ze ontbinden, behandelen bedrijven de huiden met gevaarlijke chemicaliën die in de nabijgelegen grond en waterwegen terechtkomen, het milieu vergiftigen en de gezondheid van de mens bedreigen. Looierijwerknemers sterven aan kanker veroorzaakt door blootstelling aan deze gifstoffen.

Draag nooit leer

Leer levert een directe bijdrage aan de verschrikkingen van de veeteelt en de slachting van miljoenen dieren per jaar. Het is eenvoudiger dan ooit om kleding en accessoires te kiezen uit de vele modieuze schoenen, jassen, riemen, tassen, portefeuilles en andere producten zonder dierenleed die overal beschikbaar zijn. Bekijk onze lijst met ‘PETA-Approved Vegan’-merken die vegan schoenen aanbieden:

Kom op voor koeien

Diervrije stoffen zouden de standaardmaterialen moeten zijn voor alle retailers en fabrikanten. Vraag Jaguar, Toyota, Volkswagen en Volvo om niet langer hun voertuigen te bekleden met dierenhuiden: