Laat orka Morgan naar huis gaan!

Geplaatst op door Debra Wolford

Ruim acht jaar geleden werd een jonge vrouwelijke orka gezien die in de Waddenzee voor de kust van Nederland zwom. Omdat ze uitgemergeld leek, kreeg het Dolfinarium Harderwijk toestemming om haar te vangen dankzij een vergunning die specifiek bedoeld was voor haar herstel, met als doel haar latere vrijlating. Hoewel ze in slechts een paar maanden herstelde, liet het dolfinarium haar niet in het wild vrij.

Als gevolg daarvan kwamen een aantal Nederlandse ngo’s samen in toenemende bezorgdheid over Morgan, uit vrees dat ze de rest van haar leven in gevangenschap zou moeten doorbrengen, tenzij ze actie ondernamen. Ze vormden de Orka Coalitie en werkten samen met experts van over de hele wereld om uiteindelijk een rechtszaak aan te spannen tegen de Nederlandse regering en het dolfinarium.

Hoewel de groep overtuigend bewijs leverde voor de noodzaak van het vrijlaten van de orka, verloor de Orka Coalitie de zaak. De uitspraak was rampzalig voor Morgan: in plaats van herenigd te worden met haar troep in de oceaan werd ze in 2011 afgevoerd naar het water-‘pret’-park Loro Parque in Tenerife, Spanje, waar ze sindsdien opgesloten zit in een klein bassin met chemisch behandeld water en wordt gedwongen om trucjes uit te voeren voor menselijk vermaak.

Morgan lijdt in gevangenschap en talloze deskundigen hebben vastgesteld dat zij en de andere orka’s in Loro Parque gezondheidsproblemen en psychisch leed vertonen. Sommigen missen tanden als gevolg van het knagen aan de zijkanten van hun bassins. Sommigen hebben slijm dat uit hun ogen druipt of pijnlijke verwondingen over hun hele lichaam als gevolg van aanvallen door dieren die niet met elkaar overweg kunnen. Ze dobberen op het wateroppervlak, moedeloos en lusteloos – gedrag dat bij orka’s in het wild nooit voorkomt.

Ooit zwom Morgan met haar familie in de vrije oceaan, maar nu is ze als product voor menselijk vermaak heen en weer verscheept en heeft ze jaren van haar leven doorgebracht in een bassin dat net een gevangenis is. Sinds haar gevangenneming hebben mensen haar alles ontnomen wat voor haar natuurlijk en belangrijk is.

Morgan’s leed neemt toe terwijl haar gevangenbewaarders haar blijven uitbuiten. Hoewel het volgens de wet van de Europese Unie en de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten om met haar te fokken, is ze naar verluidt gedwongen geïnsemineerd – wat betekent dat er nog meer orka’s in gevangenschap zullen moeten lijden. We moeten dit helpen tegenhouden door haar verhaal te delen en besluitvormers aan te sporen haar over te plaatsen naar een kustreservaat voor mogelijke herintroductie in de oceaan.

Kom in actie voor Morgan – schrijf de Spaanse autoriteiten en vraag hen om haar vrij te laten: