LIVE: PETA UK redt katten, honden en vogels die vastzitten na de aardbeving in Turkije

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Update (10 mei 2023): Tweede kansen voor Turkse honden Tarkan en Judy
Nog een zending met voedsel en veterinaire benodigdheden heeft onlangs de dieren in Syrië bereikt. Het is niet zo eenvoudig als winkelen met één klik om leveringen in het door oorlog verscheurde land te krijgen, maar door het Global Compassion Fund gesteunde teams hebben alles uit de kast gehaald voor de vele behoeftige dieren daar, en hun vastberadenheid heeft gezegevierd.

In Turkije heeft een nieuwe aardbeving de veterinaire partnerkliniek in Adana doen schudden, maar iedereen in het gebouw is veilig – ook de dieren die daar nog steeds herstellen, zoals grote jongen Omar.

Deze lieve hond had een vreselijke gezichtswond toen het team hem vond in een park in Antakya. Hij had ook een grote tumor op zijn hoofd en is sindsdien geopereerd om die te verwijderen. Omar herstelt goed, dankzij de zorg van de kliniek.

Twee patiënten die de langste weg naar herstel hadden – Tarkan en Judy – zijn geadopteerd! Virtuele champagnekurken knalden toen deze twee schatjes eindelijk fit genoeg waren om hun koffers te pakken en bij hun nieuwe families in te trekken.

Het team vond de lieve Tarkan in een verlaten gebouw met een gebroken poot en ingegroeide nagels. Ze brachten hem voorzichtig naar de kliniek voor een operatie. Twee maanden later was hij volledig hersteld en klaar om met zijn nieuwe familie mee te gaan.

Judy had veel pijn nadat ze door een auto was aangereden en geen veterinaire zorg kreeg. Haar redders konden de vreselijke infectie ruiken voordat ze in de buurt kwamen, maar ze verspilden geen tijd om haar naar de kliniek te brengen voor hulp. Na een maand van herstel, ontmoette ze haar nieuwe familie, en haar staart lijkt nooit te stoppen met kwispelen.

Update (13 april 2023): Meer dan 60 dagen na de verwoestende aardbevingen zijn er 290 honden en katten gered

Het is al meer dan twee maanden geleden dat Syrië en Turkije werden getroffen door aardbevingen, waarbij talloze mensen en andere dieren werden gedood, gewond en ontheemd. De levenslijn naar honden, katten en andere overlevenden – door de steun van PETA’s Global Compassion Fund – blijft van vitaal belang nu dierenasielen in beide landen worstelen om het hoofd boven water te houden. Ze kampen met een tekort aan medicijnen en worden omringd door diepe armoede – en talloze honden en katten zijn wanhopig op zoek naar voedsel. PETA-entiteiten blijven helpen in Aleppo, Syrië, en een team van PETA-entiteiten uit Europa was onlangs weer ter plaatse in Antakya om te helpen in Turkije, waar ze 290 honden en katten hebben gered.

Laten we hier weggaan, al is dat het laatste wat we ooit doen.
Nog eentje voor onderweg! Het door het Global Compassion Fund gesteunde reddingsteam had net negen katten, waarvan de meeste zwanger waren, in hun voertuig geladen en reed weg toen een vastberaden en hongerige kat hen tegenhield. Ze sprong voor de auto, waardoor deze gierend tot stilstand kwam.

Ze pakten het dappere katje op en noemden haar Lucky.

Hun volgende stop was Maxim Park in Antakya, waar dierenartsen en vrijwilligers een tijdelijke veldkliniek hebben opgezet om de vele verlaten honden en katten in het gebied te helpen. De stad gaat door met het bulldozeren van beschadigde gebouwen, waardoor de schuilplaatsen van de dakloze dieren worden verwoest, zodat de populatie in het park snel groeit. Veel van de honden en katten zoeken wanhopig naar voedsel, en het team redt er zoveel als er in hun voertuig passen. Eén lieve kat was zo uitgehongerd dat ze naar het aangeboden voedsel sprong en het uit de handen van haar redder griste. Een andere kat wachtte niet tot het team klaar was met het voedsel in een reismandje te stoppen – hij sprintte naar hen toe en sprong erin.

Zes kittens, die nog maar een paar dagen oud waren, waren ernstig in gevaar omdat hun moeder nergens te bekennen was. Het team zette hen ook voorzichtig in de auto, wetende wie er voor hen zou zorgen.

Terug in de door PETA gesteunde dierenkliniek had een andere kat die eerder die week was gered haar baby’s verloren. Een voor een legde de dierenarts voorzichtig de zes kostbare, moederloze kittens die de redders net hadden opgehaald naast zich neer. Ze neuzelde in het gezicht van de dierenarts en accepteerde de kittens liefdevol en ging liggen terwijl ze begonnen te zogen.

 

Update (23 maart 2023): Dieren zijn nog steeds wanhopig in Syrië en Turkije maanden na de aardbevingen

Turkije worstelt al lang met overbevolking van katten en honden. In Antakya zoeken zwangere katten tussen het puin naar een veilige plek om te bevallen. Om te overleven zullen hun kittens moeten leren om het verkeer te ontwijken en op vuilnisbelten te scharrelen om hun lege magen te vullen.

Ons team haalt deze zwangere katten zo snel mogelijk op. Het dichtstbijzijnde opvangcentrum is ongeveer vier uur rijden, en het zit vol. En terwijl het grootste deel van Turkije zich richt op de wederopbouw, werken lokale dierenbeschermers wanhopig aan steun om geredde, dakloze dieren te huisvesten en deze vreselijke crisis te bezweren.

Reddingswerkers van PETA-entiteiten in Europa zijn nu ter plaatse, in een race tegen de klok om meer gewonde en zwangere dieren te redden en onze lokale partners te helpen met de vele uitdagingen.

Teams gesteund door PETA’s Global Compassion Fund zijn begonnen met succesvolle, wereldwijde sterilisatieprogramma’s, en nu steriliseren ze dieren die door de aardbevingen zijn getroffen. Ondertussen proberen teams in andere landen beroemdheden over te halen zich in te zetten voor dieren die een thuis nodig hebben.

Haastige hulp aan het door oorlog verscheurde Syrië
Hoezeer de regering ook wil dat delen van Syrië weer opengesteld worden voor toerisme, er zijn ernstige gevaren en openlijke vijandelijkheden, en landen adviseren hun burgers zich daar niet te wagen. Toen de steun van het Global Compassion Fund een Syrische reddingsorganisatie bereikte, werden de resultaten van een door burgeroorlog geteisterd land zichtbaar in het gammele opvangcentrum dat ze proberen te helpen en in de schaarste aan vrijwilligers die bereid zijn fysiek geweld te riskeren om dieren te redden.

“We worden dagelijks bespot en vernederd tijdens onze missies, en vrijwilligers riskeren hun leven elke keer dat ze dieren redden. Als een soldaat het niet goed vindt wat je doet of het niet goed vindt hoe je hun vragen hebt beantwoord, kunnen ze je zonder enige aarzeling neerschieten, zonder verantwoording af te leggen aan wie dan ook.”
– Een medewerker van een Syrische dierenreddingsorganisatie die gesteund wordt door PETA’s Global Compassion Fund

De risico’s hebben de groep er niet van weerhouden dieren te redden en een provisorisch onderkomen op te zetten voor degenen zonder huis. Ze halen nog steeds dieren uit het stof en het puin – zelfs nu nog, bijna twee maanden na de aardbevingen – en helpen de overlevenden die ze vinden. Ze bieden de zorg die ze ter plaatse kunnen geven of regelen, indien mogelijk, vervoer naar Beiroet voor degenen die een operatie nodig hebben.

Het opvangcentrum heeft dringend behoefte aan reparaties en medicijnen, en in een land waar corruptie en chaos heersen, is het niet eenvoudig om geld bij de organisatie te krijgen. Maar de vastberadenheid van PETA heeft ertoe bijgedragen dat de steun van donateurs aan het Global Compassion Fund het team bereikt en hun moedige strijd voor dieren kracht bijzet.

Update (17 maart 2023): Kat en voogd vinden hoop in de duisternis van de verwoesting

Door een aardbeving stortte een gebouw in bovenop Elif en haar grootouders, waardoor de 16-jarige onder een berg puin werd begraven. Toen haar vader en oom de volgende dag eindelijk het gebied konden bereiken, groeven ze verwoed door het puin om haar leven te redden. Ze vonden haar grootouders dood en Elif levend, maar zwaargewond. Toen ze uit het ingestorte gebouw werd gehaald, hoorde ze tot haar ontsteltenis over haar grootouders en dat Behlul, haar geliefde kat, nergens te vinden was en vermoedelijk ook dood was.

Bijna een maand later, terwijl Elif herstelde van het trauma en haar vreselijke beenwond, was een team, gesteund door PETA’s Global Compassion Fund, nog steeds ter plaatse in Antakya, ongeveer 5 kilometer verderop, in een race om zoveel mogelijk katten en honden te redden voordat ambtenaren de onstabiele gebouwen die deze ontheemde, ontsnapte dieren gebruikten voor onderdak, zouden afbreken.

Onder hen was een doodsbange kat die het team bij elke stap ontweek, maar door PETA gesteunde reddingswerkers zeggen nooit nooit! Uiteindelijk konden ze wat dichter bij de hongerige kerel komen en gebruikten ze voedsel met een sterke geur om zijn vertrouwen te winnen. Hij kon het niet weerstaan en ging in de val. Ze noemden hem Erkan, en al snel was hij in de dierenkliniek in Adana, waar hij zijn lang gemiste voedsel en water kreeg.

Toen scande de dierenarts hem op een microchip, en de opgeslagen informatie onthulde de naam en het telefoonnummer van zijn voogd en zijn echte naam – Erkan was eigenlijk Elifs dierbare Behlul!

De kliniek organiseerde een videogesprek, en Elif en haar familie waren dolblij dat hun mooie kat veilig en gezond was. Ze gingen op weg naar Adana, en al snel lag de kat in Elifs armen.

“Dit werk gaat gepaard met veel donkere en moeilijke momenten, en veel verhalen hebben geen gelukkige afloop, maar ik zal nooit de vreugde op hun gezichten vergeten en Behlul’s gespin bij de hereniging met zijn geliefde Elif.”
– Mimi Bekhechi, campagne-adviseur van PETA en lid van het reddingsteam.

De vastberaden reddingswerkers van verschillende PETA-entiteiten riskeerden hun leven om 182 honden, katten, vogels en vissen te redden. Ze braken door gesloten deuren en klauterden afbrokkelende trappen op in ontelbare onstabiele gebouwen om bij de dieren te komen die binnen vastzaten. ’s Avonds, van top tot teen bedekt met stof, borstelden ze zich af, lieten ze de honden uit in de dierenkliniek van hun partnerorganisatie en zorgden ze voor vervoer van de dieren die gezond waren en een kans maakten op een beter leven. Steun alsjeblieft dit essentiële werk.

Lokale partners zijn nog steeds ter plaatse in Turkije, en je kunt hen en de zorg voor dieren die door de aardbevingen zijn getroffen steunen door te doneren aan PETA’s Global Compassion Fund.

Update (3 maart 2023): Reddingswerkers trotseren onstabiele gebouwen om dieren te redden

Het team, gesteund door PETA’s Global Compassion Fund, laadde voorzichtig een dakloze kat met een pijnlijk gebroken staart in het reddingsvoertuig, zodat hij kon worden behandeld in de dichtstbijzijnde dierenkliniek. Toen ze op het punt stonden om het gebied te verlaten, hoorden ze plots onophoudelijk, hees geschreeuw van een nabijgelegen dak.

Ze keken op en zagen een kat op de smalle richel van het dak staan, die op hen neerkeek. Uit angst dat hij zou springen, beklom een dappere redder snel een gebroken ijzeren hek om het dichtstbijzijnde balkon te bereiken. Van daaruit wurmde ze zich door een klein gat in de muur naar de trap van het beschadigde gebouw. Toen ze eenmaal op het dak was, ging de hongerige kat meteen af op het voedsel met sterke geur in de reismand. Succes!

Het team arriveerde bij de kliniek, waar de dierenarts scande voor een microchip die een mobiel nummer onthulde. De dankbare voogd van de kat riep zijn naam, Duman, waardoor hij zijn rug boog en tegen het apparaat wreef. Het paar is sindsdien herenigd en bevindt zich op een veiligere locatie in Turkije!

Update (28 februari 2023): Reddingswerkers racen tegen de klok om dieren te redden terwijl gebouwen worden gesloopt

Turkije kampte voor de verwoestende aardbevingen met overbevolking van dieren, en talloze katten en honden die afhankelijk waren van restjes uit winkels en restaurants om te overleven, vinden nu slechts stof en puin op de plaats waar deze bedrijven ooit stonden. Wanhopig om hun maag te vullen, verzamelen ze zich overal waar ze een hapje kunnen vinden.

De politie die toezicht houdt op de afbraak levert voedsel aan katten die de nabijgelegen onstabiele structuren zijn gaan gebruiken als schuilplaats en helpt het team dat wordt gesteund door PETA’s Global Compassion Fund om snel in en uit de gebouwen te komen en de dieren in veiligheid te brengen. De reddingswerkers hebben nog maar weinig tijd voordat bouwvakkers de gebouwen met de grond gelijk maken!

Het team laadde voedsel, vallen, draagzakken en andere benodigdheden in en ging snel aan het werk om zoveel mogelijk katten op te pikken als in de reddingsvoertuigen pasten. Nu worden de katten behandeld en staan ze op de lijst voor sterilisaties om de overbevolkingscrisis te bestrijden. Maak kennis met een paar van de dierbare wezens die de redders die dag hebben gered:

Dylan geniet van wat genegenheid van het team en het personeel van de kliniek, terwijl hij wacht op zijn beurt om gecastreerd te worden.

Enes wordt behandeld aan een pijnlijke ooginfectie. Hij is gecastreerd en gechipt, dus het personeel is op zoek naar zijn verzorgers.

Kelly is – net als verschillende andere poezen die het team heeft gered – zwanger. Nadat ze bevallen is en als haar kittens oud genoeg zijn, zullen ze allemaal gesteriliseerd worden.

Brandon is een gezonde jongen en wordt binnenkort gecastreerd.

Update (27 februari 2023): MIS HET NIET: Venus herenigd met dankbare verzorgers
De verzorgers van Venus gingen terug naar hun beschadigde appartement in de hoop hun geliefde kat terug te vinden, maar kwamen met lege handen naar buiten. Hun geluk veranderde toen ze reddingswerkers tegenkwamen die worden gesteund door PETA’s Global Compassion fund. Wetende dat ze waarschijnlijk doodsbang was van het tumult van de aardbevingen en naschokken, moest het team hard naar haar zoeken. Ze vonden de getraumatiseerde kat in een donkere, nauwe ruimte achter een wasmachine en wisten haar vakkundig in een reismandje te krijgen. Pak alvast je tissues: deze lieve reünie is een tranentrekker!

Echt niet, we gaan niet weg zonder de kat!
Bij de verbrijzelde glazen ingang van een gebouw hoorde het team een kat luid om hulp roepen van ergens binnenin. Toen ze het wanhopige gemekker volgden, ontdekten ze hem achter een deur met een hangslot in de kelder. Een nabijgelegen politieagent weigerde de deur te openen, omdat het tegen de wet was om overheidsterrein te betreden. Ze vonden snel een andere agent, die iets welwillender was en de brandweer belde, maar ook die weigerde te helpen, zich beroepend op de wet en zeggend dat het gewoon te gevaarlijk was. Maar onze redders waren niet van plan deze kat in de steek te laten! Nadat de politie was vertrokken, glipte een van de teamleden het gebouw weer binnen en rende de trap af naar de pikdonkere kelder. Ze sloeg met een hamer een glazen ruit in de deur in, en de kat kwam eruit en liep recht in de reismand. Toen deze ‘mini-opstand’ voorbij was, verheugde iedereen zich, en Kirk de kat vierde het met veel lang gemist voedsel en water.

Update (23 februari 2023): Opgesloten kat binnen! Sloopploegen gaan instabiele gebouwen neerhalen
Antakya, een van de zwaarst getroffen regio’s in Turkije, is een chaotische bedrijvigheid, terwijl het leger, de politie en sloopteams onstabiele gebouwen neerhalen. Maar wacht eens even! Reddingswerkers, gesteund door PETA’s Global Compassion Fund, zagen een kat die vastzat in een van de gebouwen die voor sloop waren aangemerkt.

Ze hoorden de kat luid miauwen vanaf een van de bovenste balkons, zijn oren naar voren gekanteld, alsof hij zou gaan springen. Er was een kraan in de buurt, maar de politie weigerde die in de buurt van het gebouw toe te laten, omdat dat te gevaarlijk zou zijn. Ondertussen was Teo, een reddingswerker van PETA UK, niet van plan de kat te laten verpletteren. Ze gooide de voorzichtigheid in de wind, rende het gebouw binnen, klauterde de beschadigde trap op, schopte een gesloten deur open en bereikte de getraumatiseerde kat net op tijd! Tony, zoals de kat werd genoemd, was snel aan het eten en drinken en op weg naar de dierenarts.

Buiten had het team een oude hond gevonden die ze Wallace hadden genoemd, slapend in het met puin bezaaide gras. De wonden op zijn gezicht moesten door een dierenarts worden onderzocht. Hij werd wakker toen zijn redders langzaam naderden. Hij liet zijn kop zakken, sloeg met zijn grote staart en nam voorzichtig het aangeboden voedsel aan. Ondanks alles wat hij had meegemaakt, zonder een voogd om voor hem te zorgen, gaf deze lieve jongen liefde terug, terwijl het team hem zachtjes streelde en ontsmettingsspray op zijn verwondingen gebruikte. Zie deze foto:

Een vader en zoon zochten in paniek naar hulp toen zij het team zagen dat in de buurt dieren aan het redden was. Ze vroegen het team twee katten te redden die ze in twee verschillende gebouwen hadden achtergelaten toen ze voor de aardbeving vluchtten. De redders vonden snel een kat, genaamd Bordun, en brachten haar met spoed naar de waarderende vader:

De vader was te bang om het andere flatgebouw binnen te gaan, maar onze teamleden deden dat wel. Ze vonden de voer- en drinkbakjes van de kat onaangeroerd, maar het dier was nergens te bekennen. Waarschijnlijk was hij tijdens de beving door een groot gat in de muur naar buiten gevlucht.

Echter werd kleine Bidi, waarvoor een andere voogd de hulp van het team had ingeroepen, die dag wel gered:

Nadat de geredde dieren waren gescand op microchips en er geen waren gevonden, ging het team naar de dierenkliniek in Adana. Ze hielpen het overwerkte personeel daar door de honden uit te laten en voedsel en water aan te bieden aan de dieren, terwijl de dierenarts Tony, Wallace en de anderen verzorgde.

Update (22 februari 2023): Reddingswerkers vinden dieren tussen het puin

HARK, partner van het Global Compassion Fund, krijgt meldingen van verzorgers die contact opnemen met hun noodlijn, met het meest recente verzoek om te proberen drie achtergelaten katten te vinden. PETA’s teams zijn ter plaatse om op de verzoeken te reageren en te zoeken naar gestrande, uitgehongerde dieren.

Bij de eerste stop zag het team katten James en Samir die hen observeerden. De knappe kerels werden gevoerd, opgeschept en veilig vastgezet in het reddingsvoertuig. Op naar de volgende locatie!

Recente naschokken maakten de weg naar een andere kat onbegaanbaar, dus pakte het team voedsel en vallen voordat ze een helm opzetten en te voet op pad gingen. Soldaten zagen hen aankomen en wezen hen op twee katten die zich in het puin verborgen hielden. Tarsu en Mia waren uitgehongerd en kwamen op het voedsel af dat het team voor hen had klaargelegd, zodat ze gemakkelijk konden worden opgepakt.

Een bewoner die nog in het gebied woonde, zag wat het reddingsteam deed en wenkte hen om hem te volgen. Een kat die hij had gevoed, Lori, had een gewonde poot door vallend puin tijdens de beving, en hij wilde dat het team haar poot zou verzorgen en haar de kans zou geven om van deze onveilige plek te worden weggehaald en geadopteerd.

Het team zag verschillende andere katten in de buurt en concentreerde zich op een kat met een pijnlijke oogwond. Hij had zijn oren platgedrukt en zijn rug gekromd, duidelijk doodsbang. Het team zette langzaam de val en wat voedsel met een sterke geur uit om hem te lokken, en met succes! Nu krijgt hij de hulp die hij nodig heeft.

Het team voerde de rest van de katten in de omgeving en liet een voorraad voedsel achter voor de man die weigert te vertrekken en de resterende katten voert. Toen kwam de lieve Olaf zelfverzekerd op hen af, staart rechtop, zachtjes miauwend. Ze beantwoordden zijn genegenheid en tilden hem in een reismand, waarna ze op weg gingen naar de dierenkliniek in Adana. NAME moet zijn oog – en een paar pijnlijke geïnfecteerde tanden – laten verwijderen, maar de dierenarts heeft goed nieuws: Lori zal snel genezen van haar gebroken tenen.

Zodra sommige van de dieren die het team de afgelopen weken heeft gered zijn genezen, worden ze overgebracht naar het opvangcentrum van HARK – een veilige haven voor geredde dieren die wordt gesteund door het Global Compassion Fund van PETA. De samenwerking met PETA begon vóór de aardbevingen, en het werd een liefdevol thuis voor enkele nu gelukkige witte varkens die PETA redde van experimenten in laboratoria.

Update (21 februari 2023): Gevaar door twee enorme naschokken in Turkije

Reddingswerkers gesteund door PETA’s Global Compassion Fund hadden net de uitgehongerde overlevenden van de aardbeving Quaid, Kim en Ada uit de met puin gevulde straten van Antakya geplukt toen een met stof bedekte legerauto hen tegemoet reed. Een soldaat stapte uit en overhandigde het team een bundel met daarin Roberta, een bange puppy die door zijn team was gered uit een nabijgelegen ingestort gebouw.

Net toen ze zich voorbereidden om te vertrekken naar de kliniek in Adana met hun laatste reddingen, begon de grond waarop ze stonden hevig te bewegen. Een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter rolde door het gebied en deed beschadigde gebouwen instorten die ze uren eerder nog hadden doorzocht. Het team had nauwelijks de kans om hun zenuwen te kalmeren toen die nare schrik werd gevolgd door een naschok van 5,6! Hoewel iedereen geschokt was, raakte gelukkig niemand gewond, en ze vertrokken snel met een busje vol geredde dieren.

In Adana werd het personeel van de dierenkliniek, die al beschadigd was, ook door deze laatste beving opgeschrikt en werd nu geconfronteerd met een nieuw probleem: ze warden overweldigd door het grote aantal geredde dieren die dringend zorg nodig hadden!

Een lid van het team werkte snel samen met de hoofddierenarts om een oplossing te vinden: de kliniek zou meer tijdelijk personeel aannemen om de overlevenden te helpen voeden en verzorgen, en de reddingswerkers zouden een deel van de dieren naar een andere kliniek met meer ruimte vervoeren.

Quaid, Roberta, Kim en 14 andere ongedeerde honden en katten zijn nu op weg naar Istanbul om herenigd te worden met hun familie of om een nieuw liefdevol thuis te vinden.

Update (19 februari 2023): Gewonde dieren gered uit onstabiele gebouwen en puin

Paniekerige dierenverzorgers hebben wanhopig een beroep gedaan op PETA UK om te helpen naar hun dieren te zoeken die in de resten van hun verlaten huizen zijn achtergebleven en ze te redden. Of deze oproepen nu vereisen dat medewerkers door bergen puin klimmen, het risico lopen onstabiele gebouwen te betreden of een kraan huren om de hoogste niveaus van gebouwen te bereiken, het team reageert op alle hulpkreten.

Met behulp van een kraan, betaald door PETA’s Global Compassion Fund, konden soldaten Elsa vinden op de tweede verdieping van een gebouw. Het team slaagde erin via een beschadigd trappenhuis naar binnen te gaan om haar te bereiken, en ze werden begroet door haar gemiauw zodra ze de flatdeur open kregen. Hoewel Elsa mager is, is ze in goeden doen, en we hopen dat haar microchip gebruikt kan worden om haar te herenigen met haar verzorgers.

Elsa’s verhaal herinnert ons eraan dat het chippen van je dieren essentieel is.

Elmo was een lieve puppy waarmee medewerkers van PETA UK zich haastten naar een noodkliniek nadat ze hem hadden gevonden in Antakya. De dierenartsen deden alles wat ze konden om Elmo te redden, die werd gevonden met verschrikkelijke levensbedreigende verwondingen, waarschijnlijk opgelopen toen hij zich probeerde te bevrijden uit het ingestorte puin. Hij leed verschrikkelijk en met pijn in het hart besloot de dierenarts dat humane euthanasie de beste optie was voor Elmo. Hij heeft nu rust.

Medewerkers van PETA UK reageerden op een wanhopige oproep van een echtpaar dat hen smeekte hun kat, Paul, te redden van de derde verdieping van een ander precair gebouw. Net toen het team zich klaarmaakte om op de kraan te klimmen, zagen ze Paul op de begane grond! Hij werd naar een dierenarts gebracht en wacht nu op hereniging met zijn liefhebbende familie.

Reddingsmissies zoals deze worden volledig ondersteund door PETA’s Global Compassion Fund, dat dieren de levenslijn biedt die ze dringend nodig hebben.

Update (18 februari 2023): Leona schreeuwt om hulp

Leona – genoemd naar de Britse zangeres vanwege haar aandachttrekkende stem – werd luid huilend gehoord vanaf een balkon op de vierde verdieping van een instabiel flatgebouw. PETA’s Global Compassion Fund hielp een kraan te financieren en onze reddingswerkers werkten samen met de plaatselijke dierenbeschermingsgroep Hachiko om het balkon te bereiken. Het team duwde de balkondeur open en nadat ze de kleine Leona snel hadden opgepakt, droegen ze haar terug naar beneden via de afbrokkelende trap. Leona is mager en uitgedroogd na 12 dagen gevangen te hebben gezeten in het verwoeste gebouw, maar ze is nu veilig aan het herstellen.

Het team werkte ook samen met Hachiko om drie katten te redden van de vierde verdieping van een ander instabiel gebouw. Na meer dan een uur slaan op de metalen ingang van de flat met hamers, sleutels en alles wat ze konden vinden, brak het team eindelijk de deur open en konden ze Jeffrey, Ella en Chloe redden. De doodsbange dieren verstopten zich in de bekleding van een bank en verscholen zich in een kledingkast.

Het team vond Judy strompelend op een pijnlijke, gewonde poot die in een nu vies verband was gewikkeld. Na een gesprek met de plaatselijke bevolking ontdekten ze dat ze een paar dagen eerder was aangereden door een auto, en in een rudimentaire poging om haar te helpen had iemand een oude sjaal om haar wond gewikkeld, die sindsdien vies was geworden en stonk, met een infectie tot gevolg. Ze werd naar dierenartsen in het HAYTAP-kamp gebracht om pijnstillers, antibiotica en veel liefde te krijgen!

Update (17 februari 2023): Gewonde dieren gered uit onstabiele gebouwen en puin

Medewerkers van PETA UK verspreiden zich over Adana, Ankara en Kahramanmaraş om meer levens te redden. Lees deze reddingsupdates van het team – ze zullen je hart zeker doen smelten!

Pisa werd gevonden in de resten van haar verwoeste huis. Ze was aanvankelijk doodsbang voor de helpende handen van de redder – maar ze was ook te hongerig om het aangeboden voedsel te weerstaan. Nu is ze blij met het team in de wetenschap dat ze veilig en warm is.

Ceku, die slechts vier maanden oud is, werd in Kahramanmaraş gevonden met vreselijke wonden over haar hele nek, nadat ze was aangevallen door andere honden. PETA UK bracht dit lieve meisje naar een dierenkliniek in Adana, waar haar wonden aan het genezen zijn.

Leden van Henry’s familie zijn twee weken geleden tijdens de aardbeving omgekomen. Zijn enige overgebleven voogd, die nu berooid is, maakte de hartverscheurende keuze om hem over te dragen aan reddingswerkers die zijn gebroken achterpoot konden behandelen en een nieuw, liefdevol thuis voor hem konden vinden. PETA UK bracht hem van Kahramanmaraş naar een kliniek in Adana zodat zijn verwondingen konden worden behandeld.

Deze verhalen betreffen slechts enkele van de vele dieren die die dag gered en geholpen werden. Het team van PETA UK werkte ook samen met de plaatselijke dierenbeschermingsgroep Hachiko om een kat van een balkon te redden, die werd herenigd met haar uiterst dankbare voogd.

De lokale dierenbeschermingsgroep HAYTAP heeft ook een veterinaire noodkliniek opgezet in een tent in de verwoeste stad Antakya, Hatay. Het team van PETA UK heeft ook gewonde dieren naar deze geïmproviseerde kliniek gebracht zodat ze de zorg kunnen krijgen die ze dringend nodig hebben.

Update (16 februari 2023): Dag 6: Momenten van hoop te midden van ellende en chaos

“Terwijl de beelden van de verwoeste steden in Syrië en Turkije van onze televisieschermen en sociale media verdwijnen, zoals onvermijdelijk zal gebeuren, wil ik mensen aanmoedigen om alles te blijven doen wat ze kunnen om de slachtoffers van alle soorten te helpen. Ze hebben echt alle steun nodig die ze kunnen krijgen.”
– Mimi Bekhechi, Vice President, PETA UK

Het is al bijna twee weken geleden dat een zware aardbeving Turkse steden als Marash verwoestte, en voor tientallen verontruste en bange dieren, zoals Bruno, Sarah en Bear, brengt het levensreddende werk van reddingswerkers zoals PETA UK’s Mimi Bekhechi hoop – evenals voedsel, warmte en hoognodige zorg – naar de ruïnes van de verwoeste stad.

Sarah beefde, doodsbang van haar beproeving, maar het team wist dat er iets anders aan de hand was toen ze het eten dat het team haar gaf niet kon binnenhouden. En ze kon zich niet bewegen. Zoals op de foto te zien is, laadden Mimi en het team haar voorzichtig in een reddingsvoertuig dat haar naar een dierenarts bracht om vast te stellen wat er mis was en of ze gered kon worden.

Bruno werd helemaal alleen en vastgebonden aan een paal tussen het puin gevonden. De energie van deze lieve, vriendelijke pup stak af tegen het saaie, grijze landschap toen het team hem benaderde. Hij leek ongedeerd en was blij met het eten en water dat hij kreeg voordat hij naar de dierenarts ging.

Een enorme hond van twee maanden, Bear genaamd, liep op de reddingswerkers af. De grote bak met voer en water die op hem stond te wachten was een welkom gezicht. Ook hij werd gered en ging met hen mee.

Het team ging naar wat er over was van een huis, waar ze vier katten vonden. Ze werden allemaal – samen met Sarah, Bruno en Bear – naar de dichtstbijzijnde dierenarts gebracht, die uren verderop was.

Toen ze aankwamen, testten alle drie de honden negatief op het parvovirus – wat een opluchting was – en veel van de dieren hadden honger. Sarah’s bloedonderzoek bevestigde lever- en nierproblemen, waarschijnlijk door het innemen van iets giftigs.

Het was een lange dag, maar het team bleef doorzetten. Er moeten meer pleeggezinnen gevonden worden. Later, als alle gewonde honden en katten genezen zijn, zullen ze allemaal – ook die met een pleeggezin – naar Istanbul en Ankara worden gebracht, waar liefdevolle gezinnen hen zullen adopteren.

Vervolgens gingen een paar teamleden naar de provincie Hatay om te zien of ze iemand konden vinden die naar Syrië op weg was en zou kunnen helpen met het opzetten van een nieuwe toevoerketen voor opvangcentra daar, terwijl de rest van het team terugging naar Marash om te proberen katten te vinden die vastzaten in het zwaarst getroffen gebied.

Zelfs nu, dagen na de ramp, worden nog enkele mensen en dieren levend uit het puin gehaald. Reddingswerkers gesteund door PETA’s Global Compassion Fund zullen in de regio blijven zolang dieren de levenslijnen nodig hebben die zij bieden.

Update (15 februari 2023): Dag 5 ter plaatse om dieren te helpen

De 40 vogels die het team een paar dagen geleden uit een verwoeste winkel heeft gered, zijn op weg naar een opvangcentrum in Ankara nadat de dierenarts hen heeft onderzocht. Toen het team afscheid nam, merkten ze dat sommige vogels voldoende hersteld waren van hun beproeving om te knuffelen en elkaar te verzorgen.

Het team was in Marash reddingsmiddelen aan het inslaan en op zoek naar dieren in nood toen ze de kleine Lewis luid hoorden miauwen. Zijn trieste, eenzame schreeuw om hulp leidde de reddingswerkers rechtstreeks naar de plek tussen de verwoeste gebouwen waar hij zich had verschanst. Lewis had wanhopige honger, net als andere overlevenden die het team tot nu toe heeft geholpen, maar was gelukkig ongedeerd.

Verwoeste gebouwen omringen het drukke kruispunt waar het team Zack vond, bedelend om eten. Zijn redder schepte hem in een draagmand en bracht hem naar een veiligere plek, weg van de constante stroom van voorbijrazende auto’s en vrachtwagens, en werkt eraan om een thuis te vinden voor hem en Lewis.

Het team vond Fred toen hij zich een weg probeerde te banen door een gevaarlijke puinhoop van verbrijzeld glas en kon voorkomen dat hij gewond raakte. Hij kon het meteen goed vinden met zijn redster en genoot van het voedsel dat zij hem aanbood, en al snel voegde hij zich bij de andere geredde dieren.

Steun bereikt dieren in Syrië
De steun van het Global Compassion Fund helpt ook katten, honden, kippen en andere dieren in Syrië. Een partnerorganisatie had hulp nodig om voedsel, diergeneeskundige zorg en brandstof te regelen om ze naar de dichtstbijzijnde kliniek te vervoeren, meer dan 320 kilometer verderop.

Update (14 februari 2023): Dag 4 ter plaatse om dieren te helpen

Deze lieve reddingen uit Turkije wil je niet missen!

PETA’s partners naderen de 60 reddingsacties! Ons Global Compassion Fund steunt leden van partnerorganisaties en andere reddingswerkers die hun leven riskeren – er blijven gebouwen instorten – om dieren in veiligheid te brengen nadat enorme aardbevingen in Turkije en Syrië alles hebben verwoest wat ze ooit hebben gekend. PETA UK’s team ter plaatse heeft dieren uit het puin gehaald en andere reddingswerkers ontlast van het zich moeten haasten om katten, honden en vogels naar dierenartsen en veilige huizen te brengen. Een andere reddingswerker van PETA US heeft zich vandaag bij het team gevoegd, waardoor de hulpverleningscapaciteit is uitgebreid.

Ontmoet enkele van de onlangs geredde dieren

Dit is Talia, die hinkend door de verwoeste straten van Marash werd gevonden met een afschuwelijk pijnlijke, gebroken heup, waarschijnlijk veroorzaakt door puin dat uit afbrokkelende gebouwen viel. De dagen na de aardbeving probeerde ze warm te blijven en eten te vinden in de ellende en chaos om haar heen, terwijl ze zwanger was. Talia is nu veilig in een kliniek in Adana, waar ze een heupoperatie ondergaat.

Dankzij de gulle donateurs van het Global Compassion Fund krijgt Valentina de essentiële noodhulp die ze nodig heeft. Deze pup is diep getraumatiseerd, en haar poot is op twee plaatsen gebroken. Haar intense pijn was al erg genoeg, maar nu kan ze haar pootje verliezen. We brachten haar naar een dierenkliniek, waar ze verzorging en pijnstillers krijgt.

De dierenarts die Finn onderzocht onthulde dat deze arme kat al genezen was van een gebroken poot vlak voor de aardbeving! Gelukkig wist Finn op de een of andere manier vallend puin en instortende gebouwen te ontwijken zonder verwondingen. Ze had wat last van haar maag – waarschijnlijk van het zoeken naar voedsel in de ruïnes – maar rust nu uit met een volle maag vol voedzaam eten en is verder gezond, veilig en klaar voor een beter leven!

Update (14 februari 2023): Gered! Uit het puin van een aardbeving gehaald

Overlevenden! Reddingswerkers, gesteund door PETA’s Global Compassion Fund, graven door het puin van verwoeste gebouwen om overlevende dieren te redden en zo nodig veterinaire zorg te verlenen.

Deze lieve hond werd gevonden in het puin van een van de epicentra van de aardbeving in Elbistan, Turkije. Ze had dagenlang geen eten gehad en leed enorm onder een gebroken poot! Het team bracht haar met spoed naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek voor een operatie, en het Global Compassion Fund betaalt de rekeningen. Net als voor veel andere dieren is de partnergroep Vegan Derneği Türkiye (TVD) al bezig een liefdevol thuis voor haar te vinden.

Soldaten die slachtoffers van de aardbeving hielpen, zagen deze doodsbange kat al een paar dagen door de ruïnes strompelen, maar het lukte hen niet om haar te vangen. Nadat de reddingswerkers erin geslaagd waren haar op te pakken en naar een dierenarts te brengen, hoorde het team tot hun schrik dat de soldaten haar ook met een kitten hadden gezien! Reddingswerkers gaan terug naar Elbistan om de kitten te zoeken, terwijl TVD de foto op sociale media plaatst om te proberen haar verzorgers te vinden, als die nog leven. Kom later terug voor verdere updates.

PETA US stuurt nog een veldwerker om zich bij de reddingswerkers van PETA te voegen, en zij zullen alles doen wat nodig is. Ondertussen heeft PETA US 200 bontjassen – gedoneerd door haar vriendelijke leden die zich realiseerden wat de dieren die ervoor werden gebruikt moesten doorstaan en die nooit meer bont zullen dragen – naar Turkije en Syrië verscheept om degenen die nu dakloos en ijskoud zijn te verwarmen.

Update (13 februari 2023): PETA UK haast zich om dieren met gebroken botten te helpen die vastzaten onder het puin

Vanochtend heeft PETA UK de dappere lokale vrijwilligers van een opvangcentrum in Elbistan geholpen, een stad in het epicentrum van een van de twee verwoestende aardbevingen in Turkije. Deze helden hebben alles geriskeerd om door het puin te graven en dieren uit gebouwen te halen die zijn ingestort of op het punt staan om te vallen. Ze hebben dieren voedsel en water kunnen geven, iets waar ze dagenlang zonder hebben gezeten, en PETA UK is in staat om hen te helpen: de groep brengt nu twee puppy’s, twee katten met gebroken botten en een andere kat wiens zicht lijkt te zijn aangetast naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek in de stad Adana voor dringende medische zorg.

Ze zijn allemaal uit het puin van ingestorte gebouwen gehaald, en wie weet hoe groot hun trauma is. Het is een zeven uur durende reis om ze veterinaire hulp te geven, dus haast PETA UK zich om ze die hulp zo snel mogelijk te geven.

Deze dieren hebben waarschijnlijk dagenlang geleden, gevangen onder het puin in de vrieskou. Ze hebben dringend behandeling en zorg nodig.

Nadat ze deze dieren naar een dierenkliniek hebben gebracht, gaat PETA UK meteen terug naar het getroffen Kahramanmaras-gebied om meer dieren te helpen die vastzitten of anderszins gewond zijn geraakt door de ramp. Kom later terug voor verdere updates.

Update (12 februari 2023): PETA UK brengt 40 vogels in veiligheid die vastzaten in een dierenwinkel

PETA UK is in Turkije aangekomen om honden, katten, vogels en andere dieren te helpen die gevangen, bang, gewond of dakloos zijn geraakt door de aardbeving.

Vandaag heeft de groep in samenwerking met plaatselijke reddingswerkers 40 vogels uit een beschadigde dierenwinkel in de stad Kahramanmaraş in veiligheid gebracht.

De winkel bevond zich in de kelder van een gebouw dat op instorten stond. Helaas waren de katten, honden en vissen die in de winkel vastzaten al gestorven, maar deze 40 overlevenden zijn nu in veilige handen en zullen door dierenartsen worden onderzocht voordat ze morgen naar een opvangcentrum in de buurt van Ankara worden gebracht.

PETA UK heeft deze prachtige overlevende Kemal genoemd. Toen ze hem vonden, was hij levenloos door de schok en de kou, maar nadat hij was opgewarmd, wilde deze dankbare jongen de handen van zijn redder niet meer verlaten. Hij is nu veilig en warm en zal binnenkort rust vinden in een opvangcentrum.

Hou onze website in de gaten voor meer updates ter plaatse.


De aardbeving in Syrië en Turkije is een ramp voor mensen – en voor honden, katten en andere dieren die dakloos, bang en gewond achterblijven.

Elke minuut is voor hen een strijd om te overleven, want velen zwerven door het puin en kampen met onbehandelde verwondingen en ijzingwekkende kou.

Reddingsmissie door PETA-entiteiten

Reddingsteams zijn ter plaatse in Turkije en PETA’s Global Compassion Fund (GCF) biedt financiële steun. Partnerorganisatie Vegan Derneği Türkiye deelt honden- en kattenvoer, reddingskisten, riemen en andere dringend noodzakelijke benodigdheden uit via een netwerk van lokale groepen die voor dieren zorgen in enkele van de meest verwoeste gebieden.

Deze laatste crisis komt op een moment dat PETA Duitsland en haar partners in Oekraïne nog steeds actief hulp bieden aan achtergelaten en gewonde dieren in de frontlinies van de oorlog daar, door hen te voorzien van voedsel en veterinaire zorg. Al deze middelen worden ondersteund door donateurs van het Global Compassion Fund.

Steun onmisbare reddingsacties

Wacht alsjeblieft niet. Er staan dierenlevens op het spel. Jouw gulle donatie zal een echte impuls geven aan reddingswerkers die dieren in Turkije en elders in de wereld helpen en hen voorzien van voedsel, veterinaire zorg en andere benodigdheden.