Neushoorn in Franse dierentuin doodgeschoten door stropers voor zijn hoorn

Geplaatst op door PETA Nederland

Vince, een 4-jaar oude neushoorn, werd maandag nacht neergeschoten en gedood door stropers. De zuidelijke witte neushoorn was een van de drie witte neushoorns in Thoiry Zoo, een wildlife park in het westen van Parijs. Volgens een Facebook statement, ontdekte een verzorger in de dierentuin dinsdagochtend dat Vince om het leven was gebracht nadat ze hem had gevonden in zijn verblijf met schotwonden in zijn hoofd. Een van de hoorns van Vince was afgezaagd met een kettingzaag.

Volgens het statement was de tweede hoorn van Vince gedeeltelijk afgezaagd, wat suggereert dat de stropers een niet-succesvolle poging waagden om ook zijn tweede hoorn af te zagen. Gracie en Bruno, de twee andere witte neushoorns bij Thoiry “ontsnapten aan het bloedbad” en werden niet geschaad door de stropers.

Er is nog niemand aangehouden, maar Thoiry Zoo heeft laten weten dat de Franse gendarmerie een onderzoek is gestart.

In augustus vorige jaar werd de handel in ivoor en hoorns verboden in Frankrijk. In een tweet van dinsdagochtend riep Ségolène Royal – de Franse Minister van Ecologie – andere landen op om in de voetsporen van Frankrijk te treden en de handel van hoorns te verbannen.

Royal heeft gelijk – over de hele wereld moet moeite worden gedaan om deze dieren te beschermen. Voorbeelden van voorgaande pogingen hebben bewezen dat wereldwijde actie en onrust het stropen van neushoorns en de handel van hun hoorns kan verminderen.


Wat u kunt doen

Spreek u allereerst uit tegen de slacht van neushoorns en de wrede hoornhandel: schrijf bijvoorbeeld brieven naar redacteurs van kranten en tijdschriften en deel dit bericht op social media en met uw vrienden en familie. Kom daarnaast in actie tegen het gevangenhouden van dieren in dierentuinen, door geen dierentuinen te bezoeken.

Naast dit tragische en zeer ongewone geval van Vince, is het belangrijk te onthouden dat dieren in dierentuinen soms overlijden omdat dierentuinen besluiten dat ze hen niet langer willen. Twee jaar geleden was de wereld geschokt toen Marius, een 18-maand oude giraffe, werd gedood door Copenhagen Zoo en aan de leeuwen werd gevoerd omdat hij als nutteloos geacht werd voor voortplanting. Marius zou niet als ‘overschot’ behandeld worden in zijn natuurlijke habitat, maar in de dierentuin was hij ongewild omdat zijn bestaan geen geld opbracht.

Lees hier meer over dieren in gevangenschap en welke acties u kunt ondernemen: